• PAYLAŞ

Kira Sözleşmesi Nasıl İptal Edilir ?

  • 31/07/2016 - 16:47
  • 0 Yorum
  • 1261 görüntüleme

Taşınır veya taşınmaz olan bir malın belirlene ücret karşılığında belirlenen süre içinde kullanım hakkının mülk sahibi tarafından ikinci bir kişiye devredilmesi durumuna kiralama denmektedir. Mülk sahibi ve kiralayan kişi arasında hazırlanan sözleşmeyi belirtilen süre öncesinde iptal edilebilir mi ?

Hazırlanan kira sözleşmesinin üzerinde yazılan zamandan önce bozulabilmesi için ilk olarak iki tarafın mutlaka anlaşmış olması gerekir. Karşılıklı anlaşma yapılası kira sözleşmesinin iptalinde en temel esastır. Karşılıklı anlaşma yapılamaması durumunda her iki tarafın karşılıklı yasal sorumluluklar ile karşılaşacaklardır.

kira-sözlesmesi-nasıl-iptal-edilir

Mülk Sahibinin Sözleşmeyi İptal Edebileceği Durumlar ;

-Mülk sahibi yaptığı kira sözleşmesini fes edebilmesi için öncelikle fes etmek için mutlaka geçerli bir sebebi olması gerekir. Gerçekten haklı bir gerekçe sunamadığı hallerde kiralayan kişi sözleşmede belirtilen tarihin sonuna kadar kira bedelini gününde ödediği sürece kullanma yetkisine sahip kalır.

-Kira sözleşmesinin üzerinde belirtilen tarih bitimi, mülk sahibinin için yapılan kira sözleşmesini son vermesi için haklı bir sebeptir. Sözleşme üzerinde yazan bitiş tarihinde herhangi bir yeni anlaşmaya varılamadıysa, mülk sahibi mutlaka yasal süre içerisinde durumu kiracıya tebligat yoluyla bildirerek kiralama işlemini son verebilir.

-Kiralayanın iflas etmesi durumu da mülk sahibi için kiralama işlemini iptaline oldukça yeterli bir sebeptir. Mülk sahibi böyle bir durumda kiracısından güvence isteme hakkı vardır. Güvence gösterilemediği  durumlarda yapılacak olan bir tebligat ile sözleşme anında sona erdirilebilir.

-Kiracının ölümü durumun da mülk sahibinin kira sözleşmesini fes etme hakkı verir. Kiralayan kişinin yasal olan varislerine tebligat yoluyla durum bildirilerek en yakın yasal süreç içerisinde kiralama durumu sonlandırılır.

-Kiralayan kişinin 3 ay üst üste kirayı, sözleşmede belirtilen zamandan  sonra ödemesi durumu, mülk sahibi için yasal süreç dayalı olarak kira sözleşmesini fes etme hakkını sahiptir

Kiracının Kira Sözleşmesini Edebilmesi İçin Gerekli Durumlar ;

-Kiralayan kişinin kira sözleşmesini fes etmesi için geçerli olan yasal sebep göstermek zorundadır. Kiraladığı mülkün sağlık koşulları konusunda uygun olmaması, kiralananın mülkün kiralamaya uygun olmayacak nedenlerinin sonradan ortaya çıkması gibi sebepler geçerli sebepler arasındadır. Kiralayan haklı sebepler gösteremez ise mülk sahibi kira sözleşmesi üzerinde yazılı olan kalan süreye ait kira bedelini talep etme hakkına sahiptir.

-Kiralayan kişi kira sözleşmesinin üzerinde yazan tarih sona ermesinden 15 gün öncesinde, mülk sahibine kira sözleşmesinin tekrardan yenilenmemesi haber vermeli. Aksi olan durumda kiralama sözleşmesi otomatik olarak kendini yenileyerek kiracı bundan sonraki 1 yıldan sorumlu olur.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉