• PAYLAŞ

Holding Nasıl Kurulur?

  • 22/08/2016 - 14:14
  • 0 Yorum
  • 2934 görüntüleme

Holdinglerle ilk olarak Yeşilçam filmleri ile tanıştığımızı söyleyebiliriz. Holding’in nasıl kurulacağını anlatmadan önce neyi ifade ettiğini sizler ile paylaşmamız gerekiyor. Türk ticaret kanununun içerisinde çok sayıda şirket çeşidi bulunmaktadır. Anonim, kolektif, komandit, limited ve kooperatif şirketler özellikle kanunun içinde açıklanmış ve kanunları detaylı olarak belirlenmiştir. Ancak Holdingler için ayrı bir başlık oluşturulmuştur.

Holding bir şirketi ifade etmemektedir. Bu birçok şirketler grubunu içine alan yapıyı ifade etmektedir. Ülkemizde en büyük iki holding Koç ve Sabancı gruplarıdır. Bünyelerinde birçok şirket bulunan bu iki yapıyı holding çerçevesinde inceleyebiliriz. Holding olmanın en belirgin farkı içerisinde bulunan bir şirketin zarar etmesi halinde bu zararın diğer şirketlere yansımaması olarak gösterilebilir. Kararlarında Holding yönetim kuruluna tabi olurken, kar-zarar durumunda bağımsız olacak işlem görmektedir.

holding nasıl kurulur

Holding kurmak istiyorsanız bazı işlemleri sıra ile yapmanız gerekmektedir. Bir holding şirketi kurmak istiyorsanız gümrük ve ticaret bakanlığından izin almanız gerekiyor. Holding kurmak isteyen kişi anonim şirket başvurusu yaparak işlemlerine başlayabilir. Kurulum sürece anonim şirketlerle aynı olduğunu buradan anlıyoruz. Sadece şirketin işleyişini ifade edecek olan ana sözleşmede yer alan şirketin amacı ve kar dağıtımı konularında farklılık göstermektedir. Bu durumun Türk Ticaret Kanununda bulunan 6102 sayılı kanunda özellikle belirtilmiştir. Bu kanunun içerisinde holdinglerin yapısı detaylı olarak açıklanmaya çalışılmıştır.

Genellikle Holdingler ile Şirketler Topluluğu birbirlerine karıştırılan iki kavramdır. Unutulmaması gereken şirketler topluluğu Türk Ticaret kanununda tanımı bulunan bir şirket türü olmamasıdır. Şirketler topluluğu çok sayıda şirketin bir araya gelerek oluşturdukları bir yapıyı ifade etmektedir. Ancak hiçbir zaman tek bir şirket olarak hareket edemez. Holding ise şirketler topluğu gibi bir araya gelme yerine iştirak üzerinden başka bir şirketin içine girmektedir. Ancak tek bir şirket olarak ifade edilmektedir. Bir anonim şirketi holdinge dönüştürmek mümkün olmaktadır. Bunun için şirketin kurulmasında hazırlanan ana sözleşmede ki maddeler değiştirilmeli ve bakanlıktan izin alınması gerekmektedir. Holdinglerin ortaya çıkış amacı piyasada en güçlü ve tek bir şirket oluşturmak amacı ile ortaya çıkmışlardır. Günümüzde rekabet kanunu bunun önüne geçmek istemektedir.

Click to rate this post!
[Total: 15 Average: 3.1]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉