• PAYLAŞ

Madenciler Nasıl Erken Emekli Olur ?

  • 15/10/2016 - 09:11
  • 0 Yorum
  • 956 görüntüleme

Madenciler Nasıl Erken Emekli Olur ?

Hayata geçirilen Torba Yasa ile beraber 20 milyondan fazla bireyin hayatı kolaylaştı. Torba yasa emeklilik ve çalışanların haklarını genişleten bir çok maddeyi içeriyor. Torba Yasa kapsamı içerisinde çalışan bazı kesimlere normalden daha  erken emeklilik umudu doğdu. Bu çalışanlar arasında ise günümüzde çok zor şartlar altında emek veren madenciler de var. Emeklilik şartlarını yerine getirmek ve emekli olmak için gün sayan madenciler Torba Yasa ile verilen haklar sayesinde erken emekli olabilme şansları olacak. Torba yasa içeriğinde özellikle madencilere birçok haklar ve kolaylıklar verildi. Resmi gazete de yayınlanarak kanunlaşan yasa ile çalışanlara erken emeklilik fırsatının yanı sıra çalışma haklarında değişiklikler yapıldı. Madenlerde zor şartlarda çalışan emekçiler için diğer çalışanlara göre daha farklı şartlar uygulanıyor.

madenciler-nasil-erken-emekli-olur-3

 

Madencilerin Yaş Şartı İndirildi ;

Torba yasanın resmi gazetede yayınlaması ile beraber madenciler için 55 olan emeklilik yaşı 50 yaşa indirilmesi hakkı verildi. Madenciler aynı zamanda yıpranma hakkından da yararlanabilecekler. Yıpranma hakkı devreye girdiğinde yer altında zor şartlarda çalışan bir madencinin emeklilik yaşı 43’e kadar inmesi mümkün olacak.

Torba yasa kapsamı incelendiğinde özellikle  maden işçilerine avantajlar sağlandı. Emeklilik kanunda yapılan değişikler ve eklenen yeni maddeler ile maden işçilerine yönelik özel düzenlemeler içeriyor.

Torba yasa ile beraber yıpranma payı hakkında da olumlu değişiklikler  yapıldı. Yeraltında zor şartlarda çalışan işçilerin izin zamanlarında geçirdikleri süreler yani tatiller de yıpranmaya dahil edilerek kapsam genişletildi. Bu sayede erken emekli olmaya karar verip talepte bulunan maden işçiler 43 yaşında bile kolaylıkla emekli olabilecek. Maden işçilerinde yıpranma payı hakkına bulunan mesleklerde çalışana çalıştıkları her sene için ilave olarak  90 gün fiili hizmet zammı veriliyorsa, 12 ay çalışan bir işçi, bundan sonra 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor. Madencilerde de durum tamamen bu şekilde işliyor. Buna göre hesap yapıldığında, normalde her yıl emeklilik zamanı 360 gün olarak kabul edilirken, fiili hizmet zammı kapsamında bulunan mesleklerde normal olan her yıl 360 güne ilave olarak 60 ile 180 gün gibi değişen oranlarda prim ödeme gün sayısı ilave edilmekte. Yani, daha açık anlatmak gerekirse normal bir işte çalışanın emekliliği hesaplanırken yılda 360 gün baz alınırken, fiili hizmet zammı kapsamında olan işlerde 420 ile 540 gün arasında prim ödeme günü baz alınıyor. Torba yasa ile beraber uzun zamandır madencilerin dile getirdiği bir çok sıkıntıya çözüm üretilmiş diyebiliriz. Temel olarak bakıldığında yasada hala eksik noktalar olduğu görülmesine rağmen verilen özel haklar daha önceki haklar ile karşılaştırıldığında oldukça olumlu.

madenciler-nasil-erken-emekli-olur-2

Yerin kilometrelerce altında çalışan ve her zaman hayati riski bulunan maden işçilerinin diğer bir beklentisi ise iş güvenliği yasası mecliste bu konu hakkında çalışmaların sürdüğünü biliyoruz. Meclisten çıkan yasa ile umuyoruz ki maden işleten firmalara çok sıkı denetim ve yaptırımların olduğu bu yasa taslağı çıkar. Sonuç olarak bakıldığında yerin kilometrelerce altında ter döken maden işçilerinin hayatları bu madenleri işleten firmalara emanet ve devlet de bu madenleri denetim altında tutarak vatandaşının güvenliğini sağlamakla ile hükümlü. Torba yasa ile beraber erken emeklilik hakkı verilen ve olumlu karşılanan gelişmelerin devam etmesi çalışan her kesim için aynı titizliği gözetilerek kanunların düzenlenmesi sanırım her kesimin temennisi.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉