• PAYLAŞ

Mide Gribi Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

  • 09/12/2016 - 10:15
  • 0 Yorum
  • 804 görüntüleme

Mide Gribi Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Mide gribi, sonbahar ve kış ayları içerisinde çocuklarda sağlığı tehdit eden ve son yıllar göz önüne alındığında Türkiyede’de son derece sık görülen bu hastalık kusma, ishal ve yüksek ateş ile kendini gösterir. Mide gribi çocuklara genel olarak okullarda ve yuvalarda daha sık bulaşmaktadır ve çocuklardan da aile bireylerine bulaşarak salgın bir hastalık durumuna gelir.

Mide Gribi Hastalığı Nasıl Bulaşır ?

Mide gribi aynı zamanda halk arasında kış ishali olarak da bilinir. Halk arasında kış gribi olarak tanımlanan bu durum tam olarak norovirüs enfeksiyonlarının yaptığı bir hastalık türüdür. Mide gribi genel olarak 5 yaş altı çocukları etkileyebileceği gibi aynı zaman da yetişkinleri de kolayca bulaşır.

-Mide gribine yakalanmış olan çocuktan anne ve babaya, kardeşe, yuvadaki veya okuldaki çocuklara ve anneanne, babaanne, dedeler gibi ebeveynleri kolayca bulaşabilir.

-Mide gribi solunum yolundan, hasta kişinin eşyalarından, enfekte yiyeceklerden ve dokunduğu eşyalardan, yiyeceklerden, oyuncaklardan, dışkıdan, sulardan, kusmuktan bulaşabilmektedir.

-Mide gribi aynı yuvada yada kapalı ortamlarda bulunan hastadan hasta olmayanlara ortalama olarak 24 saat içerisinde bulaşabilir.

-Mide gribi enfeksiyonun diğer bir farklı yönü bağışıklık geliştikten sonra da yeniden tekrarlayabilen bir enfeksiyon türüdür.

Mide Gribinin Belirtileri Nelerdir ?

Mide gribinin en belirgin belirtileri arasında kramp şeklinde karın ağrıları, kusma, bulantı, öksürük, halsizlik, ishal ve ateş, özellikle çocuklarda göz görülebilen kilo kaybı gibi belirtileri bulunur. 1 yaş altında olan çocuklarda ishal diğer belirtilerden çok daha fazla görülebilir.

Hastalığın belirtileri tam olarak enfeksiyonu aldıktan ortalama olarak 24 saat sonra ortaya çıkmaya başlar ve ilerleyen saatler içerisinde bağırsak florasının bozulmasına sebep olarak çocuklarda ishal gelişir. Norovirüslerin neden olduğu hastalıkların bulguları genel olarak 12-72 saat yada bazı hastalarda 4-6 gün içerisinde gerilemeye başlar, ancak virüs 2-3 hafta süresi içinde hastanın dışkısı ile yayılabilme gösterebilir.

Mide Gribi Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Mide gribinin tedavisinde çocuğun veya hastanın şikayetlerine yönelik olarak tedaviler uygulanmaktadır. Hastanın ilk olarak ateşi düşürülür, gereken bazı durumlarda elektrolit sevilerinin düzeltilmesi adına hastanede serum takviyesi yapılır.

Hastanın bağışıklık sitemini güçlendirmek adına uygulanan tedaviler ve beslenme diyetleri uygulanır. Hastanın yada çocuğun yeterli sıvı alması sağlanır. İshal esnasında ve sonrasında nütriyonel hasarın önlenmesi adına beslenme şekli son derece önemlidir.

Mide Gribinden Korunma Yöntemleri Nelerdir ?

-Mide gribinden korunmanın en önemli yolu mutlak temizliktir.

-Gün içerisinde ellerin sık sık yıkanması gerekmektedir.

-Hastalığa yakalanmış olan bireyler ile temastan kaçınmak son derece önemlidir.

-Hasta bireylerin kullandığı eşyaları kullanmamak, mide gribinden korunmada son derece önemlidir.

-Gün içerisinde ellere kolonya dökmek, alkol dökmek mide gribi enfeksiyonlarından korunmada etkili değildir, bu sebeple önemli olan sık sık gün içerisinde elleri yıkamaktır.

-Kapalı olan ortamlarda çok uzun süre kalmamak gerekmektedir.

-Kusan, ishali olan çocuktan evde bulanan diğer çocukları yada evde varsa kardeşinin 1-2 gün kadar uzak tutulması salgın gelişmesini önlemek adına önemlidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉