• PAYLAŞ

Elektronik imza nedir? Nasıl Alınır?

  • 28/03/2017 - 22:47
  • 0 Yorum
  • 1344 görüntüleme

Elektronik imza nedir? Nasıl Alınır?

Teknoloji o kadar hızlı bir şekilde ilerliyor ki hayatımızda sağladığı kolaylıkların sayısını bir gün boyunca bitirmemiz mümkün değildir. Bunlardan biriside elektronik imza sistemidir. Bu sistem sayesinde elektronik ortamdan gelen tüm dosyalara imza atma şansına sahip oluyoruz. Bu da gerçekte atacağımız imzanın yerine geçerek imzaladığınız dosyanın resmiyet kazanmasına yardımcı oluyor. Bu sayede o maili ya da belgeyi alan kişi onun güvenilir birisinden geldiğini kolayca anlayacaktır. Bu imza normalde attığımız kalemli imzalar gibi değildir. İçerisinde sadece imzayı atan kişi tarafından ve kullandığı sistem tarafından onaylanacak bir koda vardır. Bu kodun doğrulanması ile birlikte imzanın gerçek olduğu ortaya çıkmaktadır. Öncelikle elektronik imzanı nasıl çalıştığını açıklamaya çalışalım.

E-imza Nasıl Çalışır?

Hayatımıza ilk defa resmi olarak 2004 yılında girmesine rağmen günümüz teknoloji ile birlikte daha çok noktada kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Durum o kadar ilerledi ki birçok firma kağıt israfını azaltmak için çalışmalar yürütüyor. Bunun etkisi olarak elektronik ortama olan talep artıyor. Bu ortamda gönderilen evrakların resmiyet kazanması ve karşısında ki insanın gelen evrakın güvenilir olduğuna inanmasını sağlamak için eklenen kodlamaya e-imza adı verilmiştir. Bu sistem sadece bir taraf ile çalışmak. E-imza’yı hazırlayıp gönderen kişinin güvenilir olup olmadığını anlamak için karşısında ki kişide yani alıcı da doğrulama işlemini yapmasını yapması gerekiyor. Bu tüm sistemin çalışma prensibini bizlere gösteriyor. Yani sadece imzayı atan kişi yeterli olmuyor, alıcıda bu sistemi çözümleyerek doğruluğuna inanması gerekiyor.

E-İmza’nın kullanıldığı yerler nerelerdir?

2004 yılında Resmi gazetede yayınlanarak ilk defa hayatımıza giren bu sistem günümüzde çok sayıda noktada kullanılıyor. İşlemlerin daha hızlı olmasını sağlamak ve bunun için güvenirliğinde sağlanması için tercih ediliyor. Bu sistem sayesinde internet üzerinden yapılan her işlemin resmiyet kazanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca hem zamandan tasarruf edebiliyor hem de kağıt israfını minimize edebiliyorsunuz. Sağladığı bir başka kolaylık ise tüm belgelerin kağıt olarak arşivlenmesinden doğacak  yer kaybının yaşanmamasını sağlamaktır. Hard diskler ile bu belgelerin hepsi çok uzun süreler rahatça saklanabilir. E-imza’nın kullanıldığı bazı yerler şunlardır. Kamu kuruluşları ile yapılacak tüm işlemlerde, bankacılık ve sigortacılık faaliyetlerinde, son yıllarda kullanıma sunulan e-devlet sisteminde, e-ticaret sektöründe ve uygulamalarında, atılan tüm e-postaların altında ve hukuki işlemlerin altında kullanılabilir. Bu kadar işlem arasında yapacağınız zaman kaybını ve tasarrufun ne kadar çok olduğunu kendiniz basitçe hesaplama şansına sahip olursunuz. Sistemin kurulması ve kullanılmasında ki amaçta aslında budur. Hem çok sayıda olan evrak işini ortadan kaldırmak ve her şeyi ekran üzerinden yapılmasını sağlamaktır. Bu işlemlerin resmiyet kazanması için gerekli olan sistem içinde elektronik imza düşünülmüştür.

E-İmza Nasıl Alınır?

Hayatınızı kolaylaştırmak ve kağıt işlemlerinden kurtulmak istiyorsanız sizde e-imza alabilirsiniz. Peki, e-imza nasıl alınır? şimdi hep birlikte ona bakalım. Bu sistemi elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından giderek yararlanabilirsiniz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bu sistemi kullanmak isteyen firmalara verme yetkisine sahiptir. Bu sisteme dahil olmak için posta yoluyla ya da şahsen giderek başvuruda bulunabilirsiniz.

Eğer başvurunuzu bireysel olarak yapacaksanız yanınızda kimlik numaranızın yazdığı nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, son 6 ay ticaret yaptığınıza dair alınan belgeler ile yapmanız gerekiyor. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra başvuruyu yapan kişi için e-imza sistemi aktif hale getirilir. Ve artık kullanıcı istediği her noktada bu sistemi rahatça kullanarak işlemlerini rahatça yapabilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉