Kadınlarda Hamileliğin Yedinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
- 12/10/2016 - 12:46
- 0 Yorum
- 973 görüntüleme
Kadınlarda Hamileliğin Yedinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
Değerli anne adaylarımız hamileliğinizde 7. haftaya gelerek bir haftayı daha geride bıraktınız. Bir önceki yazımızda sizlere belirttiğimiz gibi artık her hafta içerisine girdiğimizde sizlere detaylandıracağımız daha çok konu olacak her geçen gün değişimin hızlandığını belirtmeliyiz. Aynı zaman da vücudunuzda büyümeye devam eden bebeğiniz da sürekli olarak değişimler yaşamakta. Bebeğinizin değişimlerini merak ettiğinizi biliyoruz yazılarımızda daha açıklayıcı olmak adına tıp terimlerini daha az kullanmaya çalışıyoruz. Anne adayı olarak hamileliğinizin her gününde yaşadığınız değişimlerin an be an farkında olduğunuzu bizim amacımızın ise yaşadığınız değişimlerin ne anlama geldiğini açıklığa kavuşturmak. İlk olarak mucizevi varlığınız olan bebeğinizin bu hafta içerisinde ne gibi değişimler yaşadığını sizlere aktarmak ile başlayalım.
Hamileliğin 7. Haftasında Bebekte Meydana Gelen Değişimler Nelerdir ?
Gebeliğin 7. haftası içinde bebeğinizin boyu 4 ila 5mm arasındadır. Bu hafta sonuna geldiğinizde ise bebeğiniz iki katından daha fazla büyüyecektir ( Maşallah ). Bu hafta içerisinde bacak tomurcukları kısa yüzgeçler gibi belirmeye başlayacaktır. Aşağıda yayınladığımız görselde görüldüğünüz gibi kol tomurcukları büyümüştür aynı zaman da el bölümü ve kol omuz bölümü olarak ayrılma göstermiştir. El ve ayaklarına baktığınız da ise el ve ayak parmaklarının gelişeceği tomurcuklanmalar meydana gelmektedir.
Bu hafta içerisinde sağ ve sol kalp kapakçıkları artık ayrılmıştır. Akciğerlerinde ilk bronşlar oluştu. Beyni meydana getiren beyin yarı küreleri de gelişiyor. Bu değişimlerin yanında gözler ve burun delikleri de oluşmakta. Bu hafta içerisinde bağırsaklar gelişiyor ve artık apandis hazır. Ayrıca insulin hormonu üretmesini sağlayan pankreas da oluştu. Bağırsakların bir kısmı da göbek kordonuna doğru gidecektir. Anne adaylarımız bir hafta içerisinde siz bir çok değişiklik yaşanacağını dile getirmiştik. Gebelik siz anne adaylarımız için bazı durumda zor anlara ve sıkıntılara sebep olmasına rağmen içinizde büyüttüğünüz mucizeyi hissettikçe yaşadığınız sıkıntılarınız hafifleyecektir. Hamileliğinizin 7. haftasında bebeğinizde yaşanan değişimleri sıraladıktan sonra siz anne adalarımızda yaşadığınız ve yaşayacağınız değişimleri aktaralım.
Hamileliğin 7. Haftasında Anne Adaylarında Meydana Gelen Değişimler Nelerdir ?
Gebeliğin 7. haftası içerisinde henüz dışarıdan bakıldığı zaman fark edilebilecek kadar bir değişim yaşanmamış olmayabilir. Bu hafta içerisinde hala sabah bulantısı rahatsızlığını yaşıyor olabilmeniz mümkün. Bulantınız her geçen gün azalmaya devam edecektir ama bir süre daha devem edeceğini bilmelisiniz.
Hamilelik Döneminde Reçetesiz İlaçlar Kullanılır Mı ?
Bir çok birey reçetesiz satılan ilaçları maalesef ki ilaç olarak görmez ve hamile olsun veya olmasın kendi isteğiyle bu ilaçları alır. Bu konuda reçetesiz satılan öksürük şurupları, ağrı kesiciler, uyku ilaçları gebelik dönemi içerisinde kullanılması son derece sakıncalı olan ilaçlardır. Siz anne adaylarımız gebelik dönemi içerisinde doktorunuzun onayı olmadan kesinlikle bir ilaç kullanmayınız.
Hamileliğin 7. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı ?
Gebelik sırasında süt ürünleri son derece önemlidir. Bu ürünler siz ve bebeğiniz için son derece önemli olan minarelleri içerirler. Gebelikte esnasında kalsiyum alınması anne adayının kemik sağlığını korumaya oldukça yardım eder ve aynı zaman da bebeğinizin kemiklerinin ve dişlerinin gelişmesi için kalsiyuma ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Kalsiyumun bu faydalarının yanı sıra yüksek kan basıncı önlemektedir. Bununlar beraber Preaeklampsi riskini azaltmaktadır. Preeklampsi konusunda risk grubunda olan anne adaylarına ise günlük ekstradan kalsiyum tableti verilmektedir.
Hamilelikte Günlük Ne Kadar Kalsiyuma İhtiyacı Vardır ?
Gebelik dönemi içerisinde anne adaylarının günlük olarak 1200 mg kalsiyuma ihtiyacı bulunmaktadır. Bu sebeple tükettiğiniz gıdalara mutlaka dikkat ederek her gün bünyesinde yeterince kalsiyum içeren besinler tüketmeye dikkat etmelisiniz.
Gebelikte Demir Vitamini Kullanımın Önemi Nedir ?
Hamilelik döneminde, demir gereksinimi oldukça artar. Gebelik döneminde çok az sayıda anne adayı yeterli demir depolarına sahiptir. Normal bir hamilelik döneminde kan hacmi yaklaşık olarak % 50 artar. Bu ek kan hücrelerini üretilebilmesi için ise çok miktarda demir gerekir.
Vücutta demir ihtiyacı gebeliğin 2. yarısına gelindiğinde daha da önem kazanmaktadır. Hamile anne adaylarının çoğu ilk üç ay demir takviyesine ihtiyaç duymamaktadırlar. Bu dönemde kullanılan demir hapları mide bulantısı yada kusma şikayetlerini arttırabilmektedir.
Doğum Öncesinde Kullanılan Vitaminler Hangi Vitaminleri İçerir ?
-Bebeğinizin dişlerini ve kemiklerini oluşturmak ve aynı zamanda annenin dişlerini ve kemik yapısını güçlendirmek adına kalsiyum
-Kasılmayı önlemek adına ve bebeğin kemik oluşumuna yardım etmesi için bakır
-Nöral tüp kusurlarını en aza indirgemek ve kan hücresi üretimini sağlamak için folik asit
-Metebolizmayı kontrol altında tutmak için iyot.
-Aneminin önlemesi ve bebeğin kan gelişimine yardımcı olması için demir
-Anne adayının vücudu için gerekli A vitamini
-Anne adayının vücudu için gerekli B1 vitamini
-Anne adayının vücudu için gerekli B2 vitamini
-Anne adayının vücudu için gerekli B3 vitamin
-Anne adayının vücudu için gerekli B6 vitamini
-Kan yapımını geliştirilmesi için B12 vitamini
-Bebeğin diş ve kemiklerini güçlendirmesine aynı zaman da vücudunuzun fosfor ve kalsiyum kullanımına yardımcı olmak için D vitamini.
-Anne adayının vücudu için gerekli E vitamini
-Vücudunuzda sıvı dengesi, kas ve sinir fonksiyonuna yardımcı olması için çinko.
Gebelik Döneminde Cinsellik Bebeğe Zarar Verir Mi ?
Bir çok çift hamilelik dönemi içerisinde yaşanacak cinsel ilişkinin bebeğe zarar verip vermeyeceğini merak etmektedir. Öncelik olarak doktorunuz tarafından herhangi bir risk belirtilmediyse cinsellik kesinlikle bir sorun oluşturmaz. Anne karnında olan bebek amniyotik kese ve aynı zamanda amniyotik sıvı tarafından son derece iyi korunmaktadır. Anne adayında Rahim ağzı enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayacak şekilde kalın bir mukus tabakası içermektedir. Bu konu hakkında detaylı bilgileri almanız için Gebelik Esnasında Cinsel İlişki Zararlı Olur mu ? Yazımıza göz atmanız faydalı bilgiler edinmenizi sağlayacaktır.
YORUM GÖNDER