• PAYLAŞ

BLW Nedir Ve Faydaları Nelerdir?

  • 26/05/2017 - 17:00
  • 0 Yorum
  • 792 görüntüleme

BLW ( Baby Led Weaning) yani bebek liderliğindeki besleme son zamanlarda bebeklerin ek gıdaya geçiş zamanlarında annelerin tercih etmekte oldukları bir beslenme yöntemidir. Bu süreçte bebeğin ek gıdaya geçmesi ile birlikte bebek kendi kendine yemek yemeyi öğrenmektedir. Diğer taraftan kademeli bir şekilde sütten kesilme yolları arasında yer almaktadır. Bu yöntemde bebek bir yaşına kadar anne sütüyle beslendikten sonra ek gıdaya geçilmesi savunulmaktadır. Annenin sütünün olmadığı zamanlarda ise süt ve formül mamalar ile beslenmesi yapılmalıdır. Bebek liderliğinde beslenme yönteminin uygulanabilmesi adına ilk kural bebek 6, ayını doldurmalıdır ve desteklenerek dahi dik oturma kabiliyetini kazanmış olmalıdır. Bazı bebekler 6. Aydan evvelde bu dik oturma kabiliyetini elde edebilmektedir. Fakat bu durum ek gıdaya geçişte tek başına yeterli olmamaktadır.

Bu yöntemle beslenmekte olan bebeklerin el ve göz koordinasyonları daha hızlı bir şekilde gelişmektedir. Diğer taraftan çiğneme kabiliyetini kazanmaktadırlar. El becerileri daha çabuk bir şekilde gelişmektedir. Kendisine sunulmakta olan yiyecek ve içecekleri ihtiyaçları kadar tüketirler. Dokularının sıcağı ve soğuğu çabuk kavrayarak tanımlamaları kolaylık kazanır. Sebep sonuç ilişkilerinin kavranması kolaylaşır. Bu yöntem ile birlikte beslenme alışkanlığını kazanan bebeklerin yemek ile aralarında kötü bir ilişki yaşanmayacağından dolayı yemek saati geldiğinde hem bebek ve hem de anne adına işkence yaşanmamış olacaktır. Bebek liderliğindeki beslenme yöntemindeki amaç insanların doğasında yer almakta olan yemek yeme ve sonrasında ise karnını doyurma içgüdüsü ortaya çıkar. Bebekler de diğer canlılar gibi dünyaya geldikleri an itibariyle karınlarını doyurma içgüdüsüne sahip olmaktadır. Bebeğin eline bir şey verildiğinde yapılan temel hareket genel olarak onu ağza götürmek olmaktadır.

Bebek ağzına götürmüş olduğu şeyin yenilebilir bir şey olduğunu fark ettiğinde ise onu ısırarak çiğnemeye başlar. Bu şekilde ise beslenerek karnını doyurmaktadır. Bu yöntem sayesinde karnını doyurmayı öğrenen bebek belirli bir süre zarfından sonra önüne koyulan yiyecekleri kimseden yardım almadan kendi kontrolü ile birlikte tüketerek karnını doyurabilmektedir. Bebek liderliğindeki beslenme yönteminin klasik olarak püre ve lapa şeklindeki yemek türlerine karşı olmasının temel sebebi ise bu gıdaları çiğnemeyi öğrenmeden direkt olarak yutmasıdır. Çiğnemeyi öğrenmeden önce direkt olarak yutulan besinler bebeklerin ilerdeki dönemlerde çiğnenerek yenilen besinleri tüketmesini zorlaştırmaktadır. Bebek alışkın olmadığından ötürü bu besinlere alışması zorlaşır ve zaman alır. Geleneksel olarak kaşık ile beslenme yöntemiyle bebek daha fazla miktarda ve daha hızlı şekilde yemek yemektedir. Bu iyi bir şey olarak görünse de temel besin olan anne sütüne olan ihtiyaç oranı çok azalmaktadır. Bebek liderliğindeki beslenme ile kilo almakta problem yaşayan bebekler adına bebeğin iştahının açılması için bir yöntem değildir. Bu süreçteki en önemli ayrıntılar arasında yer alan ise verilecek olan besinin bebeklik dönemine ve mevsime uygun olmasıdır. Yetişkinlerin sofrasında yer alan besinlerin bebeklerin önüne koyulması doğru bir besleme yöntemi değildir.

Bu yöntemde sıvı olan besinler bebeğe kaşık ile verilmemelidir. Genel olarak alıştırma bardakları ve ya pipetler ile verilmesi daha uygundur. Başlangıç olarak küçük bardaklar halinde besinlerin sunulması daha sağlıklı olanıdır. Zaman geçtikçe bebek yönteme alışmaya başladığında ise pipetle verilmeye geçilebilir. Bebeğe verilecek olan sıvının kolay kırılmayan ve sağlıklı bir kap içerisinde bir bardağa koyduktan sonra direkt olarak eline vermek yerine yakınına koyarak onun onu keşfetmesini sağlamak daha uygundur. Bebek bardağı keşfederek ona yaklaşarak onu ağzına götürerek içmesine yardımcı olmak daha faydalı olacaktır. Bebek içtiği sırada buna devam etmek istemiyorsa daha fazla ısrarcı davranılmamalıdır.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉