• PAYLAŞ

Burun Kanamasının Nedenleri Nelerdir ?

  • 30/07/2016 - 13:26
  • 0 Yorum
  • 943 görüntüleme

Büyük küçük yaşlarda birçok insanda sıklıkla görülen ve aslında birbirinden oldukça farklı sebeplere dayanan burun kanamaları yaygın  sağlık problemlerinden biridir. Tıpta verilen isim epitaksis olan burun kanaması ilk bakıldığında kötü bir hastalığın belirtisi gibi gözükse de aslında genel olarak çok daha basit nedenlere dayanabiliyor. Bu nedenden dolayı burun kanamalarının büyük bir oranı kendi kendine dururken sayıca çok azı tümör dayalı ciddi kanamlar oluyor.

Burun kanamaları temel olarak iki kategoriye ayrılmaktadır : 

1- ÖN BURUN KANAMALARI ;

burun-kanamasi-nedenleri

Burnumuzun ön kısmında meydana gelen kanamalara verilen isimdir. Bu kanamalar nedenleri daha çok üst solunum yollarında oluşmuş enfeksiyonlara bağlı olarak meydana gelmektedir. Nezle, grip ve buna benzer soğuk algınlıkları nedeni ile ayakta bulunan kişilerde burun deliğinden aniden akarak kendini gösterir. Diğer burun kanama türlerine göre son derece hafiftirler ve genel olarak büyük bir risk taşımazlar. Genel olarak çocuklarımızda hastalığa veya dış etkiye bağlı olarak gözlemlenmektedir.

2- ARKA BURUN KANAMALARI  ;

Burnumuzun ön kısımları değil arka kısımlarındaki sorunlara ile bağlantılı kanamalardır. Tümör veya çok yüksek tansiyon gibi nedenlerle meydana gelen kanamaların genel olarak çok daha ciddi kaynakları bulunmaktadır. Travmaya bağlı olan burun kanamaları da genellikle arka burun kanamalarından meydana gelmektedir. Genel olarak orta yaşı aşmış veya yaşlı hastalarda oldukça sık arka burun kanamalarına rastlanır. Burun deliklerinden gelen kanamaya ek olarak genize doğru da akan kan bu tip kanamaların en belirgin özellikleri arasındadır. Kanama başladığında burun kanatları iki parmak ile sıkılarak ön burun kanaması mı yoksa arka burun kanaması mı olduğu kolay bir şekilde anlaşılabilir. Eğer burun iki parmak yardımı ile tutulduğunda genizde kan akıntısı hala devam ediyorsa büyük bir ihtimalle arka burun kanaması ile karşı karşıya kalınmış demektir ve mutlaka bir hekime başvurulması gereklidir.

Burun kanaması başladığında ilk müdahale olarak mutlaka baş öne doğru eğilmelidir. Genelde bilinenin aksine kafayı geriye doğru yatırmak kötü sonuçlara neden olmaktadır ve yapılması asla tavsiye edilmez. Baş öne eğildikten hemen sonra kanayan burun deliği iki parmak yardımı ile sıkılarak on dakikaya yakın bu şekilde bekletilmelidir. Burun sıkılı olduğu  esnada nefes alma işlemi burundan değil mutlaka ağız yoluyla gerçekleştirilmelidir. Burnumuzun üzerine buz ile dışardan yapılan müdahale de kanamayı durdurmaya yardımcı olacak bir dış etkendir. Eğer durum geçici bir kanama ise bu müdahaleden sonra kanama kesin olarak duracaktır. Bu müdahalelerin devamında hala kanama devam ediyor ise acil olarak doktor kontrolünden geçilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉