• PAYLAŞ

Borsa Riskleri Nelerdir? Nasıl Önlenir?

  • 13/01/2017 - 21:58
  • 0 Yorum
  • 794 görüntüleme

Borsa Riskleri Nelerdir? Nasıl Önlenir?

Her yatırım aracında olduğu gibi borsa piyasası içerisinde bulunan yatırım araçlarında bile risk vardır. Riskin olmadığı hiçbir sektör ya da yatırım yoktur diyebiliriz. Riski az ya da çok olarak kategorilere ayırabiliriz. Borsada günümüzde yatırım yapan insan sayısı giderek artıyor. Bunlar yaptıkları yatırımlarda ne gibi riskler olduğunu tam olarak bilme şansına sahipler. Bilmeyenler için bu yayınımızda borsa risklerinin neler olduğunu ve bu risklerin nasıl önlenebileceği hakkına bilgi vermeye çalışacağız.

Borsada 3 ana maddede sayabileceğimiz riskler var. Yapılan işlemlerde bulunan riskler, yatırım riskleri ve sistematik risk olarak sayabiliriz. Şimdi bu ana başlıkların için de risklerin neler olduğunu ve nasıl önleneceğini sizler ile paylaşalım.

İşlemlerde Bulunan Riskler

Borsa işlemlerinde bulunan riskin nedeni yatırımcının bilinçsiz bir şekilde açtığı pozisyonlar diyebiliriz. Kısaca açacak olursak borsa konusunda hiçbir bilginiz olmadan bir hisse senedine, emtiaya yatırım yapmanız ve bu bilinçsiz hareketiniz dolayısı ile yapmış olduğunuz hatalı işlem nedeniyle kayıp yaşamanızdır. Bu riski en aza indirmek için borsada yatırım yapmadan önce borsa hakkında her şeyi detaylı bir şekilde öğrenmelisiniz. Borsa piyasası eğitimini aracı kurumların açtığı eğitimlere katılarak alabilirsiniz. Bu sayede piyasa hakkında temel ve detaylı olarak öğrenmeniz gereken tüm bilgilere sahip olabilirsiniz. Bu da yanlış bir yatırım yapmanızın önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Yatırım Riskleri

Yapacağınız ya da yapmış olduğunuz borsa yatırımda ki fiyat dalgalanmalarını ifade etmek için isimlendirilmektedir. Yapılan yatırım da ki arz ve talep dalgalanmaları ortaya riski çıkarmaktadır. Bildiğiniz gibi arz arttıkça fiyat düşecek, talep arttıkça ise fiyat yükselecektir. Fiyat düşüş eğiliminde olan bir yatırım aracından alım yaparsanız bu sizi zarar ettirecektir. Bu riskler çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir. Yatırım risklerini 5 ara başlıkta inceleyebiliriz.

  1. Piyasa Riski: Bu risk piyasaya etki eden siyasi ve sosyal hayatta yaşanan beklenmedik gelişmelerden oluşur. Bunun tahmin edilmesi çok zordur. Bu riskin oluşmasında yatırımcıların psikolojik olarak verdikleri tepkiler neden olur. Bu da fiyatların bir anda düşmesine neden olur.
  2. Faiz Riski: Faiz oranlarında yaşanan değişimlerin bir sonucu olarak piyasada arz ve talep dalgalanmaları yaşanır. Bu da ortaya yatırımcıların zarar edebilecekleri durumların çıkmasına neden olur. Bu riski minimumu indirmek için faiz belirleyici kurum olan merkez bankası verilerini yakından takip etmelisiniz.
  3. Enflasyon Riski: Yıl içinde ve aylık olarak tahmin edilen ve o ay açıklandığında enflasyon oranının beklentilerin üzerinde ya da altında çıkması sonucu oluşan risktir. Bu risk hisse senetlerini çok etkilemese de sabit gelir getiren ve borsada işlem gören araçlar üzerinde etkisi olduğu düşünülmektedir.
  4. İş Riski: Almış olduğunuz hisse senedini piyasaya süren şirketin iş hayatında yaşayabileceği sorunlara verilen bir isimdir. Şirket içinde yaşanan gelişmeler, şirketin satışlarının düşmesi gibi aklımıza gelebilecek birçok konuyu kapsamaktadır.
  5. Finansal Risk: Yatırım yapılan şirketin finansal sorunların ortaya çıkardığı risktir. Şirketin iç kaynaklarında yaşanan dalgalanmalar hisse senetlerine de direkt olarak yansıyacaktır. O nedenle yapılan yatırımı korumak için şirketi yakından takip etmek gerekmektedir.

Sistematik Risk

Bu risk bilimsel olarak tanımlanan bir durumu ifade etmektedir. Burada ifade edilen hisse senetlerinin pazarın içerisinde yaşadığı dalgalanmalara olan duyarlılığı ölçen risk olarak tanımlanmaktadır. Bu bilimsel açıklamada atak ve tutucu olarak isimlendirilen beta katsayıları bulunmaktadır. Bu verilere göre hisse senetlerin de yaşanabilecek değişimler tahmin edilmeye çalışılır. Bu da riski en aza indirmek için dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉