• PAYLAŞ

Kadınlarda Hamileliğin Onuncu Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

  • 28/10/2016 - 09:03
  • 0 Yorum
  • 872 görüntüleme

Kadınlarda Hamileliğin Onuncu Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

Uzun ve yorucu geçen bir haftayı daha geride bırakarak değerli anne adaylarımızın hamilelikte onuncu haftanın içine girmiş bulunuyoruz. Bizlerde siz anne adaylarımızla aynı heyecanı ve merakı yaşadığımızı bilmelisin ve tabii her geçen hafta anne adaylarımızın da aynı heyecanı yaşadığını biliyoruz. Geçtiğimiz haftaları göz önüne aldığımız da artık sizlere gebelikte 10 haftanın vermiş olduğu tecrübeler sayesinde daha sakin ve değişimlerin farkına daha fazla vararak geçiriyorsunuzdur. Hamilelikte 10. Hafta aslında önemli olan haftalardandır ve özellikle bebeğiniz için önemli ve dikkat edilmesi gereken zamanlardır. Bu nedenle her zaman olduğu gibi ilk olarak gebeliğinizin onuncu haftasında bebeğinizim yaşayacağı ve yaşadığı değişimleri sizlere aktarmaya başlayalım.
kadinlarda-hamileligin-onuncu-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-1

Gebeliğin 10. Haftasından Bebeklerde Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

Gebelik döneminde 10. haftanın en büyük özelliklerinden biri bebeğinizin tıp dilinde artık embriyo döneminden çıkması ve artık fetüs olarak adlandırılacağı döneme girmesidir. Bu aslında sizlere bir iyi haber olarak  hamileliğin en tehlikeli dönemini başarı ile atlatıldığının habercisidir. Bebeğiniz bu döneme girilmesi ile birlikte artık net olarak bir insan görünümüne kavuşmaya da başladığını da bilmelisiniz. Gebelikte 10. haftadan sonraki haftalara tıp dilinde fetal dönem olarak anılır. Bu hafta aslında bebeğiniz gelişimi bakımından deyim yerindeyse bir mihenk taşı olacaktır.

kadinlarda-hamileligin-onuncu-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-2

Bebeğiniz vücudunuzda hızla büyümeyi sürdürüyor ve siz anne adaylarımız bu hafta ile beraber artık bu büyümeyi ve aynı zamanda gelişmeyi yavaşça hissetmeye başlayacağınız haftanın içerisindesiniz. 10 haftalık hamilelikte bebeğinizin kafa ile kalça arası yaklaşık olarak 3.1 ila 4.2 cm, ve ağırlığı 5 gram kadar olmuştur.

Bebeğiniz 10. haftadan sonra içerisinde bulunmuş olduğu sıvıda hareket etmeye başlayacaktır. Daha önceki haftalara bakıldığında belirginliği tam olarak şekillenmeyen el, ayak eklemleri ve parmakları bu hafta itibari ile oldukça şekillendiğini sizlere söyleyebiliriz. Anne adaylarımız  henüz hareketlerini hissedemezsiniz fakat ultrason ile hareketler görülebilirsiniz. Bu hafta içerisinde gerçekleşen en ilgi çekici gelişimlerden birisi bebeğinizin kuyruk kısmının düzleşmiş ve artık görünmez hale gelmesidir. Bebeğiniz nefes alıp verme hareketleri yapmaktadır, fakat bunu hava ile değil amniyon suyu yutarak yapar ve bu hafta içinde ilk defa idrar yapmaya başlar. Bebeğinizin organ gelişimi bu hafta içerisinde neredeyse tamamlanmak üzere olacaktır. En ilgi çekici olanı ise bebeğinizin dudak ve damak yapısı artık bu hafta içerisinde gelişimini tamamlıyor. Bu saydığımız tamamlanma 3 haftalık bir sürecin sonucu olduğunu bilmelisiniz.Aynı zaman da  en zor oluşan yapılardan bir tanesi bu yapı olduğunu bilmelisiniz. Bu hafta sonu içerisinde ultrasona giren anne adaylarımız, bebeğinizin ağzını açıp kapatmaya başladığını ve hareket ettiğini kolaylıkla görmeye başlayabilirsiniz. Bu haftada artık bebeğinizin uzuvları kıvrılabiliyor. Elleri bileklerine doğru esneyebiliyor ve ayakları da vücudunun ön tarafında birleşebiliyor. Bu haftada omurgasının taslağı da yarı saydam olan cildin de rahatlıkla görülüyor. Belkemiği sinirleri omuriliklerinden esnemeye başladı. Alın kısmın da beyninin gelişmesinden sebeple geçici bir şişkinlik oluştu. 10. hafta sonrasında bebeğinizin organları bir işlev kazandı ve artık görevlerini yerine getirmeye başlıyor. Bebeğinizin böbrekleri ve midesi hızla harekete geçti, sindirilebilir olan sıvılar ve aynı zamanda urine üretmeye başlıyor ve eğer bebeğiniz erkekse testisleri testosteron yapmaya başladığını bilmelisiniz.

kadinlarda-hamileligin-onuncu-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-4

 

Gebeliğin 10. Haftasında Anne Adaylarında Oluşacak Değişiklikler Nelerdir ?

Değerli anne adaylarımız çalışma durumundaysanız ve işiniz masa başı işi ise yada uzun süreler boyunca ayakta kalınmasını gerektiren bir işteyseniz dikkat etmeniz gereken son derece önemli birkaç nokta var :  Uzun süreli ayakta durmak yada uzun süreli oturmak dolaşım sisteminizi yavaşlatacaktır. Bu durum siz anne adaylarımızda varis, basur, ayaklarda aşırı şişme gibi istenmeyecek olan durumların ortaya çıkmasını kolaylaştıracaktır. Gün içerisinde İki saatte bir olması kaydıyla en az 10 dakika dolaşmanız gerekmektedir. Dolaşmanız bacak kaslarının arasında bulunan toplardamarların harekete geçmesini sağlayacaktır.

Oturma pozisyonunda, oturduğunuz sandalyenin kenarının dizinizin arka kısmını baskı yapmamasına özen göstermelisiniz. Bu bölge üzerine en ufak bir bası bacağınızın alt kısmından kalbe dönen toplardamarların yolunun engellenmesine sebep olur. Hemen şimdi bu yazımızı okurken dahi sandalyede oturma pozisyonunuzu tekrar gözden geçirmelisiniz.

Onuncu hafta içerisinde karnınız yuvarlaklaşmaya başlamış olması mümkün. Karın ve aynı zaman da bel bölgenizde kalınlaşma, hafif kilo alma yada şişkinliğinizle alakalı olarak, giydiğiniz kıyafetlerin geçiş dönemi sırasında, beli lastikli yada ipli esnek kıyafetler tercih ederek kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayabilirsiniz. 10. haftanın içerisinde olmanız siz anne adaylarımız adına bir diğer güzel tarafı ise ultrasona girdiğinizde bebeğinizin kalp atışlarını duymaya başlayacak olmanızdır.

Hamileliğinizin bu dönemi içerisinde anne adaylarımızın geçmiş haftalarda yaşadıkları şikâyetleri devam edebilir. Buna ek olarak bulantıların azalmaya başladığını hissedebilirsiniz fakat çok da rahat olamayabilirsiniz çünkü bu kez de bir mide yanması sorunu yaşayabilirsiniz. Bu da maalesef ki en az mide bulantısı kadar siz anne adaylarımızı oldukça fazla rahatsız edecek bir durumdur. Bunların dışında her ne kadar gün boyu sürecek olmasa da sabah bulantıları, mide de yanma, baş ağrısı, memelerde hassasiyet, kabızlık, ekşime, keyifsizlik, halsizlik, çabuk sinirlenme gibi belirtiler görebilirsiniz. Hamilelik sırasında  kan hacminiz ortalama olarak %50 oranında artış gösterir. Bu nedenle memelerinizde, ayaklarınızda, bacaklarınızda ve vücudunuzun farklı bölgelerinde toplardamarlar belirgin olmaya başlayabilir.

kadinlarda-hamileligin-onuncu-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-5

Gebelik esnasında bazı anne adaylarında bazı rahatsızlıklar da baş göstermesi mümkündür. Diş hastalıkları ve varis bu rahatsızlıkların başında gelir. Diş etlerinizde şişmeler meydana gelebilir, bebeğinizin dişleri ve aynı zamanda kendi diş etlerinizin sağlığını korumak adına yeteri kadar flor almanız gerekmektedir. Dişlerinizi mutlaka flor içeren macun kullanarak  düzenli olarak fırçalamalı ve eğer ağzınızda çürükler var ise mutlak olarak tedavisini yaptırmalısınız. Vücudunuz kan desteğinin artmış olmasından dolayı damarlar görünür hale gelebilir. Bazı anne adaylarında erken de olsa bu hafta içerisinde el ve ayaklarda şişlikler meydana gelebilir.

Hamilelikte 10. Haftadan itibaren vücudunuzda bebeğinizin büyümesinden dolayı daha hızlı değişimler yaşayacaksınız. Bu nedenle mümkün olduğu kadar hayatınızdan spor ve egzersizi eksik etmemeye çalışmanız hem hamileliğiniz esnasında daha sağlıklı olmanızı sağlarken hemde hamilelik sonrasında alacağınız kiloların verilmesinde sizlere kolaylık sağlayacaktır.

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉