• PAYLAŞ

Merkez Bankalarının Para Politikaları Piyasaları Nasıl Etkiler?

  • 09/02/2017 - 20:54
  • 0 Yorum
  • 750 görüntüleme

Merkez Bankalarının Para Politikaları Piyasaları Nasıl Etkiler?

Ülke ekonomisinin yönetildiği ve korunmasını sağlayan yer merkez bankasıdır. Bu kuruluş hem parayı hem de ekonomiyi korumak amacıyla kurulmuştur. Başında görevli olan yetkililer ekonomik verileri yakından takip ederek ekonomiyi belirli bir dengede sürdürmeye çalışırlar. Ekonominin beklenmedik durumları düşmesi halinde ise alınan kararlar ile toparlanmasına yardımcı olurlar. Bu kararların bazıları kısa vadeli ve ani verilmesi kararlardan oluşurken, bazı kararlar ise daha uzun vadeli olarak düşünülerek alınmaktadır. Bunda alınan verilerin ve ülke yapısının çok önemli bir yeri vardır.

Mutlaka ekonomi ile ilgili haberlerde Merkez Bankasının para politikaları kalıbını mutlaka duymuşsunuzdur. Bu politikaların izlenmesinin piyasalar üzerinde bazı etkileri vardır. Her birinin kısa ya da uzun vadeli olarak etkileri dikkatli bir şekilde açıklanmaktadır. Örneğin doların etkisini düşürmek için alınan kararlar bunlardan birisidir. Sizlere bu yazımızda merkez bankası tarafından alınan ve uygulanan para politikalarını neler olduğunu ve piyasaları nasıl etkilediğini aktarmaya çalışacağız. Yatırımcılar için çok önemli olan bu para politikalarını bilmeniz sizin geleceğinizi planlamanızda yardımcı olacaktır.

Merkez Bankası Faiz Politikaları

Faiz piyasa ki para arzının artmasında ya da azalmasında önemli bir rolü üstlenmektedir. Ülkemiz de bankalar ve yatırım şirketleri tarafından uygulanan faiz oranlarının tüm kontrolü merkez bankasına bağlıdır. Faiz kararları ekonomik veriler hesaba katılarak alınır. Genelde piyasa da ki arz talep dengesine ve çok önemli parasal değişkenler ilk sırada yer alır. Faiz oranı yükseltilirse insanlar ellerinde bulunan araçlardan vazgeçerek kendi ulusal para birimlerine yatırım yapmayı tercih eder. Bunun amacı ülkede ki döviz kurunun yükseltilmek istendiğinde uygulanır. Faiz oranı düşürülürse insanlar dövize olan güvenlerini kaybedeceklerdir. Bu da dövizden vazgeçerek farklı enstrümanlara yönelmelerine neden olacaktır. Buna en yakın örnek olarak FED ’in aldığı faiz artırımı kararının ardından dolar fiyatlarının artmasını gösterebiliriz.

Merkez Bankası Karşılıklar Politikası

Ülkemizde merkez bankası tarafından da kullanılan karşılıklar politikası önemli bir karardır. Tüm kararları merkez bankası tarafından belirlenir. Piyasada ki para arzının azalmasına ya da artmasına neden olması açısından önemlidir. Alınan karşılık kararından zorunlu oranları artması piyasanın daralmasına neden oluyor azalması için piyasanın genişlemesine neden olmaktadır. Ülke ekonomisinin daralması gelecekte krizin yaşanabileceği sinyalleri verir. Bu da dış yatırımcıların piyasadan çekilmesine neden olur. Bu da ulusal paranın değerini düşürecektir.

Bu bilgileri takip edebilmek için merkez bankasının açıklamalarının yakın takip etmeniz gerekiyor. Bu veriler gelecekte para arzının azaltıcımı yoksa arttırıcı mı bir politika izleneceğini gösterecektir. Bu da size yatırımlarınızı doğru şekilde yapmanız da yardımcı olacaktır. Sizlere piyasalar hakkında ön görü sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. Yatırımlarınız için güçlü bir strateji belirleme şansınız artmış olacak.

Merkez Bankası Açık Piyasa İşlemleri

Bu da diğer para politikaları gibi önemli bir piyasa işlemleri arasında bulunmaktadır. Bu işlemler kısa vadeli olarak uygulanan faiz oranlarının değişmesine neden olur. Genellikle finans piyasalarda ki likidite miktarını sağlamak amacı ile kullanılır. Tabi ki piyasalar için önemli bir etkiye sahip olan düzenlemeler gelişigüzel bir şekilde uygulanmamaktadır. Hepsinin belirli bir yasası vardır ve buna uygun bir şekilde karar verilmektedir. Açık piyasa için yapılan işlemler merkez bankasının izlemiş olduğu para politikalarının düzenlenmesi için kullanılır. Merkez bankasının uygulamış olduğu tüm para politikalarının amacı ülke ekonomisinin sağlıklı bir şekilde büyümesinin sürmesini sağlamaktadır. Onun için alının kararlar ince elenip sık dokunarak verilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉