• PAYLAŞ

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir ve Belirtileri Nelerdir ?

  • 20/12/2016 - 16:25
  • 0 Yorum
  • 1092 görüntüleme

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir ve Belirtileri Nelerdir ?

Yumurtalık (over) Kanserinin Sebepleri Nelerdir ?

Yumurtalık kanseri tıp dilinde over kanseri,  kadınların üreme organları üzerinde en fazla rastlanan kanser türlerinden bir tanesi olur ve aynı zaman da tedavisi en zor olan türüdür. Genel olarak anlatımı ile yumurtalıkların yüzey tabakasından itibaren oluşmaya başlamaktadır. Dünya genelinde yumurtalık kanserinde en sık görülen türler arasında üst yüzey tabakasında rastlanan epitelyal türü ve yumurta hücrelerinde görülen üreme hücresi kanserine sebep olan türüdür.

Yumurtalık (over) kanseri neden olur?

Yumurtalık kanseri veya over kanseri, kadınların üreme organlarında en fazla rastlanan kanser türünden biri olup, tedavisi en zor olanıdır. Yumurtalıkların yüzey tabakasından itibaren oluşmaya başlar. Yumurtalık kanserinin en sık görülen türleri üst yüzey tabakasında rastlanan epitelyal türü ve yumurta hücrelerinde rastlanan üreme hücresi kanserine neden olan türüdür.

Epitelyal türü olan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı yaklaşık olarak % 85 oranlarında iken, germ hücreli yumurtalık kanseri türü % 6 oranında, stromal yumurtalık kanseri türü % 4 oranın da, metastatik yumurtalık kanseri ise türü % 3 oranında görülür. Yumurtalık kanseri her yıl dünyada yaklaşık olarak 165,000 gibi büyük bir rakamla yeni olguya tanı konulur. Bu hastaların % 70 gibi yüksek bir oranın da hastalık ölüm ile sonuçlanmaktadır. Yumurtalık kanserinin en sık rastlandığı yaş grubu genel olarak 53 ila 65 yaşları arasında olmaktadır. Yumurtalık kanseri endüstrileşmiş olan toplumlarda çok daha sık görülmektedir. Yumurtalık kanserinin tedavisine geç başlanmasın en önemli nedeni ise, tedaviye başlandığı zaman bile hala bir şikayete sebep olmaması geç başlama nedeni olarak gösterilir.,

Yumurtalık (over) Kanserine Sebep Olan Faktörler Nelerdir ?

Yumurtalık kanseri başlangıç zamanın da hiç bir şikayete neden olmaz iken, hastalığın son aşamasına gelindiğinde belirtiler karın şişliği ve karın altında yaşanan ağrılar olur. Hastalığın tanısı çok erken konulur ise yaşama şansı oldukça yüksektir. En sık rastlandığı yaş menopoz dönemi olması ile birlikte, her hangi bir yaşta da görülebilmesi mümkündür. Yumurtalık kanserinin genetik olanlarının haricinde özel bir sebebi bulunmamaktadır. Genlerin hatalı olması yumurtalık kanseri riskini oldukça arttırır. Yumurtalık kanseri  % 5 ile 10’u arasında olan bölüm genel olarak aileseldir. Bunlardan bazıları bakıldığında ikinci tipte lynch sendromu ve BRCA1 17 g21 kromozomu geninin mutasyonu olarak bilinmektedir. Genital bölge üzerinde pudra kullanımı, kısırlık tedavisinin uygulanması ve ağır diyetler risk faktörleri arasındadır.

Yumurtalık (over) Kanserinin Belirtileri Nelerdir ?

Yumurtalık kanseri maalesef ki erken belirti vermeyen bir hastalık olup, karın içerisinde bir organ olduğundan dolayı bireyin erken evrede anlayıp ta hastalık ilerlemeden doktora baş vurması pek mümkün değildir. Yumurtalık kanseri hastalığın ilerlemiş olan evresinde karında şişlik ve kütleler oluşmasından sonra kendini belli eder. Diğer farklı görülen belirtileri ise karında ağrı, adet düzensizliği, sık idrara çıkma, bulantı, asit artışı, kusma, kilo kaybıdır.

Yumurtalık (over) Kanserinin Teşhisi Nasıl Konulur ?

Yumurtalık kanseri teşhisi kadınların yıllık olarak yapılması gereken rutin muayenesi sırasında yumurtalıkların ultrasonografi ile iyi görüntülenmesi sonucu da bazen tanısı konulabilmektedir. Bu hastalığın maalesef ki erken görülen bir bulgusu olmadığında, hastalar genel olarak  karın şişliği ve ağrıları ile mide yada bağırsak sorunundan şüphelenip gastroentrolojiye baş vurdukları  zaman ortaya çıkmaktadır.

Menopoz döneminde olan yada 40’lı yaşları geçmiş kadınların müphem yani nedeni belirsiz olan karın şikayetleri ve jinekolojik şikayetleri bulunan hastalarda rutin jinekolojik muayenenin yanı sıra  trans vajinal ultrasonografi ve aynı zaman da  tümör markırı denilen, kandan bakılan bazı biyokimyasal tetkikler ile bu hastalığın tanısının koyulmasında yardımcı olabilecek etkenlerdir. Yumurtalık kanserinin tanısının koyulmasında, bazen gerektiği durumlarda emar (MR) bilgisayarlı tomografi (BT) ve FDGpet/ptgörüntüleme yöntemleri de kullanılmaktadır. Bunun dışında karın şişliğinin sebebinin bağırsaktan kaynaklanıp, kaynaklanmadığının anlaşılması için laparatomi yöntemi kullanılması ile kesin teşhis konulabilmektedir.

Yumurtalık (over) Kanserinin Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Yumurtalık kanseri tedavisinde genel olarak laparatomi adı verilen yöntem yani karın duvarı orta hattan açılarak yapılmaktadır. Çünkü yumurtalık kanseri maalesef ki sadece yumurtalıklarda kalmayıp karına doğru yayılma gösterdiğinden dolayı, üst bölgede de ciddi ameliyatlar yapılması gereklidir. Epitelyal over yani yumurtalığın yüzey epitelinden çıkan tümörlerde hastalık daha erken evrede yani tek bir overde sınırlı kalmış ise bu bireylerde sadece o overi çıkararak ve karnın diğer bölgelerine dağılmadığının tespiti yapılmasından sonra diğer yumurtalıklar ve rahim bırakılarak yapılan cerrahi operasyon tamamlanmış olur.

Aynı zaman da yumurta hücrelerinden yada hormon salgılayan hücrelerden çıkan tümörler bulunuyorsa, bireyin çocuk istemesi söz konusu olduğu durumlarda organ koruyucu tedavi uygulanması son derece önemlidir. Bu gibi durumlarda bireyde organ koruyucu tedavi ve sonrasında kemoterapi yapılması ile ciddi iyileşmeler sağlanabilmektedir. Ancak overin yüzey epitelinden çıkan kanserlerde hastalık çok erken evrede olur ise bu yöntem uygulanabilmektedir.

Kemoterapi, kanserli olan hücreyi kan yolu ile yada karın içine verilen ilaçlar ile öldürme yeteneği olarak uygulanan bir yöntemdir. Hastalığın tekrarlamaması ve aynı zaman da iyileşmenin kesin sağlanması adına önemlidir. Yumurtalık kanser türlerinde erken tanı son derece önemli olduğu gibi, kadınların yıllık olan rutin  kontrollerini düzenli yaptırmaları da çok önemlidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉