• PAYLAŞ

Kulak Tıkanıklığı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

  • 28/05/2017 - 15:00
  • 0 Yorum
  • 803 görüntüleme

Kulak tıkanıklığı, boğaz enfeksiyonlarının görülmesinde, burun akıntısı ve geniz yolunun tıkanmasında ve diğer tıbbi durumlar söz konusu olduğunda yan ürün olarak görülebilir. Bunun sebebi, kulağın diğer duyu organları ile birlikte bağlantılı olmasının bir sonucudur. Dolayısıyla birisinde görülen bir enfeksiyon diğer organlara da etki etmektedir.

Kulak tıkanmasının kulak içindeki doluluk veya basınç oluşması, sarımsı bir akıntı olması ve geçici bir duyma kaybının görülmesi gibi belirtileri bulunmaktadır. Kulak tıkanmasında genel olarak hafif bir şekilde bazen de şiddetli bir biçimde ağrılar görülmektedir. Kulak tıkanmasının temel sebebi eğer sinüslerde meydana gelen bir enfeksiyon ise hastada şiddetli bir baş ağrısı görülebilir.

Kulak tıkanmasının nedenleri

Kulağın kiri sanılanın aksine bir temizleme ihtiyacı duymamaktadır. Dışarıdan gelen bakteri gibi yabancı maddeler doğal olarak kulağı temizler. Sürekli olarak kulak çubuğu kullanmak ise orta kulakta birikime sebebiyet verir ve kulak tıkanması meydana gelir.

Kulaktaki östaki tüpü burunun arka tarafından başlayarak kulaktaki orta kısma kadar devam eden kısımdır. Orta kulak bir tarafta kulak zarını içermekte olan ve diğer tarafta da duyma aparatını bulunduran bir kısımdır. Bu kısım enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlar sonucunda da tıkanabilir. Böyle durumlarda kulaktaki iç basınç düşerek kulakta vakum meydana gelir. Vakumdan ötürü geniz yolunda veya sinüslerde bulunan mukus orta kulağa doğru akarak kulak tıkanmasına sebep olmaktadır.

Hava basıncındaki değişmelerde kulak tıkanmasının en büyük sebepleri arasında yer alır. Özellikle ani hava basıncı değişikliklerinde östaki tüpü tıkanır. Bu tıkanmadan ötürü dış kulak ve iç kulak arasında bir basınç farkı meydana gelir. Bu basınç farkının dengelenmesi için ise kulak zarı iç kulak ile dış kulak arasında bir şişkinlik oluşturacağından kulaklar dolu hissiyatı ortaya çıkar.

Orta kulakta tıkanmaya sebep veren kistler, iç kulağı beyne bağlamakta olan sinirlerde kanserojen olmayan tümörler, sinüslerde meydana gelen enfeksiyonlar, iç kulaktaki mukus veya kulaktaki sulu atıklar sonucunda oluşan mantar enfeksiyonları, burundaki ara sıra meydana gelen akıntı ve iç kulak kanalındaki tıkanmaya sebep olması, kulağa su kaçması gibi sebeplerde kulak tıkanmasında ikinci derecede nedenler arasında yer almaktadır.

 

Kulak tıkanıklığının Tedavisi

Kulak tedavisinin birçok tedavi yöntemi yer almaktadır. Bunları uygulamadan önce kulak tıkanmasını kısmi bir şekilde önlemek amacıyla esnemek, sakız çiğnemek vb. basit yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Kulak kirinin boşaltılması

Kulak kanalında yer almakta olan fazla miktardaki kirin birikmesi sonucu kulak tıkanıklığı meydana gelmektedir. Kulak kirini tahliye etmenin en sağlıklı yolu ise doktor yardımı almak olacaktır. Ancak basit yollar ile kulak kirini sökücü damlalar ile evde bu yolu deneyebilirsiniz. Damlayı döktükten itibaren yatağa yan yatarak 10-15 dakika kadar bekledikten sonra kulağı pamuklu çubuk ile temizledikten sonra kiri göreceksiniz. Bu işlem ise sorun giderilinceye kadar uygulanabilir.

Nefes tutma tekniği

Derin bir nefes aldıktan sonra parmaklar ile burun delikleri kapatılarak belir bir süre iç nefes ile basınç uygulanabilir. Bunu uygularken kulakta hafif bir tıslama sesi duyuluyor ise kulak tıkanıklığının giderildiğini gösterir.

Esnemek ya da sakız çiğnemek

Bu tür basit yöntemler ile birlikte belirli ölçülerde kulak tıkanıklığını tedavi edebilirsiniz. Bu sayede belki kulak tıkanıklığını giderebilirsiniz.

Hidrojen peroksit kullanmak

Eczanelerde bulunan hidrojen peroksit damlası ile kulak tıkanıklığını gidermek mümkün olabilmektedir. Aynı yöntem ile yan yatarak kulağa 2-3 damla kadar damlatılarak 10 dakika kadar sonra kulak pamuğuyla kulak temizlenir.

 

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉