• PAYLAŞ

Vücuda Yabancı Cisim Battığında Neler Yapılmalı?

  • 23/08/2016 - 11:40
  • 0 Yorum
  • 1047 görüntüleme

Yaşadığımız hayatta gün içerisinde hemen hemen herkesin başına gelebilecek olan küçük kazalar önemsizmiş gibi görünse de son derece ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu tür olaylar başınıza geldiğinde oldukça dikkat olunması olayın gerçekleştiği duruma göre önlemler alınması gerekmektedir.

Deriye içerisine batmış olan küçük odun, fiberglas, diken veya cam parçaları derinin genel olarak hemen altında olduğu için oldukça kolay ve güvenli şekilde çoğunlukla çıkarılabilir. Bunu işlemi gerçekleştirmek için:

İlk olarak ellerinizi sabun ve bol su ile yıkayınız ve iyice temizlenmesini sağlayınız.

Deriye batan cismi çıkarmak için mutlaka alkol ile temizlenmiş bir cımbız kullanın. Evinizde varsa bir büyüteç kullanmanız daha iyi görmenize yardımcı olacaktır.

Vücuda Yabancı Cisim Battığında Neler Yapılmalı 1

Eğer deriye batan cisim cilt yüzeyinin altında ise, sivri bir iğne kullanarak alkol ile sterilize işlemini yaptıktan sonra yavaş ve son derece dikkatli bir şekilde cismi çıkartmaya çalışınız. İğne yardımı ile cismi hafif olarak kaldırdıktan sonra bir cımbız yardımı ile tutup dışarı çıkarınız.

Yara üzerinde bulunan mikropları ve varsa kanamayı temizlemek için yıkayınız.

Bölgeyi iyice yıkadıktan hemen sonra kurulayınız. Daha sonraki aşamada antibiyotik bir merhem sürmeyi ihmal etmeyin.

Vücutta deri veya kas içerisinde daha derine batmış, deri altına gömülü gibi duran yabancı cisimleri kendi başınıza çıkartmayı denemeden acil yardım isteyiniz. Acil yardım çağırmadan önce aşağıda sıraladığımız önlemleri ve adımları takip ediniz;

Vücuda Yabancı Cisim Battığında Neler Yapılmalı 2

-Cismi kesinlikle çıkarmaya çalışmayınız. Aksi takdirde dokulara daha fazla zarar verebilirsiniz.

-Kanama varsa durdurmak için gerekirse yara bölgesine hafif bir şekilde bastırabilirsiniz. Ayrıca yara olan bölgeyi mümkün ise kalp hizasından yüksekte tutmak, kanamayı azaltmanıza yardımcı olacaktır.

-Yarayı temiz bir bandajla sarınız. İlk olarak yaralı olan bölgenin üzerine gazlı bez parçası koyunuz. Daha sonra eğer sarmak gerekiyorsa, yarayı bir bandaj ya da temiz bez yardımı ile sarmadan önce hazırladığınız gazlı bezi de yaranın etrafına iyice yerleştiriniz. Batmış olan cismin üzerine kesinlikle sert basmamaya özen gösteriniz.

Bu uyguladığınız durumlara ek olarak, aşağıdaki durumlar söz konusu ise tıbbi yardım isteyiniz:

-Batan cisim kolayca çıkmıyorsa

-Yaralanan bölge göze yakın bir bölgede ise

-Yara bölgesi derin ve kirli ise ve yaralanan birey son beş yıl içerisinde tetanoz aşısı olmamışsa kesin olarak acil yardıma başvurulmadır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉