• PAYLAŞ

Tayland Vatandaşlığı Nasıl Alınır ?

  • 17/02/2017 - 11:18
  • 1 Yorum
  • 2899 görüntüleme

Tayland Vatandaşlığı Nasıl Alınır ?

Tayland, Hindiçin yarımadasının orta kısmında yer alan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Tayland ‘ın güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında Andaman Denizi bulunmaktadır.

513.120 km² yüzölçümü sahip olan Tayland dünyanın en büyük 51. Ülkesi konumundadır. Nüfusu ise yaklaşık olarak 66 milyondur ve bu nüfus Tayland’ı dünyanın en kalabalık 20. ülkesi haline getirmektedir. Tayland ülkesinin başkenti ve en kalabalık şehri ise “Melekler Şehri” anlamını taşıyan Bangkok’tur.

Tayland topraklarında kullanılan resmi para birimi Baht’tır. Budizm Tayland ‘ın resmi dinidir. Turizm ülke ekonomisinin yaklaşık olarak % 7.1’ini oluşturur ve ülkenin resmi dili ise Taycadır.

Tayland Kraliyet ailesi, Tayland halkı için son derece önemlidir. Bu sebeple kraliyet ailesinin herhangi bir ferdi hakkında saygısız bir şekilde konuşmak yada onları eleştirmesine hiçbir şekilde tolerans ile karşılanmaz. Tayland kralı Bhumibol Adulyadej hakkında olumlu veya olumsuz, iyi veya kötü yönde konuşmak kesin olarak yasaktır ve bir yetkili tarafından duyulması halinde hapis cezası dahi uygulanabilir.

Bir Budizm ülkesi olan Tayland’da büyük veya küçük olsun herhangi bir buda heykeline doğru ayakları yada bacakları uzatmak saygısızlık olarak kabul edilmektedir. Aynı şekilde herhangi bir yerde oturur durumdayken ayak tabanınız gözükecek şekilde bacak bacak üzerine atmak  büyük saygısızlık olarak kabul edilmektedir ve Tayland halkı tarafından kesinlikle hoş karşılanmaz.

Tayland topraklarında dışarıda yemek yemek son derece ucuz olduğu için kültürlerinde evde yemek yapma bulunmamaktadır. Bu sebeple Tayland’daki ev ve kondolar’da bir mutfak bulunmaz. Fakat son yıllar içerisinde bir çok turistin Tayland topraklarına yerleşmesinden dolayı   yeni yapılmakta olan inşaatlara biraz ufakta olsa mutfak yapılmaya başlanmıştır.

Tayland’da araç trafiği sol taraftan işlemektedir ve motosikletlerin daima geçiş üstünlüğü bulunur. Trafikte sıra dışı bir durum yaşanmadığı sürece korna çalmak Tayland halkı tarafından pek hoş karşılanmamaktadır. Bu sebeple Tayland geneline bakıldığında neredeyse hiç kimse korna çalmadığını fark edersiniz.

Tayland geleneğine bakıldığında el sıkışma yada tokalaşma bulunmamaktadır. Selamlaşmada  yani Wai selamı – iki elin avuçlarının birleştirilmesi ve parmaklar yukarı bakacak durumda göğüs hizasında tutulur ve baş hafif olarak öne eğilerek kullanılmaktadır.

Son bir dip not olarak hatırlatmayı uygun gördük biz Türk vatandaşlarının geleneksel olarak sıklıkla yaptığımız bir hareket olan, küçük çocukların başını okşamak ,Tayland topraklarında çok büyük bir saygısızlık olarak kabul edilir. Bu nedenle küçük çocuklarla selamlaşmak en uygun olanıdır.

Tayland Vatandaşı Nasıl Olunur ?

Tayland topraklarında vatandaşlık almak için tek bir yolu bulunuyor. Tayland ikamet izini olması. Öncelik olarak Tayland topraklarında oturma izni almanız gereklidir, bu süre en az 3 yıldır olmalıdır. 3 yıllık olan oturum izini süresinin doldurmanızdan sonra Tayland ‘da yaşamak için,  uzun vadeli vize düzenlemesi yapılması gereklidir. Uzun vadeli vize düzenlemesi ile en az 10 yıldır ülke sınırları içerisinde yaşadığınız  zaman, Tayland vatandaşı alabilirsiniz. Tayland topraklarında ikamet izni Tayland Konsolosluğu tarafından, yabancıların çalışma izini ise polis departmanı tarafından verilir. Oturma izni alınmasından sonra, her yıl vize yenilemesi gereklidir.

Tayland İkamet İzini İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir ?

Tayland topraklarında ikamet izni için talep edilen istekler arasında ; 5 yıl boyunca kesintisiz olarak Tayland topraklarında yaşanmış olması, Tayland topraklarında ikamet adresinin bulunması, yeterli derecede Tay dil bilgisinin olması, Tayland sınırları içinde hiçbir suç kaydının bulunmaması. Saydığımız bu tüm belgelerin resmi makamlarca tescil edilmesi ve yaklaşık olarak 10.000 baht ödenen makbuz olması gereklidir.

Tayland Oturum İzini Nasıl Alınır ?

Tayland ülkesinde oturum izini almak için tercih edilen popüler yollarından bir tanesi ülke içerisinde kendinize ait olan bir iş yeri açmaktır. Öncelik olarak ilk gidişinizde vize ile giriş yapacağınızdan dolayı size çalışma hakkı vermeyecektir. Aynı zaman da bu vize size ülkede kalma hakkı da tanımayacaktır, bu nedenle bir işe yeri açmanız için ayrı bir izin almanız gerektirecektir. Tayland topraklarında iş yeri açılması iki farklı belge gerektirir. Tayland vatandaşı ile beraber veya bir iştiraki olarak ortak olarak bir işe yatırımına girerseniz, ardından şirket açılışı yapılır ve ofis oturma izni alabilirsiniz. Bunun dışında uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise bir yatırım projesine katılabilir ve yatırım tutarı minimum 200 000 $ bir bütçeye sahip olursa doğrudan oturum izini alabilirsiniz.

Tayland Evlilik Yolu İle Vatandaş Nasıl Olunur ?

Tayland topraklarında evlilik yolu ile vatandaşlık alınması oldukça karmaşık olan bir yoldur. Aile birleşimi ile beraber çalışma ve ikamet iznini hemen elde eder. Bu kısma kadar her şey yolunda olmasına karşın Tayland topraklarında gizli evlilik denilen bir yasa vardır ve açıklaması oldukça karmaşık bir yasadır. Bu yasa doğrultusunda yapılan ufak hatalar vatandaşlık alınmasında engel olacak unsurlar taşımaktadır. Aile birleşimi ile vatandaşlık alınacağı zaman Tayland yetkili makamlarından detaylı olarak bilgi alınması ve alınan bilgilere harfiyen uyulması son derece önemlidir. Aile birleşimi ile oturum ve çalışma hakkı alınmasından 12 yıl sonra vatandaşlık hakkı doğmaktadır. Bu önemli detayların dışında çiftlerin yetkili makamlar tarafından aktarılan bilgileri doğru olarak uygulaması durumunda çok kısa sürede vatandaşlık alınabilir. Tayland topraklarında evlilik yasanının detaylarının anlaşılmasının oldukça zor ve aynı zaman de evlilik durumunun nasıl geliştiğine göre farklılık gösterdiğini sizlere aktarabiliriz.

Tayland Eğitim Oturum Belgesi Nasıl Alınır ?

Tayland topraklarında eğitim planlıyorsanız, bunun için bir oturma izni alabilirsiniz. Yabancı ülke vatandaşları bilimsel etkinliklere katılmak için, ilk, orta ve yüksek öğretim hakkı elde edebilirsiniz. Bunun için öncelik olarak eğitim görmek istediğiniz öğretim kurumu ile irtibata geçmeniz ve gerekli olan evrakları hazırladıktan sonra Tayland yetkili makamlarına başvuruda bulunmanız oturum izni almanız için yeterli olacaktır.

Tayland topraklarında okuyarak oturum izni alınmasının dışında, uzmanlar, misyonerler, danışmanlar ve diğer memur statüsünde vatandaş olanlar emeklik yaşına geldikleri zaman hem Tayland Hükümeti, hem de kendi ülkelerinde emekli olma hakkına sahip olurlar.

Click to rate this post!
[Total: 14 Average: 2]
  • PAYLAŞ


nasilyapilir com
Demet Kaya Güngörür - 16/04/2017 - 21:37

Merhaba Taylant dan mülk sahibi olmak oturum izni almayı kolaylastirirmi acaba.Teşekkür ediyorum.

Cevapla
Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉