• PAYLAŞ

Fizibilite Raporu Nasıl Yazılır?

  • 17/09/2016 - 15:20
  • 0 Yorum
  • 1181 görüntüleme

Şirketler bir işe başlamadan önce tüm detayları en ince şekilde hesaplamaktadır. Eğer olumsuz bir durum yaşanabileceği ortaya çıkarsa o işin yapılmasından vazgeçilecektir. Ya da onun yerine farklı bir işe yöneleceklerdir. Bu duruma karar verilmesi için tüm incelemelerden sonra ortaya çıkan fizibilite raporunun çok büyük önemi vardır. Bu raporun içerisinde o işin nasıl yapılması gerektiği, yapılırken yapılacak tüm maliyetler, beklenecek kar, yatırımın ne kadar süre de geri döneceği. Yapılacak olan yatırımın ne kadar hizmet sunacağı, bakımı, temizliği çalışan insan sayısı gibi aklınıza gelebilecek tüm detaylar bulunacaktır. Bunun için uzman kişilerden görüşlerde bu raporun içerisinde bulunacaktır.

Matematiksel hesaplamalar farazi olarak yapılsa da iyi bir hazırlık süreci ile hazırlanan fizibilite raporu yüzde yüze yakın bir gerçeklik sunmaktadır. Fizibilite çalışmasının neden yapıldığını açıklamamız gerekiyor. İşletmenin kurulup kurulmayacağının kesin kararının verilmesi için hazırlanır. Karar verildikten sonra kurulacak tesisin büyüklüğü ve konumunun belirlenmesinde yardımcı olur. Yatırıma destek verecek olan şirketlere yapılacak yatırım miktarının ne kadar olacağı konusunda bilgi verecektir. Devletten alınacak olan destek ya da kredi için ön açıklayıcı olarak kullanılabilir. Projenin hayata geçmesi esnasında yaşanabilecek tüm sorunlarında belirlenmesi için bu raporlar önemlidir.

fizibilite-raporu-1

Üç farklı sürecin bir arada işlemesi ile fizibilite raporu tam anlamı ile oluşturulmuş olur. Ekonomik, teknik ve Mali Etüdlerin yapılması ile birlikte gerçek rapor ortaya çıkacaktır. Bu sayede elinizde bulacağınız rapor istediğiniz her şeyi taşıyacaktır. Fizibilite raporu hazırlanırken izlenecek yolları yazalım.

İlk olarak yatırım yapılacak alanın konusu saptanmalı ve onun ardından Pazar araştırması yapılmalıdır. Fabrikanın tam olarak nereye kurulması gerektiği ve o iş yerinde kaç elemanın çalışacağı net bir şekilde düşünülmelidir. Yapılacak üretim konusuna göre kullanılacak teknolojiler hakkında araştırma yapılmalıdır. Yıllık ne kadar üretim yapılacağı ve bu üretimin pazara nasıl ulaştırılacağı hesaplanmalıdır. Yapacağınız yatırım esnasında yıl içerisinde yapılacak olan gelir gider hesapları rapora dahil edilmelidir. Son olarak da yapılacak yatırımın ne kadar sürede yatırıma tam anlamı ile cevap vereceği hesaplanmalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 2.5]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉