• PAYLAŞ

Gebelik Annede Gençleşmeye Neden Olur Mu?

  • 10/09/2016 - 19:40
  • 0 Yorum
  • 881 görüntüleme

Gebelik anne ve bebek arasında gerçekleşen, kısmi olarak paylaşılan kan sistemine eşsiz olan bir biyolojik modeldir. Anne dokusu içeresinde fetal hücre varlığı ve bunun gelişimi yaklaşık 20 yıl kadar önce rapor edilmiştir. Anne kanında bulunan fetal hücreler ile ilgili perinatal çalışmalar yapılması esnasında fetal öncü hücrelerin on yıllarca önceden anne kanında bulunduğu saptanmıştır. Bu aşamada iki temel görüş bulunmaktadır. Bunlardan ilki bu hücrelerin anne sağlığına hiç bir etkilerinin olmadığı, diğer görüş ise annenin dokuları üzerinde gençleşme ve yenilenme sürecine fazlasıyla katkıda bulunduğudur. Gebelik haftaları ilerledikçe anne kanı içerisinde bulunan fetal hücre sayısı oldukça artar. 20. gebelik haftasına gelindiğinde anne kanında mililitre içerisinde 1 – 6 adet hücre bulunurken 36. gebelik haftasına gelindiğine bu sayı neredeyse  %100’lere kadar ulaşmaktadır. Doğumdan sonraki aşamada ise hızlı bir oranda azalma paterni izlese de doğumdan 4 hafta sonra dahi ve dekatlar boyunca anne kanı içerisinde hala %30-50 oranında saptanmaktadır.

gebelik-annede-genclesmeye-neden-olur-1

Yaşlanma tam olarak doku ve organ fonksiyonları üzerinde ilerleyici bir azalma olarak tarif edilmesi mümkündür. Dokularınızın kendini yenileme özelliği yaşla birlikte oldukça azalır. Yaşlanma belirtilerine yanıt olarak doku iyileşmesi oldukça gecikir. Bu etkiler sinir, deri, kas, karaciğer ve kemik hücrelerinde son derece belirgindir. Bu olumsuz etkilerden sorumlu olan faktörler arasında baktığımız da büyüme faktörlerinin aktivitesinde oldukça değişiklik olması, DNA hasar ürünlerinin birikmeye başlaması ve dokularda bulunan öncü hücrelerin yanıt verme kapasitesindeki düşüklük gösterilebilir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çeşitli deneylerde karaciğerinin bir parçası alınan yaşlı ve gebe fare grubu ile gebe olmayan yaşlı fare grubu birebir kıyaslandığında gebe olan fare grubunun karaciğerin yenilenme hızı gebe olmayana fare grubuna göre anlamlı derece de hızlıdır. Gene farklı bir deneyde kas hasarı buluna gebe ve yaşlı farelerin iyileşme süreçleri gebe olmayan yaşlı fareler ile birebir kıyaslandığında kasların kendini tamir oranı gebe farelerde çok daha fazladır. Buradan da yola çıkarsak annelerin böyle bir mucizeyi dünyaya getirecek kapasitesi olması kendi dokularını da yenilemesine neden engel olsun.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉