• PAYLAŞ

Doğumsal Kalça Çıkığı Nedir ve Tedavisi Nasıl Yapılır? 

  • 17/09/2016 - 18:40
  • 0 Yorum
  • 1148 görüntüleme

Doğumsal kalça çıkığı aslında her 250 doğumda bir rastlanan, fakat ihmal edilen önemli olan bir sakatlıktır. Zamanında fark edilerek teşhis ve koruyucu tedavi uygulanmadığında yada gecikildiğinde ciddi sakatlıklar neden olabilir. Bu sebeple yeni doğmuş olan her bebek doğumsal kalça çıkığı bakımından muayene edilmesi gereklidir. Bebek yürümeye başlamadan önce uygulanacak tedbir ve tedaviler yüz güldürücü sonuçlar verir.

Bebeklerde kalça çıkığı kolayca önlenebilecek fakat ciddi bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Kolayca önlemesinin belirgin olan tek şartı ise erken teşhis olarak belirtiliyor. Bebeklerde kalça eklemi, anne karnında 3. ve 4. aylar içerisinde biçimlenmeye başlıyor, doğumdan sonra takip eden aylarda da ise gelişmeye devam ediyor.

Bebeklerde uyluk kemiği başının kalça ekleminde bulunan yuvasından çıkmasına kalça çıkığı adı verilmektedir. Yetişkinler üzerinde çok ciddi zedelenmeler nedeni ile görülebilen kalça çıkığının en genel olarak rastlana şekli doğumsal kalça çıkığıdır. Doğumsal kalça çıkığı genel olarak bakıldığında 250 ile 300 canlı doğumda bir kere görülür ve kızlarda erkeklere oranla 8 ile 10 misli daha sık rastlanır.

Kalça Çıkığının Başlıca Sebepleri;

Anne hormonlarından kaynaklı olarak bebek kalça ekleminde gevşeklik yapması, Genetik olan faktörler ve anne karnındaki bebeğin kötü duruşlardır.

Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi

Kalça gelişimi tam olarak anne karnında 3. ve 4. aylarda başlayarak doğumdan sonraki aylarda gelişimini devam ettirir. Bu gelişim aşaması doğumdan sonra olan aylarda çok daha hızlı olduğundan gelişmeye bağlı olan kalça çıkığını yada gelişme geriliğini erkenden tanımak ve tedavisine başlamak son derece önemlidir.

Teşhis yapılması için, fizik muayene yada görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.

En İyi Erken Yöntem Görüntüleme: Ultrasonografi

Yeni doğan bebeklerde kalça çıkığı yada gelişme geriliğini gösteren en geçerli erken dönem görüntüleme sistemi ultrasonografidir. Bu sebeple ultrasonografi doğumsal kalça çıkıklarının erken tanısında ve izlenmesinde çok daha fazla kullanılmaktadır.

dogumsal-kalca-cikigi-1

Kalça ultrasonografi uygulaması;

Güvenilir olan bir yöntemdir.

Uygulaması son derece kolaydır.

Herhangi bir nedenle rahatsızlık ve zarar vermez.

Röntgen filmi üzerinde görülemeyen büyüme kıkırdaklarını görülmesini sağlar.

Radyografi Ne Zaman Devreye Girer

Dördüncü ayın dolmasından itibaren ultrasonografinin yönteminin tanı değeri azalır. Bu dönemden başlayarak radyografiden yani röntgen filminden yararlanılmaya başlanır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉