• PAYLAŞ

Gastriti Nedir Nasıl Anlaşılır ?

  • 31/07/2016 - 16:57
  • 0 Yorum
  • 913 görüntüleme

Midenin iç kısmında bulunan mukoza tabakasının iltihaplanması veya tahrişe bağlı olarak oluşan gastrit, genel olarak bakteriyel enfeksiyonların yol açtığı rahatsızlıktır. Mide içerisinde yüzeysel hasara sebep olmakla birlikte dikkate alınmadığı takdirde, ülser veya kanser gibi ciddi hastalıklara sebep olabilir.

gastrit-nedir-nasıl-anlaşılır

Gastrit Belirtileri

Gastrit  akut ve kronik olarak iki farklı türü olan gastrit, sürekli nükseden ve uzun süren rahatsızlık haline geldiğinde kronik gastrit diye adlandırılır. Akut gastrit aniden başlar ve çok kısa sürer. Çevresel etkenlere dayalı olarak yaşam tarzının yanı sıra yeme alışkanlıkları rahatsızlığı tetikleyen etkenlerdir.

Belirtileri genel olarak kişiden kişiye değişen gastritte en belirgin semptomlar mide ağrısı ve hazımsızlıktır. Genelde beslenme sorunlarına dayalı olarak görülebilecek bu belirtilerin gastrit rahatsızlığını gösterebilmesi için sıklıkla ortaya çıkması gerekir. Bunun yanı sıra kronikleşmiş gastrit rahatsızlığında semptomlar daha şiddetliyken akut gastrit rahatsızlığında belirtilerin etkisi çok daha azdır ya da belirtiler ortaya hiç çıkmayabilir.

Gastriti Anlamanın Yolu

-Sık görülen belirtiler ; 

Bunlar; mide ağrısı, mide bulantısı, hazımsızlık, hıçkırık ve geğirme, iştah kaybı, berrak, yeşil veya sarı renkte istifra gibi belirtiler arasındadır.

-Kan Testi: 

Gastrite neden olan H. pylori enfeksiyonunun olduğundan emin olmak için yapılması gereken kan testleri oldukça önemlidir.

-Dışkı Testi: 

Dışkı testi yapılara enfeksiyonun vücutta olup olmadığını anlamak için başvurulan testlerin arasında yer almaktadır.

-Üre Nefes Testi: 

Sadece radyoaktif karbon madde içeren tatsız olan bir sıvının alımıyla gerçekleştirilen testte, nefesinizi küçük bir cam şişe içerisine üflersiniz.   Gastrite neden olan enfeksiyon var ise nefesiniz radyoaktif karbon içerir.

-Endoskopi: 

Üst sindirim sistemine yapılan endoskopi esnasında küçük bir kameraya sahip olan esnek bir tüp mide, ince bağırsak yemek borusu içerisine gönderilir. Şüphelenilen bölgeden alınan doku örnekleri laboratuvarda ortamında incelenerek H. pylori bakterisinin var olup olmadığı incelenir.

Baryum Görüntüleme X-Ray: 

Endoskopiye göre çok daha kolay olan yöntem aynı zaman da anestezi gerektirmez, inceleme yapılması gereken üst sindirim bölgesinin net görünmesi için çekim önce ağız yolu ile baryum içirilir ve bu aşamadan sonra gastrite yol açan bir alanın olup olmadığı incelenir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉