• PAYLAŞ

Fıtık Nedir ve Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılır

  • 20/09/2016 - 21:20
  • 0 Yorum
  • 1160 görüntüleme

Fıtık Nedir ve Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Fıtık (Herni) nedir?

Genel cerrahi alanında fıtık, karın içi olan organların karın ön duvarında veya diğer vücut boşluklarında bulunan zayıflamış olan yırtık alandan ( örnek olarak mide fıtığı ) dışarıya doğru çıkması demektir. Karın ön duvarında oluşursa bu dışarı çıkmadan dolayı bir şişlik meydana gelir.

Şişlik genel olarak  zaman zaman oluşup, kaybolur niteliktedir. Bu fıtık hastalığı için tipiktir. Şişlik ortaya çıktıktan sonra eğer hiç kaybolmuyorsa boğulmuş fıtıktan bahsetmek gerekir.
fitik-nedir-3

Fıtık neden oluşur?

Fıtık, sonradan yada doğumsal olarak meydana gelen zayıf noktalardan oluşur. Karın içi basıncını artıran etkenler fıtık oluşumun kolaylaştırır. Ağır kaldırmak, kronik öksürük,  gebelik, kronik kabızlık gibi sebeplerle ıkınmak fıtık oluşumuna yardımcı olacak nedenlerdendir.

Fıtık tipleri ve belirtileri

Kabaca üç ana başlık altında toplanabilir.

1)Kasık fıtıkları diğer bir adıyla inguinal herni ; karın içerisinde bulunan organların kasık kanalından geçerek kasıkta bu olay erkeklerde bazen torbalara inecek kadar şişlik oluşturması anlamına gelir.

2)Göbek fıtıkları diğer bir adıyla umblikal herni ; göbek bölgesinde meydana gelen şişlik.

3)Yara yeri fıtıkları diğer bir adıyla insizyonel herni ; ameliyat yada operasyon geçirmiş kişilerin yara olan bölgelerinde olan şişlik şeklinde belirti verir.

Fıtıkta hastaların en sık belirttikleri şikayetleri, şişlik yada fıtık noktasında olan ağrıdır.

fitik-nedir-1

Fıtık tanısı

Fıtık kesin olarak hekim muayenesi esnasında tespit edilir. Hasta olanların önemli  bir bölümü zaten fıtığının olduğunun bilincinde olarak doktora başvurur. Genel olarak ekstra bir yöntem gerektirmez. Şüphe oluştuğunda ise radyolojik görüntülemeler yöntemleri ultrason, MR, bilgisayarlı tomografi yada endoskopi gerekebilir.

Boğulmuş fıtık – inkarsere herni nedir?

Fıtıklaşmış olan karın içi organların karın duvarında sıkışmasından dolayı tekrar karın içerisine dönememesine verilen isimdir. Kısaca fıtığın şişliğinin sürekli olarak ve ağrılı bir durumda olması demektir. Acil olarak müdahale edilmesi gereklidir. Karın ön duvarına sıkışmış olan organın kanlanması bozularak gangren oluşumu gerçekleşebilmesi mümkündür.  Fıtık ameliyatı yapılarak önüne geçilebilecek bir durum oluştuğunda zamanlarda hayatı tehdit edici durumlara kadar varabilir ve gangren olan dokunun kesilmesi yoluyla çıkarılmasını gerektirebilir.

fitik-nedir-4

Tedavi

Fıtık hastalığının tek tedavi yöntemi cerrahidir. Mevcut bulunan zayıf alan veya yırtığın cerrahi olarak mutlaka onarılması gereklidir. Korse yada kasık gibi geçici olan çözümler hastaları rahatlatmış gibi gözükse de, genel olarak hastaların fıtıkları daha da büyüdüğünde yada artık boğulmuş fıtık durumuna gelmesiyle başvurmalarına neden olarak tedavi sürecine son derece olumsuz katkıda bulunmaktadır.

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER : , ,


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉