• PAYLAŞ

Bebeklerde Zeka Gelişimi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir ?

  • 13/10/2016 - 17:29
  • 0 Yorum
  • 1036 görüntüleme

Bebeklerde Zeka Gelişimi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir ?

Son yıllar içerisinde yapılan araştırmalar çocukların beslenmesi ile zeka gelişimi arasında çok yakın bir ilişki olduğunu ortaya çıkarmıştır. İlk olarak zeka gelişimi anne karnında başlamaktadır. Anne adayının sağlıklı olması, yeterli olarak beslenmesi, sigara içmemesi anne karnında olan çocuğun özellikle zeka gelişimini etkiler.

bebeklerde-zeka-gelisimi-icin-yapilmasi-gerekenler-nelerdir
Doğumun hemen sonrasında çocuğun yeterli olarak beslenmesi için olmazsa olmazlardan en başında ANNE SÜTÜ gelmektedir. Bu yaş gurubu içerisinde Anne sütünün yerini hiçbir gıda kesinlikle alamaz. Dünyada baktığınız da insanlar haricinde hiçbir memeli bebeğini anne sütünden başka gıda ile beslemez. Anne sütünün çocuğa verilmemesi gereken durumlar nerdeyse yok denecek kadar azdır. Bu nedenden dolayı da burada detaylarını yazmaya dahi gerek yoktur.

bebeklerde-zeka-gelisimi-icin-yapilmasi-gerekenler-nelerdir-1

İlk 6 ay içerisinde D vitamini -gün içerisinde 400 ünite-  ile birlikte anne sütü çocuğun beslenmesi ve beyninin gelişimi için son derece yeterlidir.

Anne sütü almayan çocuklarda yada mecburiyet durumlarında Anne sütüne yakın formüllerle üretilen mamalar kullanılmasında sakınca yoktur. Fakat bu mamalar anne sütünün yerini tutması asla mümkün değildir.

Bebeklerde beyin gelişimi için iyot, demir, çinko, omega-3ü ve omega-6 gibi yağ asitleri ve oleik asit, vitaminler kullanılan mamaların içinde özellikle bulunması gerekenlerdir.

Pre ve probiotikler yani bağırsak bakterilerinin çoğalmasına sebep olan yada doğrudan doğruya yararlı olacak olan mikropların çocuğa verilmesi sağlığı için oldukça önemlidir. Piyasada bulunan mamaların hemen hepsi birbirinin benzemektedir. Fakat bu tip olan beslenme şekli son derece pahalıdır. Ülkemizdeki ekonomik şartları dikkate alındığımızda çocukların beslenmesinde inek sütü kullanılmasında sakınca yoktur. Ancak bu durumda ise ek gıdalara çok  daha erken başlanmalıdır.

Dördüncü aydan itibaren eğer anne sütü gelmiyorsa YOĞURT son derece önemli olan bir gıdadır. Aslına bakıldığında YOĞURT insanın her evresinde önemli bir gıdadır.

bebeklerde-zeka-gelisimi-icin-yapilmasi-gerekenler-nelerdir-3

 

  1. aydan itibaren yumurta sarısı, meyve püreleri, meyve suları ve diğer katı gıdalara geçilmelidir.
  2. aydan sonra çocuk masaya oturur diyebiliriz. Yani kısaca her şeyi yer. Bu esnada çorbalara sıvı yağ ilavesini ve haftada en az bir kere olmak şartı ile balık yenmesi gerektiğini sakın unutmayınız.

İlk bir yaş içine girildiğinde ise büyüme son derece önemli. Beyin hiçbir devre içerisinde bu kadar hızlı büyümediğini belirtelim. Doğumda 35 cm olmasından 47 cm kadar çıkıyor. O halde dikkate alınması gereken unsurlar arasında zekanın oluştuğu en önemli yaş gurubu, bu yaş gurubu diyebiliriz.

Bu nedenle anne karnından başlayan beyin gelişiminde ilk olarak anne faktörü önemli, hamilelik dönemi içerisinde anne adaylarının aldığı gıdalar, bulundukları ortamlar doğrudan bebeği etkilemekte. Doğum sonrasında bebeğin mümkün olduğu süre kadar anne sütü ile beslenmesi anne sütü kesilmesinden sonra doğru gıdalarla yola devam edilmesi bebeklerde beyin gelişimin doğrudan etkileyen faktörlerdir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉