• PAYLAŞ

Ayna Karşısında Meme Kanseri Kontrolü Nasıl Yapılır ?

  • 16/12/2016 - 11:13
  • 0 Yorum
  • 1201 görüntüleme

Ayna Karşısında Meme Kanseri Kontrolü Nasıl Yapılır ?

 

Meme yağ dokusu, süt bezleri ve burada üretilmekte olan sütü meme başını taşımakla görevli olan kanallardan oluşmaktadır. Her bir meme yaklaşık olarak 15-20 tane meme lobundan oluşur ve bu meme lobları küçük üzüm salkımlarına benzetilmektedir. Üzüm taneleri süt üretimini  sağlamakla görevli olan bezeler olarak kabul edilir ve sapları da sütü taşımakla görevli olan kanallara benzetilerek yapılan kolay bir anlatımı vardır.

Ayna Karşısında Meme Kanseri Muayenesi Nasıl Yapılır ?

 

Meme yağ dokusu, süt bezleri ve aynı zaman da burada üretilen sütü meme başını taşıyan kanallardan meydana gelir. Her bir memede 15-20 tane meme lobu bulunur ve bu loblarda üretilen süt kanallar aracılığı ile meme başına taşınır. Meme kanalları da aynı üzümde olduğu gibi daha küçük kanallar ile birleşerek üzümün sapını, yani tıp dilinde anlatımla meme lobülleride birleşerek bu sayede ana kanalı oluştururlar ve bu ana kanallarda doğrudan meme başına açılır. Bu üzüm taneleri ve saplarının arasında kalmış olan boşlukları kan ve lenf damarları, bunun dışında yağ ve bağ dokusu doldurmaktadır. Meme dokusunun arka kısmında da ise göğüs kasları bulunmaktadır.

Kendi kendine meme muayenesini öğrenmek oldukça önemli olup, 20 yaşından sonra her bireyin mutlaka memesini kendisinin muayene etmesi gerekir ve memenin normal olan dokusunu tanır ise ki, her kadında bu farklılıklar göstermektedir. Meme de her hangi bir değişiklik yaşanıp yaşanmadığını anlayabilir. Meme muayenesine yapılarken meme başından başlanır, muayene sırasında parmak uçları kullanılır ve meme muayenesi parmak uçları yardımı ile göğüs kafesinin arasına şıkıştırma yöntemi kullanılarak muayene edilir. Ancak parmakların arasında sıkıştırarak yada sert hareketler uygulayarak muayene edilmemesi gereklidir. Parmak uçları yardımı ile dairesel hareketler uygulayarak her hangi bir şişkinlik, sertlik yada kitle gibi belirtiler olup olmadığına, memenin tüm çevresine dokunarak ve dikkatle inceleyecek şekilde parmak uçları yardımı ile nazikçe muayene edilmesi gerekir.

Meme muayenesini tamamlandıktan sonra mutlaka koltuk altlarının da dikkatle muayene edilmesi gereklidir. Koltuk altı, kolun iç tarafı ve aynı zaman da göğüs arasındaki bölüm yine aynı göğüs muayenesinde uygulandığı gibi, parmak uçları yardımı ile dairesel hareketler uygulanarak nazikçe hafif bastırarak her hangi bir şişlik yada kitlenin varlığının olup olmadığı hissedilerek muayene edilmesi gerekir. Bu muayenelerin yapılması için en uygun zaman adet kanamasının birinci gününden sonraki 10 gün muayene yapılması için en uygun olduğu andır. Bireyler her ay düzenli olarak kendi memelerini muayene etmesi halinde memelerini kendileri iyice tanıyacaklarından dolayı, oluşan en ufak bir değişikliği kolayca fark edebilirler. Bireylerin kendi kendine memelerini muayene etmeleri iki farklı türde önerilir iken, birinci türde otururken ellerinin uç kısmı ile koltuk altlarını kollarını hafifçe kaldırdıktan sonra parmaklarının uç kısmını koltuk altlarına koyarak öncelik olarak koltuk altlarını dikkatle muayene etmeleri ve sonrasında memelerini muayene ederken ise yatağa yada sert bir zemine üzerinde sırt üzeri yatarak ve aynı zaman da muayene edecekleri memenin koltuk altlarını yukarı doğru kaldırıp başlarının altını koymalarından sonra diğer elinin parmak uçları yardımı ile dairesel hareketler şekilde bütün memenin çevresini bununla beraber memelerini göğüs duvarı ile ellerinin arasında hafif hafif bastırarak muayene etmeleri muayene için yeterli olacaktır. Bunun dışında meme başlarını hafifçe sıkarak akıntı olup olmadığını kontrol etmeleri gereklidir.

Diğer tür olan muayene ise duş esnasında yapılan duşta özellikle kolları yukarı doğru kaldırıp, göğüsleri tamamen sabunladıktan sonra yukarıda aktardığımız gibi ellerin iç kısmı ile göğüs duvarı arasında yine kolları yukarı doğru  kaldırarak hafif hafif bastırarak bütün meme kadranları dikkatlice muayene edilebilir. Bu muayeneler sırasında memenin içerisinde her hangi bir sertlik, ur yada kitle var ise kesinlikle belli olacaktır. Bu sebeple kadınların 20 yaşından sonra kendi, kendilerine mutlak olarak  meme kanserinin erken tanısının yapılabilmesi için meme muayenesi yapması son derece önemlidir. Bir değişiklik fark edildiğinde kitle, sertlik yara daha farklı bir değişiklik beklemeden bir jinekolog yada genel cerrahi uzmanına baş vurmaları son derece önemlidir. Meme kanserinden erken teşhis oldukça önemlidir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉