Kadınlarda Hamileliğin Dokuzuncu Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
- 15/10/2016 - 11:12
- 0 Yorum
- 997 görüntüleme
Kadınlarda Hamileliğin Dokuzuncu Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?
Hamileliğinizde siz değerli anne adaylarımız ile 9. hafta içerisine geldik. Zor zahmetli ve değişimler ile dolu geçen haftalardan sonra artık her geçen gün bir önceki gününüze göre farklı olduğunu biliyorsunuz. Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi değişim hızlanacak ve siz anne adaylarımız bunu en iyi hissedecek kişisiniz. Hormonsal değişimlerinizin hızlanması nedeni ile biraz daha duygusal dönemler geçiriyor olabilirsiniz bunun normal olduğunu ve endişeye kapılmamanızı özellikle belirtelim. Gebelik döneminde anne adayları daha hassas olurlar be nedenle bana ne oluyor dememelisiniz çünkü bu genel bir durum, neredeyse anne adaylarının tamamı bunu yaşar aradaki tek fark bazı anne adayları daha yoğun bazı anne adaylarımız ise daha hafif olarak bu durumu yaşarlar. Biraz daha zaman geçmesinden sonra yaşanan değişimlere daha alışkın olacağınızı ve kolay adapte olacağınızı bilmelisiniz. Hamileliğinizin 9. haftasında doktor kontrollerinizi ihmal etmemeniz gerekiyor artık yavaş yavaş bebeğinizin de geliştiğini gözlemleyeceksiniz. Gebelikte 9. hafta içerisinde bebeğinizde ne gibi değişimler yaşandığını merak ettiğinizi biliyoruz. O zaman ilk olarak mucize bebeğinizin bu hafta ne gibi değişimler yaşadığını anlatmaya başlayalım.
Hamilelikte 9. Haftada Bebekte Yaşanan Değişimler Nelerdir ?
Gebelikte ilk 13 haftalık dönemde yapılan ultrasonografi ölçümlerinde bebeğinizin baş ile popo mesafesi CRL=crown-rump length, yani daha açık anlatmak gerekirse oturma boyu ölçülür ve yapılan bu ölçüm ultrasonografi cihazı içindeki bulunan verilere göre otomatik olarak hesaplanarak gebelik haftasına dönüştürülmektedir. CRL son derece hassas bir ölçümdür ve bu ölçüm yapıldığında yanılma payı yalnızca +/- 3- 4 gün olur. Bu sebeple yapılan ölçüm sırasında çıkan gebelik haftası sizin Son Adet Tarihinize göre yapmış olduğunuz hesaplamayla uyuşmazlık gösterdiğinde CRL ölçümü çıkan sonuç gerçek gebelik haftası olarak kabul edilmektedir.
Bu uyuşmazlığın asıl nedeni ise Son Adet Tarihinizi doğru olarak hatırlayamamanız yada yanlış hatırlamanızdan kaynaklanacağı gibi, aynı zamanda gerçekte yumurtlamanız adet döngünüzün 14. gününden farklı bir gününde olmuş olabilir.
CRL ölçümü tamamen tüm ırksal yada kalıtsal özellikleri göz ardı ederek yapılan bir incelemedir ve bebek bu inceleme sırasında sizin sandığınızdan daha büyük hesaplandığında bu bebeğinizin iri olacağından daha çok sizin gebelik haftanız Son Adet Tarihinize göre hesaplandığı zaman yanlış olduğunu göstermektedir.
Hamilelikte 20. Hafta içerisine girene kadar yapılmış olan ultrasonografi ölçümlerinde aynı haftalarda olan tüm bebekler birbirlerine oldukça yakın büyüklük ve ölçümlere sahip olurken 20. haftadan sonra ise ırksal, kalıtsal yada anne adayına ait özellikler bunlara örnek olarak ; yanlış beslenme, sigara kullanımı, bebeğin kilosunu etkileyebilecek olan farklı hastalıklar ortaya çıkmaya başlamaktadır ve aynı haftada olan bebekler arasında kilo ve boy farklılıkları kendini göstermeye başlar. Bu sebeple gebeliğin ikinci yarısında sonra yapılacak olan ölçümler gerçek hamilelik haftasını belirleyebilmekten giderek uzaklaşmaya başlamaktadır.
Yaklaşık olarak 100 anne adayından 15 tanesinde Son Adet Tarihi göre hesaplanmış olan gebelik haftası CRL ölçümleri yapıldıktan sonra yeniden düzenlenmesi gerekir. Bu düzenleme ileriki gebelik haftaları içerisinde bebeğin gerçek haftasının bilinmesi açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.
Değerli anne adaylarımız bu detaylı bilgileri size vermemizin en önemli nedeni hamilelik sırasında hangi hafta içinde olduğunuzu bilmeniz son derece önemlidir ve yanlış hesaplamalar çok olmaktadır. Sizlere yazdığımız yazılarımızda tam haftası içinde yaşanacak olan değişimleri aktarmaya gayret gösteriyoruz. Doktorunuz tarafından bir hesaplama yapıldı ise en doğru olan hesaplamanın doktorunuz tarafından yapılan hesaplama olduğunu bilmelisiniz.
Yukarıda yayınlamış olduğumuz görsellerde sol tarafta bulanan bu haftanın başında bebeğinizin baş-popo mesafesi 25 milimetre olan bir örneğini, en sağ tarafta bulunan görselde ise bebeğinizin bu haftadaki 3 boyutlu ultrasonografi görüntüsünün bir örneğini görüyorsunuz.
Bu hafta içerisinde bebeğinizin yüz yapısında son derece önemli değişiklikler var. Başı daha diktir ve boyunu daha gelişmiştir. Bu haftaya kadar gözleri açıktı. Göz kapakları gözlerini artık neredeyse örter. Dış kulak kepçeleri artık belirgindir ve iyice şekillendiğini söyleyebiliriz. Dudakları ve gözleri giderek daha hızlı olarak gelişimini sürdürüyor ve artık ağız açıp kapama hareketleri de başladığını bilmelisiniz. Gözlerine baktığınızda bu hafta da yüzün yanlarında yer alırlarken, artık hızla birbirine yakınlaşıyor.
9.Haftada bebeğinizin kolları ve bacakları artık uzamaktadır. Elleri bilekten kıvrılmış ve kalp bölgesinin üzerinde durmaya başlamıştır. Parmakları artık daha uzundur ve parmak uçları hafif olarak genişlemektedir. Ayakları vücudunun ortasına doğru yaklaşır ve gövdenin önüne gelecek kadar uzuna bilmesi mümkündür. Bebeğiniz artık vücudunu ve uzuvlarını hareket ettirebildiğiniz bilmelisiniz. Bu hareket sadece ultrason incelemesinde görülebilir. Bebeğiniz hala çok küçük olmasına rağmen artık tamamen insan görünümündedir. Bu hafta içerisinde bebeğin cinsiyetini belirlemek kesinlikle mümkün değildir. Bağırsaklar önceki haftalarda kordon içerisinde bulunurken, artık karın içerisinde kendileri için oluşturulmuş olan boşluğa doğru ilerlemeye başladıklarını söyleyebiliriz.
Gebeliğin 9. Haftası İçerisinde Annede Ne Gibi Değişiklikler Yaşanır ?
Bebeğiniz rahim içerisinde büyümesi ile birlikte rahminizde doğal olarak genişliyor. Bu değişim ile birlikte belinizin kalınlaştığını göreceksiniz. Kan hacminiz, hamilelik döneminde aşırı olarak artar. Gebe olmadan önceki miktardan % 50 oranında daha fazladır. Bu hafta içerisinde anne adayının göğüslerinde oluşan dolgunluk ve hassasiyet biraz daha artış gösterebilir. Bundan dolayı göğüsleri alttan iyi destekleyecek olan bir sutyen kullanılması anne adayın rahat etmesini sağlayacaktır. Bu haftada giderek artış gösteren hamilelik hormonlarının etkisi nedeni ile mide yanması yada hazımsızlık gibi şikayetler olabilir. Bunu önlemek adına midenizi hiç bir zaman aşırı olarak doldurmamalı ve az az sık sık yemelisiniz. Mide yanmasına sebep olacak gıdaları tüketmekten kaçınmalısınız.
Hamilelikte 9. Haftada Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı ?
Hamilelik dönemi içerisinde meyve ve sebze tüketimi son derece önemlidir. Farklı mevsimler içerisinde farklı ürünler olduğundan, beslenme listenizin içerisine kolayca çeşitlilik ekleyebilmeniz mümkün. Vitamin , mineral ve lif açısından önemli olan kaynak gıdalar almalısınız. Çeşitli besinleri tüketmek, size folik asit, kalsiyum, demir ve C vitamini sağlayacaktır.
Lezzetli Olan ve Düşük kalorili C Vitamini Kaynakları Nelerdir ?
-Çilek – C Vitamini içerir 1 kase 94 mg
-Portakal Suyu – C Vitamini içerir 1 kupa 82 mg
-Kivi – C Vitamini içerir 1 Orta boy 74 mg
-Brokoli –C vitamini içerir 1 kase pişmiş 58 mg
-Kırmızı Biber – C vitamini içerir 1 orta boy 57 mg
Hamilelikte C Vitamini Önemli Mi ?
Hamilelikte C vitamini son derece önemlidir. Fetal doku gelişimi ve aynı zaman da demir emilimi açısından gereklidir. Yapılan araştırmalar göz önüne alındığında, C vitamininin preeklempsiyi önlemeye son derece yardımcı olduğunu belirtmiştir. C vitaminin eksikliği genel olarak erken doğum ile ilişiklendirilir. Gebelik dönemi içerisinde anne adayları için önerilen günlük doz 85 mg’dır. C vitaminini bu vitaminin bulunduğu sebze yada meyveleri bol bol yiyerek sağlayabilirsiniz.
Önemli olarak bilmeniz C vitamini vücutta depo edilmez olduğu ve bu nedenle gerekenden çok fazla C vitamini almanızın hiç bir faydası olmaz. Bunun yanı sıra gebelik sırasında alınan çok fazla C vitamini midede kramplara ve bebeğinizin metabolizmasını olumsuz olarak etkileyebilir.
YORUM GÖNDER