• PAYLAŞ

Meme Ağrısı Mastalji Nedir ve Nedenleri Nelerdir

  • 20/09/2016 - 23:20
  • 0 Yorum
  • 970 görüntüleme

Meme Ağrısı Mastalji Nedir ve Nedenleri Nelerdir ?

Günümüzde en çok dikkat çekilen ve kadınların dikkat etmesi gereken hastalıkların başında meme kanseri geliyor. Ciddi bir sağlık sorunu olan meme kanseri bir çok kadın üzerinde korku yaratmış durumda. Bir çok kadın meme üzerinde bir kitle ile karşılaşıldığı zamanlarda ciddi bir endişeye, korkuya kapılıyor. Bu korkunun altında yatan gerçek ise  Acaba kanser mi? sorusunun yatmakta olduğunu söyleyebiliriz. Uzmanlara göre memede oluşmuş kitle sebebiyle doktora başvuru yapan kadınların her 10 başvurunun bir tanesinde habis yani kötü huylu hastalık tespit ediliyor. Diğer 9 başvuru yapan hastada ise memenin iyi huylu olan bir hastalığı bulunmaktadır. İyi huylu olan meme hastalıkları , meme ağrısı, memede kitle, meme başı akıntısı gibi kadınları rahatsız eden ve sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu sebeple yazımızda sizlere  memelerde sık karşılaşılan iyi huylu olan hastalıkları hakkında bazı bilgileri vermeye çalışacağız.

meme-agrisi-mastalji-nedir-1
Öncelik olarak belirtmeliyiz ki memenin iyi huylu olan hastalıkları artık neredeyse hastalık kavramı içerisinden çıkartılarak memenin normal gelişmesi yada yaşla beraber oluşan gerileme sürecindeki sapmalar veya değişiklikler olarak nitelendirme noktasına gelinmiştir. Bu bulgulara göre 3 farklı dönem dikkati çekmektedir. Ve bu oluşan her dönemin kendine özgü olan özellikleri ve bu normal seyreden durumlardan sapmalar söz konusu olmaktadır.

Erken üreme dönemi denilen ve 25 yaş altında meme dokusu oluşumu oldukça ön plândadır. Gelişme sürecinde olan süt bezi ve süt kanallarının kontrolsüz olarak büyümesi sonucunda sert, ağrısız ve düzgün sınırlı kitleler oluşabilmesi mümkündür. Bu duruma halk arasında beze adı verilmektedir ve bu kitleler kansere dönüşmezler, bazı durumlara büyümeye devam ederek normal olan meme dokusunu iterler ve şekil bozukluğuna neden olabilirler.

meme-agrisi-mastalji-nedir-4

25-40 yaş arası olan kısmı ise olgun üreme dönemi adı verilmektedir.  Kadınların anne olmaları, çocuk emzirme gibi olayları genel olarak bu dönemlerde olmasından dolayı yaşanan ciddi hormonal değişimler memeyi de oldukça fazla etkilemektedir. Bu hormonlar her ay rahmi gebeliğe hazırlarken memeyi de süt verebilmesi üzere yeniden yapılandırmaya başlar, fakat gebelik gerçekleşmediği durumlarda bütün işlemler iptal edilir. Bu dönemde içerisinde memede şişkinlik, hassasiyet, sertleşme, süt kanallarında genişleme, damar yapılanmasında artış gibi önemli değişiklikler yaşanmakta ve sonra oluşan adet döneminin sona ermesi ile beraber değişiklikler geri dönmektedir. Ve bu anlattığımız olaylar her ay ve yıllar boyunca tekrarlamaktadır. Bu kadar değişim ve geri dönüm süreci esnasında bazı sapmalar olabilmesi ve memede iyi huylu olarak nitelendirilen hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

40 yaşından sonra meme dokusunda yavaş yavaş oluşan  bir azalma, meme dokusunda deformasyon meydana gelmektedir bu olaya gerileme dönemi denilmektedir. Kırklı yaşların sonlarına doğru yaklaşılması ile beraber artık organizma ve memeler menopoz döneminin etkisi altına girerler ve yine hormonal olarak karmaşık olan bu durumda memelerin de etkilendiği ve bazı iyi huylu olan meme hastalıklarının ortaya çıkabileceği dönemdir.

meme-agrisi-mastalji-nedir-2

Meme bölgesinde ağrı en sık rastlanan şikâyettir fakat bu yaşananların tamamı gerçek meme ağrısı mı buna bakılmalıdır. Meme ile göğüs bölgesi arasında  safra kesesi, kas spazmları, kalp ağrısı, yemek borusuna asit reflüsü, boyun fıtığı yada kaburga eklem yerleri iltihabına bağlı olarak ta ağrı ortaya çıkabilir. Meme ağrılarının meydana gelmesinin en sık sebebi süt kanallarında meydana gelen gerilme ve meme dokusunda oluşan ödemdir. Hafif bir meme ağrısı olabileceği gibi son derece şiddetli olduğu durumlar da mevcuttur. En sık olarak 25 ile 40 yaş arasında görülmesi hormonal olan etkiyi düşündürmektedir. Genel olarak ağrıya sebep  olabilecek bir semptoma rastlanmaz. Meme ağrılarında sevindirici olan taraf ise çok nadiren meme kanseri ile ilişkili olmasıdır.

Uygun ola sütyen kullanımı, adet öncesi tuz kısıtlamasının  yapılması, çay ve kahve tüketiminin önlenmesi ile genel olarak şikâyetleri azaltacaktır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉