• PAYLAŞ

TOKi’den Konut Nasıl Alınır?

  • 16/09/2016 - 16:40
  • 0 Yorum
  • 888 görüntüleme

Herkes kendi evi olsun ister. Günümüzde ki zor ekonomik şartlarla bu hayalimizi gerçekleştirmek biraz zor gibi duruyor. Ancak devlet bu durumun önüne geçmek ve insanların kira öder gibi ev sahibi olmalarını sağlamak için oluşturduğu TOKİ ile onlara fırsat tanıyor. Toplu Konut İdaresinin kısaltması olan TOKİ’den ev almak için belirli şartları sağlamış olmanız gerekiyor. Şimdi sizlere TOKİ’den ev almak için yapmanız gerekenleri sıra ile yazacağız. Bu konuda çok titiz davrandıklarını söylemeyi de ihmal etmeyelim.

TOKİ Başvuru

Toki’den ev almak için başvuruyu yapabilecek kişinin kesinlikle Türkiye Vatandaşı olması gerekiyor. Yapancılar bu avantajlı durumdan yararlanamıyorlar. Başvuru yapacağınız projenin bulunduğu şehirde 1 yıldan fazla süredir ikamet etmeniz gerekiyor. Eğer bu şartı sağlamıyorsanız o il ya da ilçenin nüfusuna kayıtlı olmanız yeterli olacaktır. TOKİ bir kez insanlara ev alma hakkı tanıyor.

toki-1

Başvuruyu yapacak kişinin eşinin ya da mirasını alacak çocuklarının üzerine herhangi bir gayrimenkulün olmaması gerekiyor. Hane gelirinin belirli bir limitin üzerinde olmaması aranan şartlar arasındadır. 3200 TL aylık gelirden fazlasını kazananlar bu başvuruyu yapamazlar. TOKİ başvurusunda uygulanan yaş sınırı 25 yaştır. Bu yaşın üzerinde olan kişiler başvuru yapabilirler. Bunların dışında yüzde 40 engeli bulunan kişiler ve şehit aileleri, dul ve yetimler de diğer adaylardır.

Bu şartları taşıyan herkes başvurusunu yapabilir. Eğer başvuru sayısı projede bulunan konut sayısından fazla olursa kura yöntemi kullanılarak seçim yapılmaktadır. Kurada belirli gruplar için belirli oranlar ayrılıyor. Engelliler yüzde 5, emekliler yüzde 25 kontenjan sahibi oluyorlar. Bunlar ayrıldıktan sonra geri kalan daire sayısı gene kura yardımı ile hak sahiplerini veriliyor. Şehir aileleri, dul ve yetimler için sadece kura yöntemi uygulanmaktadır. Diğer adayların başvurusu olumlu bir şekilde kabul edilmesi için konut sayısının yeterli olması gerekiyor.

Kura çekildikten sonra ev almaya hak kazananlar için farklı bir süreç işliyor. Bu süreçte sözleşme ve ödeme süreci olarak karşımıza çıkıyor. Ev almaya hak kazanan kişi ile sözleşme imzalanıyor ödeme miktarı belirlenerek taksitlere ayrılıyor.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 1]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉