• PAYLAŞ

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir ve Önlemleri Nelerdir ?

  • 27/10/2016 - 09:01
  • 0 Yorum
  • 877 görüntüleme

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir ve Önlemleri Nelerdir ?

İdrar yolu enfeksiyonları vücutta bulunan mikroorganizmaların sebep olduğu bir rahatsızlıktır. Fakat soğuk hava gibi dış etkenler nedeni ile vücudunuzun bağışıklık sistemini zayıflatabilmesinin yanı sıra bazı bölgelerde örnek olarak; üst solunum yolları, idrar yolları gibi kan akımını azalmasını sağlayarak veya mikroorganizmaları vücuttan dışarı atmaya yardımcı mekanizmaların çalışmasını engel olarak enfeksiyonların oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu sebeple kış aylarında idrar yolu enfeksiyonları yaşanmasında artışlar görülebilir. İdrar yolu enfeksiyonları genel olarak tedavisi kolay olan bir hastalık olmasına rağmen erken teşhis yada tedavi edilmez veya ihmal edilirse ciddi derece de böbrek enfeksiyonlarına yol açabilir. Aynı zaman da tedavi süreci de güçleşebilir.
idrar-yolu-enfeksiyonu-nedir-ve-onlemleri-nelerdir-2

Sık Olarak İdrara Çıkma Ve Yanma Varsa Dikkat !!!

İdrar yolu enfeksiyonu oluşan bireyde; sık olarak idrara çıkma, aniden idrara çıkma isteği, devamlı olarak idrar yapma hissi, idrar yapılırken yanma, kötü kokulu idrar, alt karın bölgesinde basınç-ağrı, kesik kesik idrar yapma ve idrarda kan görülmesi gibi belirtiler gözlemlenir. Bu bulgulara ek olarak kusma, bulantı, ateş ve titreme de eşlik etmeye başlamış ise enfeksiyon böbreklere geçmiş olabilir.

Bol Sıvı Tüketmeyenlerde Daha Sık Görülür ;

Soğuk hava nedeni ile sıvı tüketiminde azalmalar yaşanmaktadır. Bu yaşanan durum da idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Günümüzde yapılan araştırmalar dikkate alındığında günlük sıvı ihtiyacını yeteri kadar karşılamayan bireylerde idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma oranının çok daha fazla olduğunu görülüyor. Bunun asıl nedeni gün içerisinde alının sıvının çokluğu öncelikle idrar yollarında mekanik olarak temizlik yapması sağlanırken aynı zaman da mikropların üremesine izin vermezler. Özellikle belirtmek gerekir ki vücut; ihtiyacı kadar olan sıvıyı alamaz ise idrarın konsantrasyonunu arttırması gerekir. Konsantre olan idrar yani koyu renkli yapılan idrar mesaneyi rahatsız eder ve bunun yanı sıra sistit gibi bulguları ortaya çıkarabilir.

idrar-yolu-enfeksiyonu-nedir-ve-onlemleri-nelerdir-1

Ayaklarınızı Sıcak Tutmalısınız ;

Kış ayları içerisinde özellikle ayakların ve aynı zaman da bacakların aşırı soğuk hava ile temas etmesi durumunda idrar yolu enfeksiyonunun oluşmasını kolaylaştırır. Kış ayları içerisinde ayak ve bacak bölgelerinin soğuğa maruz kalmasında dolayı damar duvarının kasılmasına neden olur. Bu durumun neticesinde idrar yolu bölgesindeki mukozada kanlanma azalmasından dolayı bu bölgeden girecek olan mikroplara karşı direnç de azalma gösterecektir.

İdrar Yolu Enfeksiyonundan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir ?

Kış ayları içerisinde idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanmamanız için öncelik olarak soğuk havaya fazla maruz kalmaktan korunmak gerekir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar sıcak ortamlarda bulunulmalı, ayak ve bacak bölgeleri mutlaka sıcak tutacak pamuklu kıyafetler giyilmeye özen gösterilmelidir. Gün içerisindeki sıvı tüketimine mutlaka özen gösterilmelidir. Genel olarak merak edilen konu gün içerisinde ne kadar su içilmesi gerektiğidir. Buna en temel cevap olarak günlük 2 litre – 3 litre arasında sıvı tüketilmesi önerilmektedir fakat bireye özel en doğru yöntem ise idrar rengidir. Eğer idrar rengi bakıldığında sarı ise yetersiz sıvı alımı, idrar rengine bakıldığında su rengine ne kadar yakın ise gün içerisinde o kadar ideal sıvı alımı yapılıyor anlamına gelmektedir. Çay, kahve yada gazlı meşrubatlar yerine genel olarak su tercih edilmelidir. Baharatlı yada ekşili olan gıdalardan uzak durulmalı, C vitamini yönünden oldukça zengin olan besinler tüketilmelidir. Sigara ve alkol tüketimi azaltılmalı mümkünse de bırakılmalıdır.

idrar-yolu-enfeksiyonu-nedir-ve-onlemleri-nelerdir-3

İdrar Tutmak Sakıncalımıdır ?

Genel olarak birçok bireyde idrarı tutma gibi kötü bir alışkanlık bulunmaktadır. Aslında idrarın uzun süre tutulması mesane kasının fazla gerilmesine neden olmaktadır. Bu durum gün içerisinde sıkça tekrar edilmesi de kasın zayıflamasına ve bununla beraber idrarı tam olarak boşaltılamamasına neden olur. Bu sebeple idrar asla tutulmamalı, tuvalet ihtiyacı olduğunda bekletmeden hemen giderilmelidir. Bu detayların yanı sıra kişisel temizliğe ve hijyene mutlaka dikkat edilmelidir.

Tedavi Sonrası İdrar Tetkikleri Tekrarlanmalı Mı ?

İdrar yolu enfeksiyonları genel olarak antibiyotikler aracılığı ile tedavi edilir. Bu kullanılan ilaçlar çoğunlukla 3, 7 veya 10 gün kadar kullanılır. Kadınlara bakıldığında enfeksiyon hafif derecelerde ise 3 günlük kısa bir antibiyotik tedavisi uygulanması yeterli olacaktır. Erkeklere bakıldığında ise çoğunluk olarak benzer bir tedavi yolu izlenmektedir fakat tedavileri daha uzun süreli olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken erkek bireylerin şikayetleri uzun süreli olarak devam ediyorsa kronik prostat iltihabı kontrolü yapılması gereklidir.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉