• PAYLAŞ

İş Planı Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

  • 03/11/2016 - 18:39
  • 0 Yorum
  • 943 görüntüleme

İş Planı Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

Yeni bir iş kurarken ya da mevcut olan işini geliştirmek isterken yapmanız gereken plana verilen isimdir. Eğer iş planı gerektiği şekilde yapılırsa size birçok konuda kolaylık sağlar. Bu yayınımızın içerisinde sizlere iş planı nedir, ne gibi faydaları vardır ve nasıl hazırlanır sorularının cevaplarını vermeye çalışacağız. Dikkatli ve profesyonel bir şekilde hazırlayacağınız plan sizlerin ilerlemesine yardım edecektir.

İş Planı Nedir?

Genellikle insanlar bunun bir fizibilite çalışması ya da ön hazırlık olarak düşünmektedir. Ancak tahmin edildiğinden daha önemli olduğunu söylememiz gerekiyor. Geniş çapta iş planının ne olduğunu açıklamak istersek, yapacağının iş kurma girişiminde karşınıza çıkabilecek sorunların önceden tespiti ve bu sorunlara karşı alınabilecek önlemleri içerecektir. Bu da işin başından itibaren ilerlemenizi sürdürme konusunda size yardım edecektir. Ne olduğunu sizlere açıkladıktan sonra şimdi iş planı nasıl hazırlanır sorusuna açıklamalı bir şekilde cevap verelim.

is-plani-nedir

İş Planı Nasıl Hazırlanır?

İş planını sizlerin hazırlayacağı gibi isterseniz profesyonel kişilere de yaptırabilirsiniz. Bunun için onlara şirketin işleyişi ile ilgili olan tüm bilgileri net bir şekilde vermeniz gerekiyor. Özellikle bir kurumdan destek alacaksanız sizden bunları yapmanızı isteyeceklerdir. Son yıllarda birçok insanın destek istediği KOSGEB vereceği destekten önce bunu detaylı bir şekilde yatırımcılardan istiyor. İş planı yaparken cevap vermeniz sorular olacaktır. Bunları madde madde yazalım.

  • Şirketinizin para kaynağı neresi, ne gibi faaliyet yürütülerek ya da hizmet vererek para kazanılacak?
  • Hali hazırda olan bir kuruluş için destek isteyecekseniz, ne kadar süredir çalıştığını belirtmeniz gerekiyor.
  • Yaptığınız işten yüzde kaç kazanç elde ediyorsunuz, yeni kuruyorsanız ne kadar kazanç beklentiniz var?
  • Kuracağınız şirketin ne kadar finansmana ihtiyacı olduğu ve bunun hangi konulara harcanacağı bilgisi.

Bu soruların hepsi birlikte iş planının eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi için çok önemlidir. Sizlerde iş planı yapacak ya da yaptıracaksanız bu soruların hepsine açık bir şekilde yer vermeniz gerekiyor. Bundan sonra sizlere 8 adımda iş planını nasıl yapacağınızı anlatalım.

is-plani-nedir-1

8 Basit Adımda iş Planı Nasıl Yapılır?

Ne olduğunu, nasıl yapılması gerektiğine değindikten sonra iş planınızı nasıl yapacağınızı 8 basit adımla sizlere anlatalım. Burada ki amaç teoride iş planınızı nasıl yapacağınızı sizlere öğretmek olacaktır.

  1. Şirket Yöneticisinin Özeti

Basitçe işletmenin faaliyetini anlatacak ön bir yazı gereklidir. Burası şirket sahibinin kaleminden çıkmalı ve bir iki sayfadan fazla olmamalıdır. Amaç, gerekli olan kaynaklar, müşterilere sağlanacak faydalar yazılabilir.

  1. Şirket ve Faaliyet Geçmişi

Önceden kurulmuş bir şirketiniz varsa ne zaman kurulduğunu, bu ana gelinen süreci anlatmalısınız. Eğer ilk defa kuruyorsanız neden kurmak istediğinizi ve nasıl bir proje yapacağınızı anlatın.

  1. Ürün Yelpazesi

Müşterilerinize sunacağınız ürünleri ya da hizmetleri detaylı bir şekilde anlatmalısınız. Ve bunların müşterilere sağlayacağı kazancı anlatmanız çok önemlidir.

  1. Yönetim ve Çalışanlar

İş planınızın içeriğinde işin yöneticileri ve çalışanlar detaylı bir şekilde yazılmalıdır. Bunlar yapacakları işlere göre detaylandırılarak yazılması çok önemlidir.

  1. Pazarlama

Pazarda yer elde etmek için ne gibi pazarlama çalışmaları yapacağınızı ve bunun için nasıl bir yöntem izleyeceğinizi detaylı bir şekilde açıklamalısınız.

  1. Hizmet Süreci

Hazırladığınız ya da aldığınız ürünleri müşterilerinize ulaştırmak için izleyeceğinizi süreci yazmanız gerekiyor. Bunun içinde çalışacak elamanları ve rakiplerinizin durumunu yazmalısınız.

  1. Finansal Bilgiler

Burası rakamlarla ilgili bir bölümdür. Şirketinize ait tüm rakamları buraya yazacaksınız. Geleceğiniz için en dikkat edilmesi gereken bölümdür.

  1. Riskler ve Getirileri

İş hayatınızda şirketinizin yaşayabileceği riskler ve bu risklerin size getirisi neler olacağını yazmalısınız.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉