• PAYLAŞ

Akinezi Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

  • 03/09/2016 - 14:20
  • 0 Yorum
  • 1305 görüntüleme

Akinezi, tam olarak motor fonksiyon kaybını tanımlayan bir tıbbi terimdir. Terim anlamına bakıldığında aslında daha çok hareketsizlik anlamına gelmektedir. Bir dizi oluşan tıbbi koşul ile ilişkilendirilmektedir. Bunların arasından en önemlisi Parkinson hastalığıdır. Bunların dışında bazı ilaçların kullanılması, beynin özellikle bazal ganglion’ larında yaralanmalar olması, beyinde hasar meydana gelmesi akinezi hastalığına neden olabilmektedir. Bu akinezi hastalığı için uygun olacak tedavi seçenekleri sebeplerine bağlı olarak değişir. Akinezisi olan hastalar genel olarak neyden dolayı kaynaklandığını bilirler. Çünkü büyük çoğunluğunda başka rahatsızlıkları vardır ve bu nedenle akinezi de hastalıktan dolayı komplikasyon bağlı olarak gelişmiştir. Yine de uzman bir doktor tarafından mutlaka değerlendirme yapılması gerekir.

İlerlemiş olan nörolojik durumlar hastanın beyninde yaralanmalara sebep olduğu için beynin hareketten sorumlu olan birimlerinde ciddi hasara yol açarak akinezi ortaya çıkarabilir. Birçok hastada gözlemlenen hareketlerde yavaşlama,  titreme ve hareket öncesi motor kontrolünde zayıflama gibi belirtilerle sıklıkla karşılaşır. Akinezi aynı zaman da sinir hasarının da sonucunda olabilir. Araba kazası gibi ciddi kaza durumlarında beyinde yaralanma oluşursa akinezi oluşabilir.

akinezi-1

Bunların dışında zihinsel hastalıkların tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar dahil olmak üzere farkı bazı ilaçların akinezi ile ilişkili olan hareket bozukluklarına sebep olduğu tespit edilmiştir. Bir hasta üzerinde yan etki olarak akinezi gelişmeye başladığında, alternatif ilaçlara yönelmelidir. Hastanın kullandığı ilacı değiştirildiğinde hareket motor kontrolü tekrardan kazanılma imkanı bulunmaktadır. Bazı oluşan durumlarda ise, maalesef alternatif ilaçlar olmadığı için hasta bu konuda bir karar vermek zorunda kalmaktadır. Ya kullandığı ilacı bırakıp tedavisine son vermeli veya ilacı kullanmaya devam ederek ilacın oluşturduğu yan etkisi hareket bozuklukları şikayetleri ile yaşamaya devam edecektir

Akinezi aynı zamanda kalp gibi diğer organlara gelen zararlardan dolayı da kaynaklanmış olabilir. Bazı hastalarda kalp ameliyatı yapıldıktan sonra yada bir kalp hastalığı neticesinde buna örnek olarak; kalbin bir kısmının oksijen alamadığı ve öldüğü iskemik olan kalp krizinde akinetik septum olarak adlandırılan durum gelişebilir.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3.5]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉