• PAYLAŞ

Bankalarda Unutulan Paralar Nasıl Alınır?

  • 07/11/2016 - 11:32
  • 0 Yorum
  • 1196 görüntüleme

Bankalarda unutulan paralar nasıl alınır?

Bankalar hayatımızın bir parçası durumundadır. Günümüzde reşit olup bankadan işlem yapmayan insan yok denecek kadardır. Köylerde ve uzak yerleşim yerlerinde yaşayan insanlar dahi hayatlarında bir kez olsun bankalara gitmiştir. Özellikle bankalarda yoğun bir şekilde çalışan insanlar, bankalar ile işlem yapmaya uzun bir süre ara verdiklerinde ya da zamansız bir ölüm yaşandığında banka hesapların büyük miktarda ya da küçük miktarda paralar unutuluyor. Bankalarda eğer sizin ya da mirasçısı olduğunuz kişinin unutulan bir parası varsa bunu almak için yapmanız gereken birkaç işlem var. Bu sayede size beklemediğiniz bir yerden gelir gelmiş gibi bir durum yaşanabilir. Ama aslında bu para tamamen sizindir.
bankada-unutulan-paralar-2

 

Bankalarda Unutulan Para Nasıl Öğrenilir?

Tek bir banka ile değil günümüzde birçok banka ile aynı anda işlem yaptığımız için kullanmayı bıraktığınız bankada paranız olup olmadığını unutabilirsiniz. Bunu öğrenmek için ilk yapmanız gereken bankada unutulan para sorgula işlemini yapmak olacaktır. Alt tarafta vereceğimiz linke tıklayarak gireceğiniz isteye isim soy isim bilgilerinizi girerek kolayca öğrenebilirsiniz.

https://www.tbb.org.tr/zamanasimi.html

Yalnız bankada unutulan para nasıl öğrenilir işlemini yapmak için bankaların yıl içerisinde şubat ve mayıs aylarını beklemeniz gerekiyor. Çünkü bu süre içerisinde işlem yapılmaya açık hale getiriliyor. O zaman dilimi haricinde bankaya giderek özel dilekçe vererek bu işlemi yapabilirsiniz. www.tmsf.org.tr unutulan hesaplar listesi yayınlıyor. Oraya girerek de isminizin olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Bu sitelerin sayesinde ya da dilekçe vererek bankada unuttuğunuz para olup olmadığını öğrendikten sonra yapmanız gereken bankada unutulan para nasıl geri alınır öğrenmeniz olacaktır. Yazımızın devamında bu konu hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

bankada-unutulan-paralar-1

Bankada Unutulan Para Nasıl Geri Alınır?

Yaptığınız sorgulamaların ardından bankada unuttuğunuz yada ölen bir yakınızın unuttuğu para olduğunu öğrendiniz. Şimdi karşınıza farklı bir süreç çıkacaktır. Bu süreç içerisinde bankadan paranızın geri istemeniz gerekiyor. Tabi ki 10 yıllık süreci geçmemiş olması gerekiyor. Eğer bu süreç geçtiyse paranız hazineye banka tarafından devrediliyor. Ve sizin bu parayı geri isteme hakkınız bulunmuyor.

Bu süre dolmadığını da öğrendikten sonra eğer banka hesabı kendi adınızaysa bankaya giderek paranızı talep edebilirsiniz. Süreç bankadan bankaya farklılık gösterse de genellikle basit işlemlerle paranız tekrar aktif hale getiriliyor ve unuttuğunuz paranıza tekrar kavuşuyorsunuz. Eğer mirasçısı olduğunuz bir insanın hesabında para olduğunu öğrenirseniz işlem biraz daha karmaşık hale geliyor. Endişelenmenize gerek yok banka çalışanları bu durum için size yardımcı olacaklardır. İlk olarak o kişi adına adliyeye giderek veraset ilamı çıkartmanız gerekiyor. Çıkan kararda o kişinin mirasçısı olan kişiler yazıyor. Eşit paylara bölündüğünü göreceksiniz. Bankaya giderek dilekçe ile veraset ilamını verecek ve bu paranın sizin hesaplarınıza aktarılmasını isteyeceksiniz.

Banka gerekli işlemleri yapmasının ardından veraset ilamında yer alan kişilerin o bankanın herhangi bir şubesinde hesap açmalarını isteyecektir. Ve eşit paylara bölerek hesabınıza parayı aktaracaktır. Bu durum benim başıma geldi ve bu şekilde işlem yaparak parayı geri almayı başardık. Ve neredeyse hazineye devredilmeden çok kısa bir süre önce haberimiz oldu.

Bankada Kalan Paralar

Ülkemizde bu durum sıklıkla gerçekleşiyor. Küçük meblağlar ile insan sayısının artması ile büyük paralara dönüşebiliyor. 2014 yılı verilerine göre banka hesaplarında unutulan toplam para 95 milyon lirayı bulmuş. İnanılmaz bir rakam ve insanlar ne unuttuklarından hiç haberleri dahi olmuyor. Sizin yada bir yakınınızda bankada unuttuğu bir hesabı olabilir. Yapmanız gereken küçük bir araştırma yapmaktır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉