• PAYLAŞ

Kadınlarda Hamileliğin İlk Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

  • 30/09/2016 - 10:51
  • 0 Yorum
  • 958 görüntüleme

Kadınlarda Hamileliğin İlk Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

Hamile olmak 40 hafta sürecek meşakkatli ve bir o kadar da heyecan dolu bir süreçtir. Bir çok kadın için anneliğe ilk adımı olan hamilelik, hayatların da yaşayabilecekleri en özel anları arasında yer alır. Kimi kadınlar hamilelik sürecini son derece rahat geçirirken, kimi kadınlar ise bazı sorunlarla bu dönemi yaşarlar ve atlatırlar. Hamilelik esnasında doktorların en fazla üzerinde durduğu konu ise, anne adayının ve bebeğin sağlığını mümkün olduğunca korumak, sağlıklı bir hamilelik dönemi ve sonucunda doğumun yaşanmasını sağlamaktır. Bunun en doğru yolu kesin olarak düzenli doktor kontrollerinin yapılması, anne adayının mutlaka kendi ve bebek sağlığını olumlu yönlerde etkileyecek etkenlere önem vermesi, anne yada bebeğe olumsuz etkileyecek olan  her türlü etken ve olgudan uzak durması ve anne adayının düzenli ve sağlıklı olarak beslenmesinden geçmektedir.
kadinlarda-hamileligin-ilk-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-3

Gelişim Aşaması

Anne ve aynı zaman da bebekte hamileliğin her haftası içinde bedensel ve ruhsal değişiklikler meydana gelmektedir. Anne adayı ve bebek, hamilelik esnasında süreç ilerledikçe yani haftalar geçmeye başladıkça, gelişimler ve değişimler yaşanır. Bu yaşanan değişim ve gelişimler, dördüncü haftadan itibaren doktorlar tarafından gözlemlemeye ve değerlendirmeye başlanmalıdır. Bunun en önemli nedeni ise, gebeliğin rahme yerleşmesinin tam olarak dördüncü haftaya denk gelmesinden kaynaklıdır. Bir çok kadın hamilelik haftasını, hamile olduğunu öğrendiği haftadan sonra saymaya başlar. Aslında gerçek kesinlikle bu değildir.

kadinlarda-hamileligin-ilk-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-2

İlk 3 hafta bebek yoktur

Sözünü ettiğimiz gibi, hamilelik haftaları anne adayının yaşadığı son âdetini gördüğü tarihten itibaren sayılmalıdır. Bir kadın normal durumlarda 28 günde bir adet görür, anne adayı bir sonraki ay geldiğinde adet olmadığı zaman hamileliğinden şüphelenmeye başlar. Kadınların döllenme aşaması en son adet gördüğü tarihten sonra 2 hafta içerisinde gerçekleşir. 2 hafta sonra yumurtlama yaşandığından dolayı  döllenme de tam bu dönemde olur. Ve bu aşamadan sonra bebeğin rahme yerleşmesi 4 haftayı bulmaktadır. Bu sebeple de ilk 3 hafta içerisinde aslında rahimde bebek olmaz. 3’üncü hafta sonunda bebek döllenme ve rahme yerleşme süreci içerisine geçer. İşte bu sebeplerden  dolayıdır ki, 4.haftadan önce kesinlikle bir hamilelik söz konusu olamaz ve bu nedenlere bağlı olarak da 4 hafta öncesinde kesinlikle bebeğin görüntüsü elde edilemez. Yine bu nedenlerden kaynaklı olarak, hamile olan kadınlar, hamile olduğunun saptanmasından sonra ilk ultrason görüntüsünü ancak hamileliğin 5’inci yada 6’ıncı haftasında görebilmektedir.

 

kadinlarda-hamileligin-ilk-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-5

 

Hamilelik haftası hesaplaması yapılacağı zaman son yaşanan adet tarihinin ilk günü baz alınarak hesaplama yapılması gerekir. Bu aşamada belirtmekte yarar gördüğümüz bir diğer konu ise, hamileliğin saptanmasıdır. Çünkü bu konuda üzerinde bazı doğru bilinen büyük yanlışlıklar vardır. Bu aşamaya kadar sizlere detaylı bir şekilde bebeğin nasıl ne kadar sürede oluştuğunu ve aynı zaman da hamileliğin hangi süreçte başladığını sizlere aktardık. Tüm bu aşamaları göz önünde bulunalım. Buradan yola çıkarsanız, hamileliğin 4’üncü haftanın sonunda tespit edilebileceğinin altını çizmekte yarar var. Hamile olduğunuzu yada olmadığınızı adet tarihinizden 1-2 gün önce kanda bulunan Beta Hcg hormon testi ile yada adet gecikmesi yaşanmasından sonra idrarda yapılacak olan gebelik testi ile öğrenebilirsiniz.

Gebelik öncesi folik asit kullanılması

Folik asit kullanılması bebekte oluşabilecek, spina bifida, nöral tüp defekti ve anensefali gibi anomalilerin ortaya çıkma riskini son derece azaltmaktadır. Uzmanlar bu konuda çocuk isteyen anne adaylarının hamilelikten 3 ay öncesinden başlayarak folik asit kullanması gerektiğinin altını çiziyor.

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉