Çocuklarda Toksik Sinovit Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?
- 26/01/2017 - 04:21
- 0 Yorum
- 1089 görüntüleme
Çocuklarda Toksik Sinovit Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Toksik Sinovit Hastalığı Nedir ?
Çocuklarda Toksik sinovit, kalça ekleminin iç tarafında enflamasyona sebep olan bir tür kalça rahatsızlığıdır. Bu hastalık genel olarak 3 ila 6 yaşları arasındaki çocuklarda meydana gelmesi ile birlikte, bebeklerde ve aynı zaman da ergenlik dönemine girmekte olan çocuklarda da sıklıkla görülebilmektedir. Bu hastalığın erkek çocuklarda olma olasılığı kız çocuklarına göre daha yüksek oranlardadır. Toksik sinovit tedavi edilmesine gerek kalmadan da 1ila 4 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Toksik sinovitin sebebi tam olarak bilinmemesi ile beraber, bir çok uzman tarafından viral enfeksiyonlardan kaynaklanabildiği düşünülmektedir.
Çocuklarda Toksik Sinovit Belirtileri Nelerdir ?
Toksik sinovit gelişmekte olan çocuklarda, çoğunlukla vücudun sadece bir tarafında kalça ekleminde ağrı ve ağrılı olarak topallama ile kendini göstermektedir.
Aynı zaman da toksik sinovit hasta taraftaki uyluk veya dizde de ağrı olabilir ve bununla beraber hafif bir ateş bu duruma eşlik edebilmesi mümkündür. Soğuk algınlığı yada grip gibi viral hastalıkta da ortaya çıkabildiği gözlemlenmiştir.
Yaşanan olguların yaklaşık % 70 gibi bir oranlar belirtiler bir haftada ortandan kaybolur. Olguların % 90 gibi bir oranında ise belirtiler dört hafta içinde iyileşme gösterir.
Çocuklarda Toksik Sinovit Teşhisi Nasıl Koyulur ?
Toksik sinovit teşhisinde öncelik olarak doktor kalça ekleminde ağrı ve hareket kaybı olup olmadığını kontrol etmek adına fiziksel olarak muayene etmesi gerekir ve muayene esnasında çocuğun yürürken topallayıp topallamadığını dikkatle inceler.
Yapılan muayeneler sonucunda çocukta toksik sinovitin muayene bulguları olan hastalıktan şüphelendirir ise, bunu diğer farklı olan olasılıklardan ayırt edilebilmesi için doktor doğrudan ultrasonografik inceleme ister. Bunların dışında sintigrafi, manyetik rezonans görüntüleme veya röntgen filmleri de doğru karar vermek adına gerekebilir. Bazı durumlarda ise kalça ekleminden sıvı alınıp laboratuvarda incelenmesi gerekebilir. Gerekli olan sıvının alınması için kalça eklemine iğne ile girilmesi gerekir.
Çocuklarda Toksik Sinovit Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Toksik sinovit tedavisinde genel olarak hasta olan çocuğun evde istirahat etmesi istenmektedir. Bazı ağır olan olgularda çocuğun hastaneye yatırılması ve bununla beraber traksiyon yani germe uygulanması gerekli olabilir. Bu uygulamaların dışında çocukta ağrı geçene ve kalça eklemi normal işlevlerini yerine getirinceye kadar kalça üzerine ağırlık verilmemesi gerekli olabilmektedir. Bu uygulamaların yanı sıra enflamasyonun giderilmesi adına anti-enflamatuvar ilaçlar da verilmesi gerekli olabilir.
YORUM GÖNDER