• PAYLAŞ

Gece Görüş Dürbünleri Nasıl Çalışır ?

  • 22/09/2016 - 13:45
  • 0 Yorum
  • 1170 görüntüleme

Gece Görüş Dürbünleri Nasıl Çalışır ?

Bu yazımızda siz değerli nasilyapilir.com ziyaretçileri için “Gece Görüş Dürbünleri Nasıl Çalışır ?” sorusuna birlikte cevap arayacağız,

Gece görüş dürbünlerinin çalışma prensibini oluşturan foto elektrik olayı 19.yy’ın sonlarına doğru zamanın mucitleri tarafından keşfedildi. O zamanlar bilime aykırı bir tutum sergilese de, çağın en önemli buluşları arasında yer almayı başardı. Zamanın en kanunsal terimi ışığın dalga teorisine ciddi şekilde farklılıklar gözetse de, insan oğluna katkısı sayesinde kısa sürede kabul gördü. Bu farklılığı ise dünya tarihinin en büyük bilim insanlarından biri olan Albert Einstein son buldurmuş ve foto elektrik çalışmaları neticesi ile Nobel bilim ödülünü almaya başarmıştır.

Gece görüş dürbünün çalışma prensibi, bir metalik özellikle zemine ışık kaynağından bir ışık çarptığında, ışığın çarptığı yüzeyde elektronlar yayımlanabilir. Bu vesile ile yayımlanan elekteonlar da foto elektron olarak isimlendirilir.

gece-gorus-durbunu-nasil-calisir

Gece görüş cihazları da işte tam bu olaya dayanarak foto elektrik sayesinde çalışır. Gece görüş cihazları, önce bir mercek vasıtasıyla ışığı toparlayarak, arka planı foto elektrik yapıdaki bir nesne ile kaplanmış cam yüzeye çarptırılır. Cam yüzeyden yansıyan görüntü ara bölmelerden ve delikli plakalardan süzülerek, fosforlu bir zemine elektron yansıması olarak düşürülür. Nesnelerin yaymış olduğu elektromanyetik görüntü ile elektronlar daimi olarak gece görüş dürbününe görüntü aktarımı sağlar.

Canlı cansız bütün objeler doğada belli oranlarda foton adı verilen elektron akımları yaymaktadır. Yayılan bu fotolar ile gece görüş dürbününden o nesneye bakıldığında, dürbünün içerisindeki elektronlar ile nesnenin yaymış olduğu fotonlar etkileşime girerek, cihaz içerisindeki fosfor kaplı tabakaya o görüntünün yansımasına neden olur. Yansıyan görüntü fosforun ışımasına neden olur ve gece görüş dürbününe bakıldığında görüntü yeşilimsi renkte olur.

Günümüzde gece görüş dürbünü daha çok askeri amaçlarla kullanılmakta ve piller vasıtasıyla çalışmaktadır.

Özetleyecek olursak, gece görüş dürbünleri nesnelerin yaydığı ışımalar sonucu, gece görüş dürbünün içerisindeki elektronların tepkimeye girmesi ile oluşan görüntünün, cihaz içerisindeki görüntü plakasına çarpması ve bu çarpmanın etkisiyle oluşan yeşil ve fosforumsu görüntünün ekrana düşmesi ile çalışır.

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉