• PAYLAŞ

Meme İltihabı Nedenleri – Mastit Nedir ve Belirtileri Nelerdir ?

  • 18/12/2016 - 21:02
  • 0 Yorum
  • 1847 görüntüleme

Meme İltihabı Nedenleri – Mastit Nedir ve Belirtileri Nelerdir ?

Meme Enfeksiyonu Nedir ?

Meme iltihabı diğer bir adıyla mastit selülit yada apse gibi isimler memenin her hangi bir inflamasyonunu yani iltihabını tanımlamak adına kullanılan isimlerdir. Bazı memedeki bu rahatsızlıklar ve değişiklikler cilt hastalıkları ile karışabilme olanağı vardır. Memede apse yada iltihabi rahatsızlıklar, genel olarak doğum sonrası emziren veya sütten yeni kesilmiş kadınlarda sıkılıkla görülür. Meme başlarının hassaslığı sebebi ile ilk doğum yapan annelerde meme iltihabına daha sık rastlanır.

Meme İltihabının Belirtileri Nelerdir ?

Memede enfeksiyon olduğu zaman soğuk algınlığında olduğu gibi aynı  belirtilerle kendini gösterir ve bir anda meydana çıkabilir. Memede ağrı, kızarıklık oluşumu, hassasiyet ve sertlik ile kendini gösteren bir rahatsızlık türüdür. En çok görülen dönem bebeğini emziren annelerde ilk aylarında rastlanır iken, bazen doğum yapmamış ve emzirme döneminde olmayan kadınlarda oluşabilir. Ancak emziren annelerde sütün akmaması ve orada göllenmesi sebebi ile meydana gelir.

Memede ağrı olması, kızarıklık hassasiyet, koltuk altı lenf bezlerinin şişmeye başlaması, meme ucunda anormal derecede akıntı ve bu belirtileri yüksek ateş, titreme ve halsizlik gibi belirtilerinde eşlik ettiği zaman bu bir meme sorunu olduğunu bilmelisiniz. Loğusa olmayan kadınlarda ise bu rahatsızlık nedeni meme çatlaklarında deri mikroplarının içeri girmesi sebebi ile meme iltihabı meydana gelebilir. Meme iltihabı zamanında tedavi edilmediğinde ise meme apsesine dönüşme ihtimali oldukça yüksektir.

Meme İltihabının Teşhisi Nasıl Koyulur ?

Doktor muayenesinin yapılması ve klinik laboratuvar araştırma sonuçlarının neticesi beraber teşhis konulabilmektedir. Bazı nadir durumlarda meme apsesi ve meme iltihabı belirtileri oldukça az rastlanan bir meme kanseri türü ile karıştırılması mümkün olabilir. Bu gibi şikayetler oluştuğunda mutlaka doktora baş vurmak gerekir, muayenenin yetmediği durumlarda ise ileri tetkikler istenmesi olağandır. Mamografi yada  ultrasonografi çekilmesi bunun yanında  meme biyopsisi gerekli olabilir.

Meme İltihabının Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Meme iltihabı tedavisi kimi zamanlarda 10 ila 14 gün sürebilen basit antibiyotik tedavisi yada memeyi kompresör yaparak veya memeyi sağarak boşaltma işlemi uygulanan teknikler arasındadır. Bazı bireylerde meme iltihabı apseye dönüşmesinden dolayı, bu tür uygulanan önlemlerin yetmediği olgularda cerrahi olarak apseyi yararak boşaltma işlemi gerekli olabilir ve uygulamanın ardından antibiyotik tedavisine devam edilmesi gerekir.

Meme İltihabı Nasıl Önlenir ?

Meme iltihabı yeni anne olmuş olan kadınların korkulu rüyası gibidir. Bu iltihaplanma genel olarak doğumdan birkaç hafta sonra ortaya çıkmaktadır ve bu enfeksiyonlar, doğal olarak memenin yüzeyinde bulunan bakteriler sebebi ile oluşur. Yorgunluk, stres ve aynı zaman da pamuklu olmayan sütyenler ve  bunun yanı sıra dar kıyafetler bu iltihaplanmalara oldukça büyük zemin hazırlar. Anneler doğum yaptıktan sonrasın da meme iltihabı ile baş edebilmeleri için dinlenmeli ve gün içerisinde bol bol sıvı almaları gereklidir. Aynı zaman da dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise  enfeksiyonlu olan memede bulunan süt tamamen boşalana kadar düzenli olarak boşaltılması gerekir.

Mastit bazı durumlarda bebeğin burnundan gelen akıntılardan da meydana gelebilir. Bu sebeple bebeğin emzirmeden önce burnunun temizlenmesine dikkat edilmesi de bu rahatsızlığı önlemede son derece yardımcı olur. Doğum yapmış olan annelerin bebeğini gerek duydukça ve olabildiğince sık sık emzirmesi, emzirme zamanlarını atlamaması, bebeğin emmek istememesi halinde rahatlamak amacı güdülerek sütün az miktarda sağılması, bebek emdiği zamanlarda aradaki mesafeyi kapatmak, her iki memeyi de eşit şekilde emzirmek ve bebek emdikten sonra yine dolgunluk hissi var ise kalan süt sağılarak memelerin rahatlatılması meme iltihabını önlemede son derece faydalı olacak bir dizi önlemlerdir.

Meme iltihabı her kadının başına gelebilecek normal durumlardan bir tanesidir. Meme iltihabını önlemek adına hijyene önem vermek, eğer doğum yapılmış ise doktor tavsiyesinden olan anti bakteriyel temizlik ürünleri kullanılarak memelerin temizlenmesi, her emzirmeden öncesinde ve sonrasında hijyene dikkat edilmesi alınacak önlemlerin arasında önemli yer tutar.

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉