• PAYLAŞ

Mide Yanması ve Mide Ekşimesinin Nedenleri Nelerdir?

  • 09/09/2016 - 10:20
  • 0 Yorum
  • 829 görüntüleme

Mide yanması genel olarak 20 ile 50 yaş arasında birçok bireyde görülen çok yaygın olan bir rahatsızlık. Midede yanma hissinin oluşması yemekten önce, yemek esnasında veya yemekten 2 ya da 3 saat sonra hissediliyor. Besinler, sindirim işleminin gereği olarak midede ilk değişikliklerine uğradıktan sonra bağırsaklara gönderilmek için hazırlanıyor. Mideniz bu işlevi yerine getirmesi esnasında iç yüzeyini kaplayan zarın altında bulunan salgı hücrelerini, aldığımız besinlerin gerekli değişimini sağlaması üzere uyarıyor. Bu esnada oluşan bir dengesizlikten dolayı, aşırı asit ortamına ve midenin kendisini koruyamamasına neden olarak yanma hissine neden oluyor.

Büyüklerimiz eskiden midede yanması hissettiklerinde hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş. Aslında ekmek içi değil ama ağıza herhangi bir şey atmanın doğru bir metot olduğunu dile getiren günümüz doktorları da az ama daha sık yemeyi öneriyorlar. Öğünlerinizin ölçülerini küçülterek sık beslenmenin şikayetleri azaltacağını söylüyorlar.

Sofradan çok veya tıka basa doymadan kalkın. Mideniz boş bir torba olduğundan yemek yerken çiğnediğimiz

Besinlerin tamamı buraya ulaştıkça mide sürekli olarak genişler. Eğer bir kemer takıyorsanız ve kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız son derece doğal. Bu nedenle beslenme ölçülerinize son derece dikkat etmelisiniz.

Yemek yedikten sonra herhangi bir şey için yere eğilmeniz gerekiyorsa mutlaka dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi durumda mide işlevini gerektiği gibi yapamaz ve buda yanma hissine sebep olur.

mide-yanmasi-mide-eksimesinin-nedenleri-1

Aldığınız gıdaların yiyecek yada içeceklerin çok sıcak veya soğuk olması mide sıvısına zarar verir. Bu sebeple yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına mutlaka özen gösterin.

Önlem olarak mide yanmasının önüne geçmek için aşağıda sıraladığımız tavsiyelere uymaya çalışın.

Gazlı içecekler ve asitli meyve sularını oldukça dikkatli için. Domates yada portakal suyu oldukça asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bu sebeple sulandırarak yada balla tatlandırarak için.

Et suyu ile hazırlanmış olan çorbalardan uzak durun. Diğer çorba türlerini ise çok sıcak içmeyin.

Elma sirkesi: Salatalarda veya mezelerde elma sirkesi kullanmayı tercih edin.

Maden suyu: Mide içerisinde oluşan asidin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.

Karnabahar: Haşlanmış olan karnabahar, mideyi asit saldırılarından oldukça koruyarak tüm sorunlarınızı giderebilir. Bünyesinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının da ham maddesi olarak kullanıldığını bilmeniz lazım.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉