• PAYLAŞ

Çocuklarda Halsizlikle Belirti Gösteren Hastalıklar Nelerdir?

  • 07/09/2016 - 17:00
  • 0 Yorum
  • 926 görüntüleme

Çocuklar pek çok nedene bağlı olarak halsizlik belirtisi görülebilir. Bağırsak parazitleri veya aldıkları besinlerden kaynaklı olan sorunlardan halsizlik gözlemleneceği gibi uyku apne sendromuna,  demir eksikliğine veya geniz eti problemine bağlı nedenlerle görülebilir. Malintelere ve Lösemi bağlı olarak oluşabilen halsizlik problemini sadece tek başına değerlendirmemek gerekir.

Bağırsak parazitleri

Genel olarak yaz aylarında bağırsak parazitlerine daha sık rastlanır. İyi yıkanmayan meyveler ve sebzelerden bulaşır. Genelde belirtileri makatta kaşıntı ve halsizlik, ağızdan salya akması, iştahsızlık ve belirgin ağız kokusudur. Yapılacak olan basit testler aracılığı ile tanısı konulabilen bağırsak parazitlerinin tedavisi oldukça kolay yapılır fakat erken tedavi edilmediği zamanlarda çocukların gelişimlerini olumsuz olarak etkileyebilir. Bağırsak parazitleri genel olarak tedavi edilebilen fakat bazı durumlarda tekrarlayabilen bir hastalık olduğundan dolayı anne ve babaların oldukça dikkatli olması gerekir.

cocuklarda-halsizlikle-belirti-gösteren-hastaliklar-nelerdir-1

Kansızlık ve Kan Hastalıkları Doğan Nedenler;

Birçok sebep çocuklar üzerinde demir eksikliği anemisine neden olabilir. Çocuklar üzerinden en sık gözlemlenen kansızlık sebebi demir eksikliği anemisidir. Büyüme gelişme aşamasında olan çocuklarda demir eksikliğine son derece dikkat edilmesi gerekir. Gün içerisinde oluşan halsizlik, yorgunluk veya dikkat bozukluğu gözlemleniyorsa özellikle kansızlık araştırılmalıdır. Demir eksikliği normalde demir içermesi gerekli olan kırmızı kan hücreleri sayısı azalır. Kırmızı kan hücrelerinin görevi dokulara oksijen taşımaktır yani dolayısıyla enerji vermektir. Kan hücrelerinin sayısı azaldığında dokulara taşınması gereken oksijen de azalacağından çocuklar halsizleşir. Fakat tedavi edilmediği zaman zihinsel fonksiyonları son derece etkileyebilir. Demir eksikliği olan çocuklarda mental ve motor yani zihinsel ve hareket gelişim skorları çok daha düşük olur ve dikkat eksikliği daha sık görülür. Demir eksikliği çocuklarda erken tanısı için düzenli aralıklar içerisinde kan sayımı yapılmalıdır. Prematüre yada düşük doğum ağırlıklı olan bebeklerin 4-6’ncı ayda, zamanında doğumu gerçekleşmiş bebekler de ise 6-9’uncu ayda mutlaka tam kan sayımı yapılması gerekir. Doktorun gerekli görmesi durumunda testin zaman içinde yeniden tekrarlanmasını önerebilir. Kansızlık bulgusu saptanırsa demir tedavisi hemen başlanmalıdır.

Geniz eti veya uyku apne sendromu

Çocuklarda genel olarak geniz eti pek çok soruna neden olabiliyor. Geniz etinin normalden büyük olması burnun arkada bulunan deliklerinin kapanmasına neden oluyor. Geniz eti nedeniyle, burnun kapalı olması sonucunda çocuklarda ağzı açık uyuma, horlama yada uykuda kısa süreyle nefes kesilmesi diğer bir adıyla uyku apnesi gelişebilir. Gece düzenli uyuyamayan çocuklar gündüz halsizlik olur. Burnu tıkalı olan çocuklar gece kaliteli bir şekilde uyuyamadığı için okul başarısı olumsuz olarak etkilenir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉