• PAYLAŞ

Boyun Fıtığı Nedir ve Tedavisi Nasıl Yapılır

  • 21/09/2016 - 01:44
  • 0 Yorum
  • 1110 görüntüleme

Boyun Fıtığı Nedir ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Boyun Fıtığı Nedir?

Boynunuzda 7 adet omurga bulunur. Bu omurgaların arasında bulunan disk denilen yastıkcıklar boyundaki ağırlığın eşit olarak dağılmasını ve omurga dinamiğini sağlamaktadır. Bu dinamik olan yapının çeşitli sebeplere bağlı olarak yırtılması sonucunda diskin omurilik kanalı ve sinir kökü kanalı içerisine girmesiyle boyun fıtığı oluşur.

boyun-fitigi-tedavisi-nasil-yapilir-3

Boyun Fıtığının Genel Belirtileri nelerdir?

Genel olarak kolda ağrı, uyuşma ve güçsüzlüğe sebep olur. Omuriliğe bası yapan orta hat fıtıklarında ise zamanla omurilikte oluşan hasara bağlı olarak dengesizlik, merdiven inme esnasında zorluk çekme, yürüme bozuklukları gibi semptomlara neden olabilir.

Boyun Fıtığının Nedenleri Nelerdir?

Masa başında veya bilgisayar karşısında uzun süreli olarak boyunun kötü pozisyonda tutulması, geçirilmiş travma, kemi yapı ve diskte yaşın ilerlemesinden kaynaklı olarak dejenerasyon, romatizmal hastalıklar boyun fıtığına oluşumuna neden olabilecek etkenlerdir.

boyun-fitigi-tedavisi-nasil-yapilir-1

Boyun Fıtığının Tanısı Nasıl Konulur?

Boyun fıtıklarında ağrı son derece şiddetlidir ve aniden başlar. Genel olarak boyun ağrısı fazla belirgin değildir. Daha sık olarak sırt ile göğüste hissedilen ağrı ve kasılmalarla başlar. Sinire yada sinir köküne baskı artış gösterirse uyuşukluk ve elde güç kaybı görülmesi mümkündür.

Doktor fıtığın varlığını ve seviyesini % 80 oranında muayene esnasında tespit edebilir. Kesin tanı koyulabilmesi için boyun grafisi, MR, tomografi, EMG gibi radyolojik tetkikler kullanılarak teşhis belirlenir.

 

Boyun Fıtığında Medikal Olan Tedaviler Nelerdir?

Boyun fıtıklarında omurilik ve sinir köküne ileri düzeyde olan bası yapmıyorsa ilaç tedavisi, boyunluk, fizik tedavi, boyun egzersizleri gibi konservatif yöntemler izlenerek tedavisi mümkündür. Fizik Tedavi üzerine seanslar uygulanarak iyileşmenin durumu göz önüne alınarak seanslar bitirilebilir yada uzatılabilir. Egzersiz, boyun bölgesinde bulunan dokular arasında var olan dengenin devam etmesini, kasların kuvvetlenmesini sağlayarak dış etkilerden kolay etkilenmemesini, kaslarda oluşan sertlik ve gerginliğin azalmasını bu sayede ise hastalıktan korunmayı ve iyileşmeyi sağlar.

boyun-fitigi-tedavisi-nasil-yapilir-2

Boyun fıtığının oluşmasında en büyük etkenler bireylerin gün içerisindeki davranışlarında kaynaklanır bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için günün her anında kendinize dikkat etmeniz aşarı olan davranışlardan kaçınmalısınız. Vücut bir makine gibidir yanlış yapılan her davranış bir sorun olarak geri dönecektir.

 

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉