• PAYLAŞ

Sağlıklı Bir Şekilde Nasıl Uyunur?

  • 21/06/2017 - 03:42
  • 0 Yorum
  • 792 görüntüleme

Hayatımızı geçirdiğiniz 24 saatlik bir gün üç evreye ayrılmaktadır. Günümüzde tüm insanlık bunu kabul ettiği için tüm sistemlerde buna göre dizayn edilmektedir. 8’er saatlik bu üç evrenin en önemli evresi uyku dönemidir. Çünkü sağlıklı bir uyku alınmadığında insanların diğer ikisini yapması biraz daha zor olacaktır. Özellikle 8 saatlik çalışma evresi bir türlü tamamlanmayacak ve bu da stresin artmasına neden olmaktadır. Şimdi sizlere sağlıklı bir şekilde uyuyabilmek için yapmanız gerekenler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Bu sayede günümüzde birçok insanın şikayetçi olduğu uykusuzluk problemini aşmanıza yardım etmeye çalışacağız. Fazla uzatmadan maddeler halinde bu konuda bilgi vermeye başlayalım.

Uyku İçin Gerekli Olanlar

Uyumadan önce yapmanız gereken bazı konuları kendinize alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor. Öncelikle yatağa yatmadan en az 2 ya da 3 saat önce yemek yememeye dikkat etmemelisiniz. Gün içerisinde küçük uykulara dalmamaya odaklanmamalısınız. Gün içerisinde yüksek miktarda alkol ve kafein tüketiminden uzak durulmalıdır. Yatağınızın rahat bir şekilde uyunmaya elverişli olduğu belirlemelisiniz. Sessiz bir ortamda uykuya imkan veren bir odada uyumalısınız. Oda sıcaklığının uyumaya elverişli düzeyde olduğuna emin olmalısınız. Uyumadan 2 saat önce egzersiz yapmamalısınız. Her gün aynı saatte uyumaya çalışın çok erken yatağa girmek sizin o saate kadar uyumamanıza neden olacaktır. Eğer uyku zorluğu çekiyorsanız ılık bir duş alabilirsiniz.

Eğer sorununuz uzun süre devam ediyorsa bu konuda bir uzmandan yardım almayı mutlaka denemelisiniz. Çünkü bir hastalık belirtisi olabilir. Uyumanın altın anahtarlarından birisi ise gün içerisinde aklınıza takılan tüm düşünceleri bir kenara bırakmalısınız. Çoğu insan bu düşünceleri kafasına taktığı için uyku problemi geçmektedir. Boynunuzun destekli bir yastık ile dengelendiğinden emin olmalısınız. Sinir sistemi ve psikolojik nedenlerden ötürü alınan bazı ilaçlar uykusuzluk problemine neden olmaktadır. Uykuya gitmeden önce eğer sigara kullanıyorsanız bunu tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Çünkü sigara uykusuzluğa neden olabilir. Bu detaylara dikkat etmek daha sağlıklı bir uyku çekmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Yattığınız odada kesinlikle televizyon ya da bilgisayar olmaması gerekiyor.

Sağlıklı Bir Uykuya Yardımcı Olan Bitkiler

Uyku probleminizi çözmek için bitkilerin şifasından yardım alabilirsiniz. Bu bitkiler sizin sağlıklı bir şekilde uyumanıza yardımcı olacaktır. Bunlardan birisi akdiden bitkisidir. Ağrıkesici bir özelliğe sahip olan bu bitki sinirlerin yatışmasına ve kalp atışlarının belirli bir düzende atmasına yardımcı olmaktadır. Bu da sinir sistemine iyi gelen bir özelliktir. Bununla birlikte kediotu da aynı özellike sahiptir. Stres ile savaşma konusunda yardımcı olduğu söylenen bitkilerden birisi de çarkıfelek çiçeğidir. Bu çiçeğin ağrı kesici ve rahatlatıcı etkisi insanların rahat bir uyku çekmesi konusunda faydalı olmaktadır. Bununla birlikte ıhlamurda uyku konusunda faydalıdır. Ancak bu bitkileri aşırıya kaçmadan kullanmanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Rahatlama Hareketlerini Mutlaka Deneyin

Sağlıklı bir uyku çekmek için rahatlama hareketlerini mutlaka denemelisiniz. Öncelikle yatağınızdan doğru şekilde uyuyabileceğiniz bir pozisyon almalısınız. Gözlerinizi fazla sert olmayan bir şekilde kapatın. Nefes alıp vermenize odaklanın. Bu esnada elleriniz sürekli olarak karnınızın üzerinde olmalıdır. Bu sayede bilincinizi boşaltmayı başaracak ve tüm odağınızı bu harekete vermeyi başaracaksınız. Bu esnada tüm vücudunuzun anatomisine odaklanmaya da dikkat edin. Bunu yaparken kendinizi bırakmayı ve rahatlamaya da odaklanmaya dikkat etmelisiniz. Vücudunuzun gevşemesini başardıktan sonra uykuya dalmanız daha kolay olacaktır. Aklınızda ki tüm negatif düşünceleri bir kenara atmaya çalışın. Daha olumlu ve mutlu hayaller kurmaya odaklanmanızın da sağlıklı bir uyku konusunda faydası olacaktır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉