• PAYLAŞ

Kıl Kökü İltihabıyla Nasıl Önlenir?

  • 11/09/2016 - 17:00
  • 0 Yorum
  • 1281 görüntüleme

Genel olarak kıl kökü iltihaplarına bağlı olarak yüz, boyun, saç dipleri ve kalçalarda görülen sivilcelerin birçok nedeni olabiliyor. Mantarlar, virüsler, yada parazitlerin sebep olduğu enfeksiyonlar dışında, kış döneminin gelmesiyle sıcak küvet yada jakuzi kullanımına bağlı olarak nadir görülen bakterilerin kıl kökü iltihaplanmasına sebep olduğu biliniyor.

Kıl Kökü İltihabının Birçok Nedeni Olabilir;

Enfeksiyonların oluşumu dışında mineral yağlar, kortizonlu krem yada ilaç kullanımı,  kömür katranına maruz kalınması, tıraşlama, epilasyon, ağda gibi fiziksel ve aynı zaman da kimyasal tahrişlerde kıl kökü iltihaplanmalarına sebep olabiliyor. Bunların dışında aşırı terleme, genel olarak aşırı kilolularda giysiler sebebi ile oluşan sürtünmeler, bazı kullanılan kozmetik maddeler ve deri bakım üzerine kullanılan ürünlerinde kıl kökü iltihaplanmalarına artıran başlıca sebepler arasında sayabiliriz. Egzama yada sedef gibi kronik deri hastalığı bulunan kişilerde kıl kökü iltihabı görülme olasılığı artış gösterebiliyor. Sivilce tedavilerinde uzun süreli olarak antibiyotik kullanımı sonucunda görülebilirler. Yaşlı bireylerde deri enfeksiyonlarına eğilim oldukça artıyor. Bağışıklık sisteminizin baskılandığı gebelik, şeker hastalığı, kanserler, kansere yada diğer bir takım hastalıklara bağlı olarak kemoterapi tedavisi alma yada AİDS gibi durumlar da uzun süreli olarak antibiyotik kullanımı ve güneş ışını maruz kalınması kıl kökü iltihaplarına se olan diğer nedenlerdir.

Kıl Kökü İltihabıyla Kıl Dönmesi Karıştırılıyor;

Kıl dönmelerine bakıldığın da boyunda sivilcelere ve kırmızı kabarıklıklara sebep olduğundan, kıl kökü iltihabı ile oldukça sık karıştırılabiliyor. Kıl dönmelerinin sebebi özellikle yüzde bulunan kıvırcık kılların tıraş edilmesine bağlıdır. Kısa olarak kesilen kılın kıvrımlı kökü deri yüzeyine batarak ilerlediğinde deride irritasyon meydana getiri. Etkili olan tedavisi ise tıraşın engellenmesidir.

kil-koku-iltihabi-1

Sivilceler kesinlikle sıkılmamalı;

Yüzeysel olan sivilceler genellikle iyi gidişlidir. Kendiliğinden tedavi gerektirmeden geriler. Önemli olan detay enfeksiyonu sınırlandırmasını sağlayan duvarının yırtılmaması önemlidir, bu sebeple de sivilceler sıkılmamalı. Rahatlama amaçlı olarak ılık pansumanlar ve antibakteriyel solüsyonlar son derece yeterli. Sınırlı olan lezyonlarda derinin antibakteriyel sabunlar yardımı ile yıkanıp antibiyotikli kremlerin 7 ile 10 gün kullanılması yeterli olacaktır. Derin, yaygın yada tekrarlayıcı olan durumlarda 10 ile 14 gün süreyle ağız yoluyla antibiyotik kullanmak gerekir. Tedaviye dirençli olan durumlarda A vitamini içeren ilaçların 3 ila 5 ay süresince devamlı olarak kullanımı gerekebilir.  Korunmak için bu detaylara dikkat edin

– Deri temaslarından kaçınmalı.

– Hijyene son derece dikkat edilmeli, şahsi olan eşyaların paylaşımından kaçınmalı.

– Eğer sivilceler üzerinden akıntı oluşursa yatak yada yastık örtüleri günlük olarak mutlaka değiştirilmeli, havlular ve giysiler her gün kesin olarak yıkanılmalı

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉