• PAYLAŞ

Dil Yarası Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir ?

  • 09/12/2016 - 11:10
  • 0 Yorum
  • 2943 görüntüleme

Dil Yarası Neden Olur  ve Nasıl Tedavi Edilir ?

Ağız içerisinde ve dilde oluşan yaraların birçok sebebi olabileceği gibi bazı durumlarda bu yaraların sebepleri tam olarak bilinmemektedir.

Enfeksiyonlara bağlı ağız içi yaraları, sindirim sistemi hastalıklarına bağlı ağız içi yaraları, sistemik hastalıklara bağlı ağız içi yaraları, tahrişe bağlı ağız içi yaraları, kötü huylu hastalıklara (kanserlere) bağlı ağız yaraları, vitamin ve mineral eksikliklerine bağlı ağız içi yaraları, reflü hastalığına bağlı ağız içi yaraları, fizyolojik etkenlere bağlı ağız içi yaraları durumunda dilde de yaralar ve aynı zamanda tahrişler oluşabilmektedir.

Dil ve Ağız Yarasına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir ?

-Dil iltihabı (Glossit) dil veya ağız yaralarına sebep olur mu? 

Glossit diğer bir anlatımla dil iltihabı gibi bir durum dilde yanmaya, ağız içerisinde hassasiyete ve aynı zamanda tat alma duyusunun bozulmasına sebep olur.

-issürlü dil hastalığı dil veya ağız yaralarına sebep olur mu? 

Bu hastalık genel olarak dilin en sık görülen gelişim bozukluğudur. Dil sırtında oluklu görünüm vardır. Bu durum genel olarak ağrısız ve zararsızdır fakat bakteri yada mantarlar arttış gösterdiği zamanlarda ağız içinde ve dilde yaralar meydana gelir.

-Mide, bağırsak hastalıkları dil veya ağız yaralarına sebep olur mu? 

Mide iltihabı diğer bir anlatımla gastrit, mide polipleri, mide ve duodenum ülseri, mide kanseri, helikobakter pilori, peptik ülser,  ülseratif kolit, çölyak hastalığı, enflamatuvar bağırsak hastalığı, bezoar oluşumu, laktoz intoleransı gibi farklı hastalıklar reflüyü arttırarak yada reflü gelişmesine sebep olarak ağız içine mide asidinin gelmesine neden olur ve bu türde oluşan bir durum ağız ve dilde yaralar meydana getirir.

-Diş hastalıkları dil veya ağız yaralarına sebep olur mu?  

Genetik dişeti hastalıkları, diş için kullanılan bazı ilaçlar, dişeti hipertrofisi, diş eti iltihapları, diş çürükleri, diş tedavileri sırasında dilin tahriş olması gibi diş ve dişeti hastalıkları yada problemleri ağız içinde ve dilde yaralar meydana gelmesine sebep olur.

-Behçet hastalığı dil veya ağız yaralarına sebep olur mu? 

Behçet hastalarında genel olarak ayda bir veya birkaç kez ağız yaraları oluşabilir ve bu durumda dilde de yara oluşumları, uçuk gözlenebilir. Behçet hastalarında ağız içinde çıkan yaralar birden daha fazla sayıda olabilir ve aynı zaman da bu oluşumlar ağrıya neden olur.

-Şeker hastalığı dil veya ağız yaralarına sebep olur mu? 

Şeker hastalığı diğer bir anlatımla diyabet tüm vücut sistemlerini etkileyen sistemik bir hastalık olmasından dolayı ağız içinde de olumsuz etkilere sebep olur. Şeker hastalığında dokuların beslenmesi son derece zorlaşır. Diyabet hastalığı diğer organlara zarar vermesi gibi ağız ve diş sağlığını da son derece zarar verir. Diş eti iltihapları, ağız kuruluğu, ağız yaraları gibi sorunlar dilde de yara oluşumuna neden olur. Aynı zaman da gastroparezi olarak tanımlanan mide felci sebebi ile reflü ve kusmalar ortaya çıkabilir ve bunlara bağlı olarak ağız içi ve dil yaraları meydana gelebilir.

-Akdeniz ateşi hastalığı dil veya ağız yaralarına sebep olur mu? 

Akdeniz ateşi hastalığı sindirim sistemi problemlerine – gastroözofageal reflüye, mide iltihabına, yemek borusu iltihabına, irritabl bağırsak sendromuna, alerjik reaksiyonlara, karaciğer sorunlarına, safra sorunlarına  neden olarak tekrarlayıcı karaktere sahip olan ağız içi yaralarına, dil yaralarına, ağız çevresi uçuklarına neden olur.

-Sjögren sendromu dil veya ağız yaralarına sebep olur mu?  

Sjögren sendromu olan hastalarda normal bireylere göre daha az tükürük salgısı bulunmaktadır ve buna bağlı sebeplere dayalı olarak ağız kuruluğu,  diş ve diş eti problemleri, ağız yaraları, dilde tat alma duyusu bozukluğu ve dilde yara benzeri oluşumlara neden olabilir.

-Liken planus hastalığı dil veya ağız yaralarına neden olur mu? 

Ağız içi liken planus genel olarak yanaklarda, diş etlerinde ve dilde yaralara sebep olur.

Anemi (kansızlık) dil veya ağız yaralarına sebep olur mu? 

Kansızlık ve demir eksikliği genel olarak birbiri ile birlikte aynı anda görülebilen rahatsızlıklardır. Aynı zaman da B 12 vitamini eksikliği kansızlığa bununla beraber kansızlık da B 12 vitamini eksikliğine yol açar yada bu durumlar beraber seyredebilir. Kansızlığın en belirgin belirtileri arasında ağız kenarlarında oluşan yara, dilde tat alma duyusunun bozulması, dilde yanma, gibi belirtileri bulunmaktadır.

Dil ve Ağız Yaralarının Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Dil ve ağız yaraları fizyolojik nedenlere bağlı olarak gelişmiş ise temiz ağız bakımı bununla beraber düzenli diş fırçalama ve gargaralar ile 5-6 gün içerisinde iyileşmesi sağlanabilir.

Ağız ve dil yaraları için uzman doktorun önermiş olduğu ağız gargaraları, ağız bakım sıvıları kullanılmasında sakınca yoktur. Dilde ve ağızda yara oluşumuna neden olan altta yatan bir hastalık yada vitamin eksikliği gibi nedenlerin bulunması ve nedene yönelik uygulanacak tedaviler gereklidir.

Dil ve ağız içerisinde oluşan yaralar evde alınabilecek önlemler ile geçmiyor ve sürekli olarak tekrarlama özelliği gösteriyor ise diş doktoruna, romatoloji doktoruna veya KBB doktoruna, dermatoloji doktoruna gidilmesi gerekir ve  altta yatan sebeplere yönelik olarak araştırmaların yapılması bu nedenlere göre tedavi edilmesi gerekmektedir.

Dil ve ağız Yaraları İçin Evde Uygulanacak Tedaviler Nelerdir ? 

Dil ve ağız yaralarının tedavisi için dut şurubu :

Dut şurubu ağız ve dil yaralarının tedavisi için doktorlar tarafından da genel olarak önerilmektedir. Kara dut şurubu kullanılarak ağız gün içerisinde 5-6 kez gargara yapılması gerekir.

Dilde ve ağız içinde oluşan pamukçuk için karbonatlı gargara nasıl yapılır ? 

Mantar gibi enfeksiyonlarda diğer bir anlatımla pamukçuk oluşumunda, tahrişe bağlı ağız içi yaralarında yada sebebini bilmediğiniz ağız yaralarında kullanmanız için yemek sodası ve su gargarası 1 litre kadar  kaynatılmış ve soğutulmuş olan su ve yarım tatlı kaşığı kadar karbonat ile hazırlanmış olan sıvı ağız ve dil yaralarında son derece faydalıdır.

Dil ve ağız yaralarının tedavisi için adaçayı gargarası nasıl yapılır? 

Bir su bardağı kadar su ve bir tutam kadar adaçayı 1 dakika kadar kaynatılır ve sonrasında 1 dakika demlenir ve ardından süzülür, süzülmüş olan bu karışımın içerisine bir tatlı kaşığı kadar ozon yağı yada iyisinden zeytin yağı, 1 çay kaşığı kadar  karbonat, 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edilir ve bu karışım hazırlandıktan sonra gün içerisinde 1 ile 2 kez gargara yapılması gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 1]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉