• PAYLAŞ

Sokaklara Yayılan Graffiti Resimleri

  • 30/06/2016 - 23:05
  • 0 Yorum
  • 1019 görüntüleme

Rob-graffiti-artvin-2

Sokak’ta gezerken mutlaka dikkatinizi çekmiştir, duvarlara yada yerlere çizilmiş birbirinden ilginç resimler yazılar bu yazılara ve çizimlere Graffiti adı veriliyor. Graffiti, aslında en temel anlamıyla, duvar yazıları ve resimler yoluyla kendini ifade etmenin görsel yoludur. Kelimenin özü Grafik kökeninden türetilmiştir. Graffiti, bakıldığı zaman kimi çevrelerce bir sanat dalı olarak kabul görse de, kimi bakış açıları Graffiti’yi Vandalizm olarak kabul etmektedir.

Graffiti, yapan kişiler kendilerini sokak ressamı olduklarını söylerken, yaptıkları görsellerin çoğu zaman maliyetleri kendileri karşılıyor yada sosyal çevrelerini oluşturan topluluklardan karşılarlar. İran gibi baskıcı yönetim altındaki ülkelerde bile sıklıkla görülen sanat; genellikle savaş karşıtı, barış yanlısı bir eğilim çizmektedir. Günümüz Graffitisi baktığınız da, hip hop kültürünün temel unsuru haline gelmiştir. Graffiti çizenler kendi kimliğini açıklamaktan hiçbir şekilde çekinmeyen, bu konuda  grafik bilgisayar programları, bilgisayar oyunları, yasal dernekler, sinema filmleri, web siteleri, vb. oluşturanların temsilciliğinde varlığını sürdürmektedir. Türkiye’de bu sanata emek veren Cihan Uyar, Samet Esen, Tunç Dindaş, ve İsmail Can Yalçın gibi isimler bunlardan bazılarıdır.

20091007_Graffiti_Shanghai_7373

Tüm dünyada beğeni toplayan Graffiti 1980 sonrası zirve ulaşmıştır.  ABD gibi ülkelerde Graffiti toplumsal sorun haline geldiği kısa bir dönem yaşanmış, bu dönem de yaşandığında sprey boyaların satıldığı yerlerde kilit altında saklanıp, küçük yaştakilere satışı kesinlikle yapılmamıştır. 1980′li yılların ortasından sonra eğilim düşüş gösterse de, 1990 yıllarından sonra  ivme yukarı doğru devam ederek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Graffiti sanatını ülkemizin bir çok yerinde görmeniz mümkün, bir çok boş alana çizilen Graffiti’ler şehri kirli görüntüsünde de arıttığını düşünüyorum. Graffiti bir kişinin kendi hislerini anlatma görseli olduğunu düşünürsek karşımıza çıkan Graffiti’lere bakarken bize neler anlatmaya çalıştığını anlamak yada hissetmeye başlamak size Graffiti’yi sevdirebilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉