• PAYLAŞ

Diş Protezi Bakımı Nasıl Yapılır ?

  • 15/12/2016 - 17:15
  • 0 Yorum
  • 1141 görüntüleme

 Diş Protezi Bakımı Nasıl Yapılır ?

Normal şartlarda kendi ağız ve diş bakımımıza ne kadar önem veriyorsanız protez dişlerinizin bakımı için de aynı özen ve dikkati göstermenizin gerekli olduğunu uzmanlar üstüne bastırarak belirtiyor. Sonuç olarak protez yada gerçek diş olması arasından hiçbir fark olmadığının bakterilerin her ikisinde de üremeye devam ederek sağlınızı tehdit eder hale geliyor. Kullandığınız protezler ister sabit ister haraketli olsun, temizliği ve bakımı zaman içersin de ihmal edildiğinde protez aralarında birikmiş olan bakteriler üreyerek çürüklere, ciddi diş eti problemlerine ve aynı zaman da ağız kokusuna sebep olur. Sabit yada hareketli protez kullanan bütün bireylerin şikayetleri olmasa dahi 6 ayda bir mutlaka diş hekimi kontrolüne gitmeleri gereklidir. Bu sayede ağız içerisinde bakteri oluşumu engellenir ve yeni sağlık problemlerinin de önüne geçilmiş olur.

Diş protezi, ağızda çeşitli nedenlerle kaybedilmiş olan dişlerin yerine koymak bu şekilde bireylerin estetik ve fonksiyon ihtiyaçlarını gidermek için takılır. Diş protezleri takılmasından sonra devamlı olarak temizliğinin yapılması gereklidir. Bu yazımızda protez bakımında uygulamasınız gereken adımları ve püf noktaları detayları ile sizlere aktaracağız.,

 

Diş Protezinde Hijyen Nasıl Sağlanır ?

-Sabit protez kullanmakta olan bireylerin dişlerini gün içerisinde 2 kez fırçalamaları ve aynı zaman da diş ipi kullanmaları dışında, protezlerin bakımı için özellikle boş dişlerin yerine gelen gövde kısımlarının temizlenmesi adına özel diş ipleri ve ara yüz fırçaları kullanmaları kesinlikle  gerekmektedir. Sabit olan protezlerin bakımı düzgün olarak yapılmazsa diş eti problemlerinin yanı sıra ağız kokusu gibi sıkıntılar kaçınılmaz olacaktır.

-Hareketli protez kullanan bireyler ise gün içerisinde yemeklerden sonra protezleri çıkartıp bol su yardımı ile temizlenmesi gereklidir.

-Hareketli protez kullanan bireylerin ağız dokusunun sağlığını koruması için her akşam yatmadan önce protezin çıkarılması gereklidir.

-Her gün aksatmadan protezler fırçalanarak üzerlerinde bulunan besin artıkları ve oluşan plağın temizlenmesi gereklidir.

-Fırçalama işlemi için protezlere özel olarak üretilmiş fırçalar yada yumuşak kıllı diş fırçaları kullanılmasında sakınca yoktur.

-Aşındırıcı özelliği bulunan ve aynı zamanda protezin cilasını bozacak maddeler asla kullanılmamalıdır. Sabunlu su yada özel üretilmiş olan ürünler kullanılmalıdır. Protezi temizliği yapılırken deterjan, çamaşır suyu gibi tehlikeli olan kimyasallar asla kullanılmamalıdır.

-Piyasada kolaylıkla bulunan protez temizleme tabletlerinden temin ederek protezlerin haftada 2 kez akşamdan sabaha kadar hazırlanan sıvı içerisinde bekletilmesi gerekir. Bu işlem sayesinde fırçalama ile yapılan mekanik temizliğin yanı sıra kimyasal olarak da hijyen sağlanmış olacaktır.

-Protez ağızda olmadığı zamanlar içerisinde mutlak olarak su içerisinde tutulmalıdır.

-Fırçalama işlemi sırasında düşüp kırılmasını önlemek adına, yumuşak bir havlunun veya su dolu olan bir kabın üzerinde yapılması gerekir.

Protez kullanan bütün bireylerin hiçbir şikayetleri olmaması durumunda dahi  6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine gidip kontrol olmaları, sonradan oluşma ihtimali olan problemlerin önüne geçilmesi açısından son derece faydalı olacaktır.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉