• PAYLAŞ

Yaşa Göre Yapılan Para Hataları Nelerdir? Nasıl Önlenir?

  • 25/03/2017 - 13:05
  • 0 Yorum
  • 706 görüntüleme

Yaşa Göre Yapılan Para Hataları Nelerdir? Nasıl Önlenir?

İnsan ömrü belirli sayılar ile sınırlandığı için gençlik, olgun ve yaşlılık dönemleri ile son bulur. İnsan ömrünü 10 yıllık dönemlere ayırırsak her evrenin kendine göre güzellikleri ve zorlukları vardır. Biz ise o dönemlerde yapılan parasal hatalar hakkında yazmak istiyoruz. Çocukluk ve gençlik dönemini bu işin dışında tutarak açıklamalarda bulunacağız. Ülkemizde ortalama insan ömrünü 70 yılı geldiğini de varsayarsak önümüzde 10 yıllık 5 dönem var. Bu dönemlerde bireylerin yapmış oldukları parasal hataların neler olduğunu ve bunları önlemek için neler yapılması gerektiğini kısaca sizlere anlatacağız. Bu sayede parasal sorunlardan kendinizi uzak tutabilirsiniz.

  1. 20’li Yaşlar

En deli dolu olduğumuz ve çok fazla geleceği düşünmeden adımlar attığımız dönemdir. Aynı zamanda para yönetimi ile ilk defa karşılaştığımız dönemde diyebiliriz. Araba almak, ev almak ve ya dünyayı gezmek gibi planlarımız olacaktır. Tabi bunların hepsini yapacak gerekli paramız genelde bu dönemde elimizde olmaz. Bu dönemde yapılması gereken bütçe planlaması yapmak ve paramızı nasıl harcamamız gerektiğini planlamak olacaktır. Ayrıca gelecekte istediğimiz her şeye ulaşmak için de birikim yapmaya başlamalıyız. Emeklilik bu yaşlarda çok uzak olabilir ancak şimdiden emeklilik için gerekli başvurularda bulunun.

  1. 30’lu Yaşlar

Birçoğumuz bu dönemde evlenmiş oluyoruz. Ve nasip olursa bir de çocuk sahibi oluyoruz. Burada eşler tek bir bütçe ile hareket etmek zorundadır. Tabi bu tüm hayatımızı birlikte geçireceğimiz insana güvenmemizden kaynaklanıyor. Ancak bir noktada ayrılık yaşanabiliyor. Bu durumda genelde kadınlar finansal olarak çok zor bir durumda olabiliyor. Yapılması gereken harcamalar için ortak bir hesap tutarken, yatırım ve birikimleriniz için kişisel bir hesaba sahip olmanız mantıklıdır. Genelde insanlar bu yaşta sağlık sigortası yaptırmaya meyilli olmamaktadır. Ancak bu yaşta yapılan hayat sigortaları daha avantajlıdır.

  1. 40’lı Yaşlar

Orta yaşlı insanlar arasına girmiş oluyorsunuz. Çocuğunuz büyük ihtimal ile büyümüştür ve emeklilik fikrine daha sıcak bakıyorsunuzdur. Olması gereken emeklilik için plan yapmak ve çocuğumuz için gelecek planları yapmak olmalıdır. Ancak bilinenin aksine bu yaştaki insanlar tatil için daha fazla para harcıyor. Birikim yapmak ya da araba almak gibi fikirler biraz daha uzak kalabiliyor. Bütçeniz mutlaka olmalı ve geleceğiniz için birikiminiz için özel çalışmalar yapmalısınız. Mantıklı seçenek budur.

  1. 50’li Yaşlar

Bu yaşlara kadar ellerine ne geçerse harcayan birçok insan bu yaştan itibaren paralarını harcama konusunda çok da cimri oluyor. Bunun en büyük nedeni çalışma azminin giderek azalmasıdır. Ayrıca insan ömrü uzadığı için artık emeklilik planları yapılmaya başlıyor ve belki de tüm hayatınızda olduğundan daha fazla paraya ihtiyaç duyuyorsunuz. Bu yaşlarda önerilen paranız ile sürekli olarak yatırım yapmanız gerektiğini ve onu çalıştırmanız gerektiğini konusunda insanları uyarıyor. Çocuklarınıza ev, araba gibi konularda destek çıkabilirsiniz. Kefillikte söz konusu olabilir.

  1. 60’lı Yaşlar

Yıllarca kullanmış olduğunuz bedeniniz yavaş yavaş sorunlar çıkarmaya başlayacaktır. Hayatınızın hiçbir döneminde harcamadığınız kadar sağlığınıza harcamalarda bulunacaksınız. Birçok insan bu yaşa geldiğiniz birikim yapmayı bırakıyor. Ve her şey için yıllarca biriktirmiş oldukları parayı harcamaya başlıyor. Bu yapılmaması gereken bir iştir. Hazırdaki paranız ile mantıklı yatırımlar yapmalısınız. Sigortanız olsa dahi sağlık harcamalarınızı hiçbir zaman küçümsememelisiniz. O nedenle sağlık sigortalarınıza dikkat etmelisiniz. Neleri kapsadığını ve neler için cebinizden para çıkacağını bilmeniz önemlidir. Ömrününüz sonunda çalışmak zorunda kalmak istemezsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉