• PAYLAŞ

ATV Araçlar Nasıl Kullanılır?

  • 02/09/2016 - 18:00
  • 0 Yorum
  • 1403 görüntüleme

ATV günümüzde giderek popüler olan tekerlekli motor olarak görülmektedir. Ancak ATV’nin açılımının All Terrain Vehicle olduğunu bilen çok az insan vardır. Bu açılımın Türkçe karşılığı her araziye uygun taşıt olduğu söyleniyor. Yani doğa şartlarının karşısında bile rahatlıkla hareket edebileceğiniz düz yollara ihtiyaç duymayan bir araç olarak lanse edilmektedir.  Bu araçlar tek ya da iki kişilik kullanıma uygun olarak satışa sunulmaktadır. Bu tip motorların genellikle içten yanmalı benzinli motor kullanılmaktadır.

ATV tipi araçlar tehlikeli gidilmesi zor arazilerde kullanım için yapılsa da günümüzde çok farklı amaçlar içinde kullanılmaktadır. Bu araçları kullanmaya başlamadan önce ilk olarak güvenlik önlemlerini mutlaka alınmalıdır. Kişi devrilmelere ve kazalara karşı dizlik, kask ve dirseklik mutlaka takmalıdır. Çünkü düşme sırasında insanlar genellikle bu noktalardan zarar görmektedir. Bunları doğru bir şekilde giyilmesi çok önemlidir. Bu motorlar kontak ile çalışmamaktadır. Kontak açıldıktan sonra çalıştırma düğmesine basılarak motor çalıştırılır. Motor çalıştıktan sonra kısa süre içerisinde hareket edilirse aracın stop etmesi olasıdır. Bunun için motorun bir süre çalışarak ısınmasına izin verilmelidir. Bu sayede motor tam randıman ile çalışacaktır. Bu araçlar genellikle otomatik viteslidir. Bu viteslerin 3 farklı vitesi bulunmaktadır. Geri, ileri ve park işaretleri viteste bulunmaktadır.

atv-araclar-nasil-kullanilir

Genellikle otomatik olarak üretilse de manuel vites olarak da üretilmektedir. Bu vites çeşidin de vites değiştirme işlemi sol ayağın altında bulunan bir pedal yardımı ile yapılmaktadır. Vites değiştirmek için el hizasında bulunan depriyaj’ın çekilmesi ile birlikte pedalın aşağı doğru basılması ile gerçekleşmektedir. Her vites arttırma işlemi bu şekilde yapılmaktadır.

Bu araçların ilerlemesinin normal motosikletlerle aynı şekilde olduğunu söyleyebiliriz. Elin içinde bulunan gazı çevirerek aracın hareket etmesi sağlanır. Hızlı kalkış yapılmamasına dikkat edilmelidir. Hızlı kalkış yapılırsa aracın kontrolü kaybedilebilir.

Bu araçların motosikletlere benzediği aşikardır. Ancak onlar kadar manevra kabiliyetleri yoktur. Motosikletler virajlarda yan yatarak hızlı bir şekilde dönüşlerini tamamlayabilirler. Ancak ATV’ler ile virajlarda yat yatamayacağınız için keskin virajlara yavaş girilmesi çok önemlidir. Hızlı bir şekilde viraja girilmesi halinde aracın yan yatma tehlikesi ile ortaya çıkabilir.

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 2.8]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉