• PAYLAŞ

Zeka Geriliği Neden Olur ve Zeka Geriliği Belirtileri Nelerdir ?

  • 26/01/2017 - 16:39
  • 0 Yorum
  • 1033 görüntüleme

Zeka Geriliği Neden Olur ve Zeka Geriliği Belirtileri Nelerdir ?

Zeka Geriliği Nedir ?

Zeka geriliği, IQ açılımı zeka katsayısı ölçümü ile belirlenen entelektüel işlevde bozulmalara denilmektedir. Zeka geriliği tanımına tam olarak uyabilmesi için, bir çocuğun IQ puanı 70’ten düşük olması ve aynı zaman da entelektüel yetersizlik 18 yaşından önce saptanması gerekir. Zeka geriliğinin derecesi, yapılan testler sonucunda IQ puanına göre hafif ile belirgin arasında değişiklik gösterebilir. Zeka geriliği bulunan çocukların genel üzerinden bir ortalama alındığında % 80 kadarında bu durum hafiftir.


Hafif Derece Zeka Geriliği Nedenleri Nelerdir ? 

Hafif zeka geriliğinin sebebi tam anlamıyla saptanamamış olması ile birlikte, genel olarak ailesel olma eğilimi göstermektedir. Hekimler hafif zeka geriliğinde olası bir sebebinin malnütrisyon yani beslenme yetersizliğinden kaynaklandığını düşünmektedir.

Ağır Derece Zeka Geriliği Nedenleri Nelerdir ?

Daha ağır zeka geriliğinin genel olarak, doğumsal metabolizma bozuklukları, kromozom anomalileri, çocukluk çağının erken dönemlerinde beyindeki veya beyin ve omuriliği örten zarlar olan meninkslerdeki bir enfeksiyon bunlara örnek olarak ansefalit veya menenjit  gibi özel bir fiziksel sebepleri vardır.

Zeka Geriliği Belirtileri Nelerdir ?

Zeka geriliği bulunan çocukların yaklaşık olarak %10’u, bebeklik veya küçük çocukluk döneminde, doğumsal bir bozukluk veya genetik bir bozukluk gösteren açık kanıtlar bulunması ve beyin hasarı ile saptanmaktadır. Zeka geriliği olan farklı durumlarda çocuk okula başladığında zekasında bir sorun olduğu belirlenmektedir.

Bebekler ve küçük çocuklarda zeka geriliğinin ilk belirtisi olarak gelişme gecikmesi olabilir. Hafif zeka geriliği olan çocuklar okuma, toplama veya problem çözme gibi zihinsel eylemleri gerçekleştirmelerinde son derece yavaştırlar. Duygusal ve sosyal gelişmelerde de gecikme olabilir.

Zeka geriliği bulunan bebeklerde genel olarak emme ve konuşmaya yönelik ses çıkartmada güçlük çektiği gibi, zeka geriliği bulunan daha  büyük olan çocuklarda konuşma ve düşüncelerini ifade edebilme güçlüğü gibi önemli belirtiler görülebilir. Aynı zaman da  beyin felci,  görme bozuklukları, havaleler, işitme kaybı gibi fiziksel deformiteler, davranış sorunları, çişini veya kakasını tutamama gibi belirtiler de sıklıkla rastlanan durumlardır.

Zeka Geriliği Teşhisi Nasıl Koyulur ?

Bebekler ve çocuklarda zeka gelişmesini değerlendirmek adına bir dizi tarama testi yapılması gerekir. Çocuğunuzun normal olarak gelişmediği hissine kapılıyorsanız doktora baş vurmanız gereklidir.

Zeka Geriliği Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Zeka geriliği olan çocuklar özel eğitim ve yaşam şartlarının desteklenmesinden son derece fayda görebilirler, ama bununla birlikte, zeka geriliğine özgü olan bir tedavi henüz yoktur. Hafif zeka geriliği olan  çocuklar, normal bir yaşam sürmeleri adına gereken becerileri öğrenebilme imkanına sahiptirler. Orta derecede zeka geriliği olanlar eğitilebilirler ve ev içerisinde yaşamını sürdürebilirler, fakat evde bir grup ile birlikte yaşamaları ve korunaklı olan iş yerlerinde çalışmaları gerekli olabilir. Ağır ve belirgin zeka geriliği bulunan çocukların genel olarak evde veya uzun süreli bakım evlerinde daimi bakıma ihtiyaç duyulabilir.

Zeka Geriliğinin Dereceleri Nelerdir ?

Çocukta olan zeka geriliğinin derecesi, standart bir zeka katsayısı yani IQ testinde aldığı puana göre sınıflandırılmaktadır. Her sınıfta verilen puanlar aşağıda listelenmiştir.

-Hafif derece olan zeka geriliği puanı 50-70 arasında.

-Orta derece olan zeka geriliği puanı 35-49 arasında.

-Ağır derece olan zeka geriliği puanı 20-34 arasında.

-Çok Ağır derece olan zeka geriliği puanı 20 ’ den düşük olmaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉