• PAYLAŞ

Konut Kredisi Yapılandırmada Yapılan Hatalar Nelerdir?

  • 31/03/2017 - 11:02
  • 0 Yorum
  • 706 görüntüleme

Konut Kredisi Yapılandırmada Yapılan Hatalar Nelerdir?

Hayalimizi gerçekleştirmek için bir bankaya giderek uzun vadeli konut kredisinden talep ederiz. O an için yapmış olduğumuz finansal hesaplamalarda rahatça ödeyebileceğimizi düşünürüz. Ancak hayat bize beklemediğimiz bir noktadan mutlaka vuracağını da hesaba katmalıyız. Genelde bunun hesabı yapılmadığı için insanlar bu uzun vadeli konut kredileri yüzünden büyük sıkıntılar yaşarlar. Yaşanan ekonomik sıkıntı yüzünden evlerinden olmak istemedikleri için konut kredisini yapılandırma yolunu tercih ederler. Bu bankaların insanlara sunduğu hizmetlerden birisidir. Doğru şekilde kullandığınız sizi ekonomik olarak rahatlatma imkanı sunmaktadır. Ancak tabi yapılandırmanın en doğru şekilde yapılması gerekiyor. Birçok insan bu konuda bazı temel hatalar yapıyor. Şimdi sizlere konut kredisi yapılandırma işleminde yapılan hataları ve bunlardan nasıl kaçınmanız gerektiğini aktarmaya çalışacağız.

Konuk Kredisi Yapılandırmasında Yapılan Hatalar

  1. Doğru Analiz Yapmamak

Konut kredileri günümüzde yüksek meblağlar ile çekilmektedir. Bunun yapılandırmasını yapmadan önce ciddi analizler ve hesaplamalar yapılmalıdır. Eğer doğru hesaplamalar yapmazsak bu yapılandırma yüzünden üzerimize çok daha fazla yük binecektir. Yanlış bir hesaplamanın neticesi olarak bir kalemde 2000 TL kaybedebiliriz. Ondan doğru analiz yaparak hareket etmeliyiz.

  1. Alternatif Bankaları Değerlendirme

Konut kredisi yapılandırma işlemini sadece krediyi çektiğimiz bankadan yapmak zorunda değiliz. Genelde insanlar bu konuda büyük bir yanlışın içine düşüyorlar. Birçok alternatif bankaya giderek bu konuda bilgi alabilirsiniz. Size göre en hesaplı teklifi yapan banka ile bu konuda anlaşma yapabilirsiniz. Çok kısa süreceğinden ve sağlayacağı avantajdan bahsetmiyoruz.

  1. Acele Etme

Bu gibi durumların içine giren kredi sahiplerinin yaptıkları tüm hataların nedeni acele karar vermelerinden kaynaklanmaktadır. Birkaç ay boyunca bu krediyi ödeyebilecek birikime sahipseniz ince eleyip sık dokumanızda fayda var. Unutmayın atalarımız acele işe şeytan karışır deyimini boşa kullanmamışlardır. Acele ederek bizim için daha avantajlı bir tekliften mahrum kalarak hayıflanmaktansa doğru hareket ederek bu dezavantajlı durumu kendimiz için avantajlı bir hale getirebilirsiniz.

  1. Faiz Oranlarını Mutlaka Araştırın

Konut kredisi yapılandırmasını sadece ekonomik durumumuz yüzünden değil aynı zamanda o zaman kredi çekerken kredi faiz oranının düşmesi nedeniyle de yapabilirsiniz. Bildiğiniz gibi ülkemizde faiz oranlarında sürekli dalgalanmalar yaşanmaktadır. Örneğin siz yüzde 5 üzerinden faiz ile kredi çektiniz, 2 yıl sonra bu oran yüzde 4’e düşebilir. Meblağının büyüklüğüne bakarak elde edeceğimiz avantajın ne kadar fazla olduğunu mutlaka aklınıza gelmiştir. O nedenle faiz oranlarını yakından takip etmenizde fayda var.

  1. Erken Ödeme Cezası

Bankalar sadece konut kredisi için erken ödeme yapıldığında erken ödeme cezası uygulamaktadır. Konut kredisi yapılandırması için hesap yaparken bunu mutlaka hesaplarınızın içerisinde dahil etmeniz gerekiyor. Bankalar arasında araştırmalar yaparken mutlaka bu detayları bir yere not alın ve karşılaştırmayı unutmayın. Bu detayı atlayarak avantajlı olarak gördüğünüz bir yapılandırmanın sizi daha zor bir duruma düşürmesine neden olabilirsiniz. Acele etmeyin ve her detayı iki kez gözden geçirmeyi de unutmayın.

  1. Ekspertiz Raporu

İlk konut kredisi çektiğinizde bankanız ekspertiz raporu ister ve bu raporun ücretini çekeceğiniz kredi miktarından keser. Aynı işlem konut kredisi yapılandırması içinde geçerlidir. Başka bir banka ile konut kredisi yapılandırma için anlaştığınızda o bankada sizden ekspertiz raporu isteyecektir. Tabi bu noktada unutmamanız gereken en önemli detay bunu kabul etmek zorunda olmadığınızdır. Eğer çizginizi net bir şekilde ortaya koyarsanız ve bu konuda ki direktiflere kulağınızı kapatırsanız ikinci bir rapor için ödeme yapmazsınız. Çünkü aynı ev için alınmış bir rapor olduğunu unutmayın.

  1. Erken Kapatma İşleminde Bütçeyi Zorlama

Kredi çektiğinizde elinizde gerekli miktar yoktu ancak şansınız yaver gitti ve bu sayede krediyi neredeyse tamamıyla kapatacak miktarda paraya sahip oldunuz. Ya da o paraya yakın bir miktara ulaşmayı başardınız. Bu noktada insanların bir çoğu uzun süre yüksek miktarda taksit ödemekten bıktıkları için bütçelerini sonuna kadar zorlayarak bu borçtan kurtulmak isterler. Kredi yapılandırmasını da süreyi kısaltmak için tercih ederler. Ancak krediden daha kısa bir sürede kurtulmak amacıyla kişisel bütçenizi gereksiz bir şekilde zorlamanız gerek yok. 12 ay yerine 18 ayı tercih edebilirsiniz. Dikkatli hesaplamalar yaparak bu yönteme yönelmenizde fayda var.,

  1. Toplam Maliyeti Baz Alma

Konut kredisinde evin bedelinin üzerine faiz biner ve ödeyeceğiniz borç o şekilde taksitlenir. İnsanlar kredi yapılandırmasın bu noktayı genelde unuturlar. O anki mevcut borçtan kurtulmak için adım atarlar. Ve ödedikleri toplam miktarı bir anda gözlerinden silerler. Kredi yapılandırması yaparken hata yapmamak için toplam maliyet üzerinden hesap yapmalısınız. Yani ödediğiniz miktarı yazacaksınız, ardından yapılandırma sonunda ödeyeceğiniz miktarı bununla toplayacaksanız. Bu sayede ilk çektiğiniz de ödeyeceğiniz kredi miktarından düşük olup olmadığını görebilirsiniz. Bu şekilde konut kredisinde yapılandırma da daha mantıklı kararlar verirsiniz. Gerçekten size avantaj sağlayıp sağlamadığını net bir şekilde görebilirsiniz.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉