• PAYLAŞ

BİMER Nedir ve Nasıl Kullanılır ?

  • 01/11/2016 - 19:03
  • 0 Yorum
  • 1124 görüntüleme

BİMER Nedir ve Nasıl Kullanılır ?

2006 yılı içerisinde Başbakanlık Genelgesiyle hizmete açılan Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ülkemizde bulunan vatandaşların sorunlarını çözme konusunda büyük kolaylık sağlıyor. Bilgisayarlar yada mobil cihazlar üzerinden kolaylıkla kullanabilen BİMER hakkında bilmeniz gereken detayları ve kullanım alanlarını bu yazımızda anlatacağız.

Ülkemizde 1982 Anayasası ile beraber yürürlüğe girmiş olan 3071 sayılı Dilekçe Hakkı Kanunu ve bununla beraber 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile ülke vatandaşlarının kamu kurum ve kuruşlarından bilgi-belge isteme, çeşitli konular hakkında istekte bulunma hakkı çıkarılan bu yasalarla güvence altına alınmış oldu. 2006 yılında kullanıma sunulan BİMER ile Dilekçe Hakkı Kanunu ve Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapılacak olan başvuruların internet üzerinden yapılabilmesi sağlanarak bilgi alma toplumu olma ve günümüzde çağa ayak uydurma konusunda önemli bir adım atılmış oldu.

BİMER ‘i Kimler ve Nasıl Kullanabilir ?

E-Devlet ile entegre olarak çalışan BİMER‘i bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları rahatlıkla kullanabiliyor. E-Devlet ile entegre olması nedeni ile kullanım için bir e-Devlet şifrenizin bulunması gerekiyor. E-Devlet şifreniz yoksa bir PTT şubesinden kimliğiniz ile beraber başvuru yaparak hemen alabilirsiniz.

bimer-nedir-ve-nasil-kullanilir-1

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanınan ve yasalarla da güvence altına alınmış olan haklarınızın kapsamını ve bunun yanı sıra sınırlarını tam olarak anlayabilmek adına 3071 sayılı konunu BU LİNK üzerinden ve 4982 sayılı kanun metinlerini BU LİNK üzerinden okuyarak incelemenizde fayda olacaktır.

BİMER’i Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar Nelerdir ?

En önemli detaylar arasında konuyu mümkün olduğunca kısa ve aynı zamanda sade bir yazım dili kullanmak BİMER başvurularının olmazsa olmazları arasındadır. Konuyla ilgili uçsuz bucaksız detaylara girerek anlaşılması daha zor bir hale getirmeye hiç gerek yok. Yazınız ne kadar sade ve bir o kadar anlaşılır olursa çözüme ulaşmanız o kadar mümkün olacaktır. Öte yandan bir önemli detay ise devlet kurumuna yazdığınızın bilincinde olmalısınız ve Whatsapp, Facebook  aksanıyla yazmaktan kesinlikle kaçınmamalısınız. Yerli yersiz olarak kullanılan üç noktalar …, uzayıp giden ünlem !!!! yada  soru işaretleri ???, gibi yapacak olduğunuz talebinizin resmiyetine ve aynı zamanda olması gereken ciddiyetine gölge düşürür.

Hazırladığınız yazınıza telefon numaranızı, E-Posta kısmına aktif olarak kullanmakta olduğunuz bir mail adresi yazmanız (ara bilgilendirmeler çoğu zaman telefon yoluyla yapılır) cevap almanızı hızlanmasını ve daha kolay bilgilendirilmenizi sağlayacaktır. BİMER ‘in yenilenmiş ara yüzü sayesinde  aktif konumda olan ek iliştirme kısmı ise talebinize ek olarak çeşitli matbu evrakları tarayıp yükleyebilmenize imkan sağlıyor.

Öte yandan BİMER ‘de adli ve hukuki bir yanı İhbar ve Şikayet bölümünü kullanırken son derece dikkatli olmalısınız. Bu konuda yapıların başvurular gerekli bulunması halinde Cumhuriyet Başsavcılıklarına intikal ettirilir ve ardında soruşturma başlatılabilmektedir. Nesnel yada kanıt dayanağı olmayan ihbar ve şikayet üzerine yapılan başvuruları “iftira” olarak değerlendirilebileceğini ve bunun ardından tazminat cezası olarak geri dönebileceğini mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

bimer-nedir-ve-nasil-kullanilir-2

BİMER ‘de Dilekçe Durumu Nasıl Öğrenilir ?

Sistem üzerinden yapılan her başvuruya otomatik olarak bir sayı verilir. Hazırlamış olduğunuz  dilekçeye verilen sayı numarasıyla Başvuru Sorgula bölümünden yapmış olduğunuz talebinizin hangi aşamada olduğunu kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz.

bimer-nedir-ve-nasil-kullanilir-3

BİMER Üzerinden Yazılan Dilekçelere Ne Zaman ve Nasıl Cevap Gelir ?

İlgili kanunda yer alan maddeye göre 30 gündür. Yaptığınız başvurunuzun ilave soruşturma yada tahkikatlara sebebiyet doğurması, postadaki gecikmeler, resmi tatiller ve daha farklı durumları da göz önüne aldığınız zaman belirtilen sürenin uzayabilme imkanı olduğunu unutmamak gerekiyor. Özellikle de ülkemizde PTT’nin çoğu biriminde kurumsallıktan oldukça uzak olan içler acısı bir halin yaşanması ve bunun yanı sıra yapılan gönderilerde anormal derecede gecikmelerin yaşandığını da unutmamak gerektiğini belirtelim. Yapılan  başvurularda kanuna aykırı bir talep olmadığı sürece BİMER üzerinde yapılan bütün talepler olumlu yada olumsuz sonuçlandırılarak başvuru muhatabına cevabi yazı gönderilir yada telefonla direk olarak bir bilgi verilir.

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉