• PAYLAŞ

Kadınlarda Hamileliğin Dördüncü Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

  • 17/10/2016 - 08:21
  • 0 Yorum
  • 1046 görüntüleme

Kadınlarda Hamileliğin Dördüncü Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

Değerli anne adaylarımız hamileliğinizin vücudunuzda oluşturacak değişimlerin başlangıcında olduğunuz ve bu haftanın sonundan itibaren artık bedeninizde size ait bir canlının büyüdüğünü hissedeceğiniz zamanlara geldiğinizi bilmelisiniz. Bu haftadan itibaren anne olma hissi psikolojiniz üzerinde duygusal etkiler yaratmaya başlayacaktır. Anne olmanın vermiş olduğu bu muhteşem duyguyu damalarınızda her geçen gün daha fazla hissedeceksiniz. İçine girdiğiniz bu hafta ile beraber artık kendinize çok daha fazla dikkat etmeli ve mümkün olduğunca kendi ve bebeğinizin sağlığı için spor ve egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz. Hamilelik sırasında yapacağınız egzersiz ve spora oldukça dikkat etmelisiniz bu konu hakkında Hamile Kadınlar Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeli ? Yazımızı okuyarak detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
kadinlarda-hamileligin-dorduncu-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-4

Hamilelikte dördüncü hafta ile beraber sizden ve aynı zaman da eşinizden gelen hücrelerin tek bir vücutta birleşmesi sonucunda oluşan yeni canlı, yani değerli bebeğiniz sizin ve eşinizin genlerinin  harmanlanmasından meydana gelmiş, genel olarak bakılırsa hem sizden hem de eşinizden özellikler alarak tasarlanmış size benzeyen fakat sizden apayrı olan  genetik yapıya sahip bir birey olarak aramıza katılmış demektir.

Geçtiğimiz hafta aslında yumurtlama gerçekleşmiş oldu. Sperm hücreleri ve yumurta hücresi karşılaşmış oldu bu sayede yumurta hücresi bebeğinizin genetik yapısının sizden kalan yarısını belirlemek amacı ile sperm hücresini seçti ve onu içeri alarak mucizeyi gerçekleştirdi. Size ait olan 23 kromozomluk genetik maddeniz ile eşinize ait olan 23 kromozomluk genetik maddesi birleşerek vücudunuzda sizden daha farklı yeni bir genetik yapıya sahip olan bebeğinizin ilk hücresi oluşmasına neden oldu. Tıp dilinde Zigot adı verilen bu hücre hızla bir şekilde bölünmeye başladı.

2 hücre, 4 hücre, 8 hücre ve 16 hücreler halinde oluşan bölünme devam ederken Fallop tüplerinin içinde sürdürülen yolculuk yeni canlıyı yani bebeğinizi yerleşeceği rahim içine doğru götürdü.

kadinlarda-hamileligin-dorduncu-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-1

Morula aşaması denilen rahim iç tabakasına ulaşan canlı bundan sonra Tıp dilinde blastosist olarak anılır. Bebeğinizin oluşumunu sağlayacak olan bu hücre topluluğu rahiminizin iç tabakasına geldiği zaman kendisi için en mükemmel yeri seçerek bu haftanın başında seçtiği yere yerleşir. Genel olarak en mükemmel yer damarlanmanın en iyi olduğu rahim arka duvarının üst kısımları olmaktadır. Bu uzun süreçli olan yolcuğun artık bedeninizde can bulacağı nokta tam olarak burası olacaktır. Artık bedeninizde size ait olan bebeğinizin büyüdüğünü  hissedeceksiniz ve hayırlısı ile bir gün size merhaba diyeceği güne kadar bebeğiniz burada konaklayacak.

Hamilelikte dördüncü hafta içerisinde yaşayacağınız değişimleri detaylandırmaya devam edelim. Hamilelikte bebeğinizin rahim  içerisine varmasına tıp dilinde İmplantasyon yani yerleşme adı verilir ve bu gerçekleştiği zamanlarda bazı anne adayları lekelenme tarzında bir kanama görülebilir ve telaşlanmanıza gerek yoktur.

Bu yaşanan olaya implantasyon kanaması adı verilir ve döllenme olmasından sonraki 3 ile 7. günler arasında ortaya çıkar.

Kanamanın asıl nedeni ise aynen bir inşaat yapılmasından önce temel kazılması olması gibi, rahiminizin iç tabakasında da buna temel kazılması denilir, kazı sırasında burada bulunan bir kılcal damara denk gelinmesinden kaynaklanmaktadır.

Bu haftanın sonuna geldiğinizde normal şartlar içerisinde adet kanamanızı beklemeniz gerekecekti. Gebelik planlaması yapmış olduğunuza göre beklentiniz kanamanızın olmaması yönünde olacaktır elbette. Acaba hamilemeyim ? Sorusunu kendinize soramaya ve  meraklanmaya başladınız. Bu sorunun tam olarak doğru cevabını alabilmeniz için farklı seçenekleriniz bulunmakta. Bu detaya girmeden önce dikkat edilmesi gereken önemli bir husus daha bulunmaktadır. Gebeliğin 4. haftası içerisinde bebeğiniz miniciktir. Büyüklüğü konusuna değinirsek 1 mm den daha küçüktür. Gebeliğin 4. haftası içerisinde henüz hamile olduğunuz tam olarak belli değildir. Unutmamanız gerekir ki kadınlarda başlayan hamileliklerin % 60 gibi bir oranı henüz adet gecikmesi olmadan eksiklikler sebebi ile sonlanabilir. Bu olay tam anlamıyla düşük yaşanması değildir. Hamilelikte yaşanan eksiklikler sebebi ile gebeliğin başlamadan kendiliğinden vücut tarafından iptal edilmesidir. Bu nedenle hamile olduğunuzdan emin olmanız için : Kanınızda beta HCG hormonu (bu hormon yerleşme gerçekleştikten sonra vücudunuzda salgılanır) ölçümü yapılarak sadece bu haftada gebelik tanısı koyulabilir. Fakat bu test yapılabilmesi için sizden kan alınmasını gerektirir ve nispeten biraz daha pahalı bir testtir. İdrar ile yapılan testler ise ucuz testlerdir fakat adette gecikme olduktan sonra doğru sonuç gösterebilirler.

Hamileliğinizin dördüncü haftasında adet olmayacak olsanız dahi vücudunuzda sanki adet olacağınız zamanda yaşadığınız belirtileri görmeniz mümkün. Bu belirtiler arasında ; anne adaylarının önemli bir kısmında yorgunluk, uykuya eğilim, göğüslerde dolgunluk, bel ağrısı ve ruh hali değişiklikleri henüz bu dönem içerisindeyken bile kendini gösterebilir. Bedeninizde hiç bir değişiklik hissetmiyorsanız sabretmelisiniz: Gebelik henüz çok yeni başlamıştır ve belirtiler henüz yeni yeni ortaya çıkacaktır.

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉