• PAYLAŞ

Evlilik Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

  • 26/08/2016 - 19:20
  • 0 Yorum
  • 1252 görüntüleme

İnsanlar ömürlerini yalnız geçiremeyeceklerine inandıklarına inandıkları için sevdikleri ve bir ömür birlikte olabileceklerini düşündükleri insanlar ile evlenirler. Ancak bazı nedenlerden dolayı istenmeyen bir sonuç olmasına rağmen evlilikleri bir noktada sonlanmak zorunda kalabiliyor. Eski düzende boşandıktan sonra herkes kendi yoluna giderken yeni çıkan evlilik yasası ile birlikte çiftler arasında evlilik anlaşması yapılıyor. Ancak biz bu yazıda sizlere anlatacağımı evlilik tazminatı konusu bu anlattığımızla pek ilgili yok. Bunu anlatmamızın nedeni aklınıza gelecek ilk şeyin bu olacağını düşündüğümüzden dolayıdır.

Konunun daha iyi anlaşılması ve kafa karışıklığı yaşanmaması için bu konuya değindik. Evlilik tazminatı evlilik nedeniyle işten ayrılan bayanların iş yerlerinden almaya hak kazandıkları tazminatın adına verilmiştir. Bu hak sadece kadın çalışanlara verilen bir hak olduğu için anlatacağımız bilgiler erkekleri çok da ilgilendirmemektedir. Bir kadın çalışan evlilik tazminatından hak kazanabilmek için nikahın kıyıldığı tarihten itibaren 1 yıl içerisinde işten ayrılma konusunda başvuruda bulunması gerekmektedir. Eğer bu süre içerisinde başvurusunu yapmazsa bu hakkı yanacaktır.

evlilik-tazminati-nasil-alinir

Bu tazminat iş hukukunun içinde özel bir yasa olarak düzenlenmiş ve detaylı bir şekilde açıklanmıştır. İş kanunun içinde bulunan 1475 sayılı yasanın içinde bulunan 14. Madde bu konuyu özellikle açıklamak için hazırlanmıştır. Bu hakkı kazanabilmesi için bir kadın çalışanın evlilik ya da nikah nedeniyle iş sözleşmesinin feshini istemesi halinde bu tazminatı almaya hak kazanacağı vurgusu yapılmaktadır. Bu şekilde geçmesine Yargıtay’ın verdiği bir kararın ardından oluşmuştur. Bu madde özel bir madde olduğu için bu haktan sadece kadınların yararlanabileceği özellikle belirtilmiştir. Ancak bu haktan yararlanabilmesi için 1 yıl içerisinde mutlaka başvuru yapması gerektiği vurgusu yapılmıştır.

Evlilik Tazminatının hesaplanması için özel olarak yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu hesaplamanın yapılması için belirlenen tutarın kıdem tazminatı ile aynı şekilde olduğunu söyleyebiliriz. Yani bir çalışanın bu hakkı kazanması halinde çalıştığı her yıl için aldığı 30 günlük ücret hesaplanarak tazminat bedeli hesaplanacaktır. Bu tazminatta yapılacak tek kesintinin damga vergisi kesintisi olacağı ve bundan başka bu tazminat içinde herhangi bir kesintinin olmayacağı belirtilmiştir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉