• PAYLAŞ

Pazarlama Kadrosuna İşe Alım için Aday Nasıl Seçilmeli?

  • 19/11/2016 - 19:49
  • 0 Yorum
  • 744 görüntüleme

Pazarlama Kadrosuna İşe Alım için Aday Nasıl Seçilmeli?

Şirketler için en önemli departman pazarlamadır. Eğer ürettiğiniz ürünü ya da hizmeti müşterilerinize gerekli şekilde sunamazsanız ne kalitesinin ne de fiyatının bir önemi olacaktır. Örneğin dünyanın en hızlı aracını yapmış olabilirsiniz. Ya da dünyanın en sağlam otomobilini yapabilirsiniz. Ancak bunu insanlara sunum şekliniz önemlidir. Bunun için en iyi örnek Volvo olacaktır. Şirket araçlarının ne hız, ne de motor gücü bakımından dünyanın en iyisi olduğunu söylüyor. Bizim aracımızı kullanırsanız ölmezsiniz fikri üzerinde duruyor. Ve bu konuda çok başarılı bir pazarlama stratejisi sürdürüyorlar. Etrafınız da bulunan kime sorarsanız sorun Volvo hakkında tekbir düşünceye sahiptir. O da dünyanın en güvenli arabası olduğudur.

Bunu başarmak çok zordur. Pazarlama sadece ürünü satmak değil aynı zamanda ürüne değer katmaktır. O nedenle şirketler pazarlama departmanına eleman alırlarken çok büyük sorunlar yaşıyorlar. Dünyanın en ünlü pazarlama okulundan mezun olan bir öğrenciyi alsanız dahi onun iş hayatında başarılı olacağının garantisi yoktur. Daha çok mühendis bulmakta zorluk çekildiği söylenir. Ancak bir mühendisi işe alırken sabit testler uygulayabilir ve verdiği cevapların doğruluğuna bakarak işe alabilirsiniz. Pazarlama için bu durum geçerli değildir.

pazarlama

İyi bir pazarlamacı nasıl seçilir!

Pazarlama eğitimi almanın kötü bir şey olduğunu söylemeye çalışmıyor. Bir işi teoride öğrenmek sizin için iyi bir özelliktir. CV’nizi kabarık olarak gösterir. Ancak onu pratiğe dökmekte sorun yaşarsanız hem siz hem de çalışacağınız şirket için yanlış tercih olmuşsunuz demektir. Örneğin simülasyonda çok iyi araç kullanan bir insana dünyanın en güçlü arabasını teslim etmek ne kadar saçmaysa bir pazarlamacıyı da aldığı eğitim ile tercih etmek o kadar saçmadır. Eğer şirketinizi geliştirmek istiyorsanız alacağınız pazarlamacıyı doğru bir şekilde seçmelisiniz.

Sadece Cv’sine bakaran bir insanı pazarlamacı olarak işe alamazsınız. CV ne kadar dolgun olursa olsun onun iyi bir pazarlamacı olup olmayacağını anlamanız için yetersiz olabilir. En önemli nokta işe alış sürecinde yapacağınız mülakattır. Mülakata sadece insan kaynaklarında çalışan insanların girmesi yeterli olmayacaktır. Yıllardır pazarlama bölümünde çalışan ve bu işin uzmanı olmuş insanları da pazarlamacı alırken mülakata sokmanız gerekiyor. Çünkü o karşısında ki insanın gerçekten bir pazarlamacı olup olmadığı anlamakta daha tecrübelidir. Çünkü birlikte aynı işi yapacaklardır. Gerçekten bir pazarlamacı kafası var mı ve bunu kullanabiliyor mu anlamanızda size yardım eder.

Bu pazarlama işi için alım yapacak şirket için önemli olduğu kadar pazarlamacı olmak isteyenler için geçerlidir. Sadece özgeçmişinizle kendinizi tam olarak ifade edemezsiniz. Onlara mülakat esnasında gerçek bir pazarlamacı olduğunuz kanıtlamanız gerekiyor. Bunun için bir mühendis gibi davranabilirsiniz. Mühendisler kendilerini daha önce yaptıkları işlerle kanıtlarlar. Bir bina tasarlamak ya da bir program yazmak onlar için yeterli olur. Sizde hayatınız için pazarlama olarak isimlendirebileceğini olayları detaylı bir şekilde karşınız da bulunan insanları sıkmadan anlatabilirsiniz.

Bu iki taraf için de çok önemlidir. Pazarlamacı olmak istiyorsanız görünümünüzün iyi olmasına çalışmalısınız. Gerçek bir pazarlamacı karşısında ki insanı ilk anda etkilemeyi başarmalı, ihtiyacı olmayan bir ürünü bile gerektiğinde ona satmayı başarmalıdır. Apple örneğini kullanabiliriz. İphone dünya üzerinde satılan en pahalı akıllı telefon olsa da insanlar deli gibi bu ürünü almak istiyorlar. Çünkü eğer bu ürünü alırlarsa kendilerinin artık elit bir insan olacağını ve öz güven olarak üst basamaklara çıkacakları onlara empoze ediliyor. Sadece bir telefon almıyorlar aynı zamanda bir statü satın alıyorlar.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉