• PAYLAŞ

Franchising İle Bayilik Arasında Farklar Nelerdir?

  • 08/12/2016 - 11:24
  • 0 Yorum
  • 1798 görüntüleme

Franchising İle Bayilik Arasında Farklar Nelerdir?

İş kurmak isteyen insanların aklına ilk olarak yapacakları işten gerekli kazancı elde edip etmeyecekleri gelmektedir. Ticaret yapmanın riski yüksektir. Başarılı bir ticaret erbabı olabilmek için yıllarınızı bu işe vermeniz gerekiyor. Bazı insanların ticaret için doğmuşlardır bazıları da o ticaret yapan kişinin yanında çalışmak için doğmuşlardır. Bunu sizin kişiliğiniz belirler. Eğer kişilik analizini doğru yapabilirseniz hangi tarafta olduğunuzun kararını verebilirsiniz.

Dediğimiz gibi ticaret yapmak için doğanlar doğru yatırım alanı bulmakta sıkıntı yaşamazlar. Günümüzde bu iş biraz değişti diyebiliriz. Çünkü artık herkes garanti bir şekilde kazanç elde edebileceği işi kendisi kurmak zorunda değil. Bunun için ülkemizde yıllardır uygulanan bayilik sistemi vardır. Bayilik sisteminin yanı sıra son yıllarda franchising modeli gelmektedir. Herkes bu iki kavramın aynı olduğunu düşünse de temel olarak birbirlerinden farklı anlamları kapsarlar. Bu yayınımızda bu ikili arasında ki farklar hakkında size bilgi vereceğiz. Franchising ülkemizde geçmişi çok eski bir kavram olmamasına rağmen insanlarımız tarafından çok sevilmiştir. Avrupa Franchise Federasyonu tarafından yapılan istatistiki açıklamaya göre Franchise zinciri konusunda Avrupa birincisi olmayı başardık. 1375 marka iş alanını genişletmek için bu iş modelini tercih ediyor. Bir başka kuruluş olan Frachise & More ve UFRAD verilerine göre bayilik veren firma sayısı ise 1471 olarak açıklanmıştır. Bu şekilde çalışan markaların ülkemizde kurulu olan markaların daha fazla tercih ettiğini söyleyebiliriz.  Sektöre göre bayilik vermek daha karlı olurken bazılarına göre de Franchise iş modeli daha karlı olabiliyor.

Bayilik ile franchising arasında farklar nelerdir?

Franchising belirli bir iş modeline sahip firmanın belirli bir ücret karşılığında isteyen kişi tarafından alınarak, ürünün, hizmetin belirli bir süre boyunca yürütülmesi işlemini kapsamaktadır. Bu modeli bir kişi yada birden çok kişi kullanabilir. Bu işin belirli bir sözleşme esas alınır. Ve markanın istediği kriterler, hizmet ve ürünlerin belirli bir standartla insanlara ulaştırılması amaçlanır. Bayiler ise kendi ticari unvanını kullanırlar. Bu ürünü üreten firmadan kendi parasıyla alınarak satılması esas alınarak yapılır. Örneğin mobilya mağazaları birçok firmanın bayiliği alabilirler. Tabi buna şirket razı gelirse yaparlar. Aldıkları ürünü satarak bundan kar elde edeceklerdir. Bu durumda şirketin şart koşma şansı yoktur.

Yani bayiler direkt olarak üreticiden ürünü temin ederler. Bunu kendi paraları ile yaparlar. Ve bu ürünleri kendi iştirakleri altında satarak kar elde etmeye çalışırlar. Kar edip etmemeleri kendi sorunlarıdır. Ancak diğer iş modelinde satılan ürün ya da hizmetten elde edilecek kar oranı bellidir. Kargo firmalarını buna örnek olarak gösterebiliriz. Bir kargo göndermek için bayiye gittiğinizde sisteme gerekli bilgileri girdikten sonra hizmetin yapılması için gereken ücret o şekilde belirlenir. Yani kafasına göre ben senin dosyanı 5 TL’ye götürebilirim kimse diyemez. Eğer derse sözleşme şartlarını ihlal etmiş olur.

Franchise alınan marka o bölgede başka bir kişiye bunu vermez. Ancak bayiliklerde bu durum farklıdır. Herkes aldığı ürünü kendi sergi yerinde satmakla sorumludur. Küçük ilçelerde tek bir kargo firma bayiliği bulunurken aynı markaya ait mobilyayı farklı dükkanlardan farklı şartlardan alabilirsiniz. Franchise alana kişi zorunlu olarak reklam uygulamasına, eğitime, tanıtıma ve dekorasyona katlanmak zorundadır. Bayilikler de ise bunların bir çoğu zorunlu olarak tutulmaz. Bayilerin çalışanları tek tip kıyafet giymek zorunda değildir. Ve onlara zorunlu iş modelini uygulatamazlar. Dominos Pizza’nın ürünü yarım saat için teslim etmesi zorunlu olan bir iş modelidir. Bayilikte esnek koşullar varken, Franchise’de zorunlu koşullar uygulanmaktadır.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉